LOADING

Type to search

Actualitat

Veïns afectats per l’activitat del crematori de les Pruelles anuncien prendre mesures legals

Denuncien que ha incomplert la sentència del 2016 del TSJC que obligava al seu tancament

Els mateixos veïns que en el seu dia van denunciar l’activitat crematòria del cementiri de les Pruelles estudien prendre de nou mesures legals perquè “ha continuat l’activitat de forma il·legal”, després que el 2016 una sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) obligués al seu tancament. El dictamen del TSJC es basava en què la instal·lació es va autoritzar en un terreny que no disposava formalment de la condició de solar i que, per tant, la llicència ambiental de l’activitat no s’ajustava en la forma a la legislació vigent.

Les ferides es reobren després que l’empresa Gestió Integral de Cementiris Nomber, hagi sol·licitat una nova llicència ambiental per a una activitat de Serveis Funeraris amb Incineració, que es troba ara en període d’exposició pública. Els veïns, encapçalats per Jaume Barceló, asseguren que portaran aquest assumpte “davant la fiscalia”, perquè tot i el TSJC ho va desestimar, continuen afirmant que l’activitat és altament contaminant per les emissions de mercuri, diòxid de carboni, elements radioactius i altres elements que es desprenen de la cremació.

Segons Joan Ventura, director de cementiris d’Àltima, l’empresa que gestiona el cementiri, no s’ha rebut cap requeriment de tancament del servei, que dóna cobertura a tota la comarca. Fonts municipals ho argumenten defensant que la sentència demanava una reordenació urbanística del solar, que s’ha tramitat de forma favorable, així com l’atorgament de la llicència ambiental que disposa de tots els informes favorables i que no es va produir el tancament per principis administratius bàsics de conservació dels actes, proporcionalitat i ponderació dels interessos afectats. No obstant, els veïns denuncien les negres fumeres que es generen a la xemeneia d’un crematori, que el 2018 va incinerar 765 persones.