LOADING

Type to search

Cultura

Un passeig sensorial pel Corpus obre les portes de la Sala Vaixells

Exposició de Corpus a la Sala Vaixells

L’exposició ‘Corpus, flors i tradició’, que es podrà visitar fins el proper 30 de juny, recull la història i els principals elements d’una celebració fortament arrelada a la cultura popular local 

La celebració del Corpus a Sitges, els seus elements més característics i un recorregut històric des del segle XIV fins avui, són els principals atractius de l’exposició Corpus, flors i tradició, que es va inaugurar dissabte i romandrà oberta fins el 30 de juny. Un al·licient, entre la història i la creativitat, que ha permès reobrir la Sala Vaixells del Palau de Maricel.

Eduard Tomàs és el comissari de la mostra Corpus, flors i tradició, al costat de la dissenyadora Anna Sánchez, que ha creat la gràfica i la distribució dels espais. Un recorregut històric i també un passeig interactiu pels principals elements de la celebració, són els protagonistes de l’exposició. Es tracta de la primera vegada que es presenta la documentació que data la festivitat del Corpus a Sitges des de 1358. Un exhaustiu treball de recerca, del que Tomàs va publicar el llibre Corpus: La Festa. Història i evolució del Corpus de Sitges el 2017 i que ara pren forma d’exhibició, amb la presentació inèdita de les fonts documentals i gràfiques de l’estudi, i una proposta interactiva amb els elements identitaris i essencials de la festivitat, com l’olor de les flors de Sant Joan, els clavells, les catifes i la iconografia religiosa. Tot un passeig sensorial per una arrelada tradició, que Sitges ha celebrat sense interrupcions, i de forma continuada des del segle XVII, amb les seves escasses transformacions, que l’han mantingut viva. Una de les constants ha estat el recorregut de la processó, tal i com recullen tant l’estudi com l’exposició. En aquest sentit, senyala Eduard Tomàs, que tot i que la modernitat va portar les catifes al carrer Santiago Rusiñol, el recorregut s’ha mantingut original des de l’obertura dels carrers més cèntrics de la vila. Una evolució natural que s’ha conservat des del segle XIX. 

Les Confraries i el seu protagonisme des del segle XVII, la superació de les prohibicions i una tradició de pares i fills, ha fet del Corpus una celebració lligada a la cultura popular local i significativa, a través de l’emblemàtica participació dels Gegants. Les músiques populars, com el Toc de Processó i la Triunfal de la banda, són altres de les experiències que la mostra recull i exhibeix com a elements essencials de la festivitat. L’empremta gràfica, amb fotografies d’ara i d’abans; l’evolució en els dissenys i la confecció de les tradicionals catifes i les imatges del NODO sobre el Corpus a Sitges s’exhibeixen en una acurada selecció i presentació. A més, els documents originals, de l’Arxiu Històric i de l’Arxiu Parroquial de Sitges, del fons de la Biblioteca Santiago Rusiñol, de publicacions del segle XIX i també fons particulars, atorguen el privilegi de tocar història i passejar per un relat representat en primera instància pel quadre La processó del Corpus, d’Arcadi Mas i Fondevila (1887) reproduït a la mostra.