LOADING

Type to search

Actualitat

Un punt de trobada ben sitgetà

Els sitgetans i sitgetanes en arribar el més d’agost ja escalfen motors per commemorar algunes de les festes més sentides i celebrades de la vila. Aquell run run en forma de nervi comença amb la festivitat del Vinyet, discreta però valorada i apreciada alhora, ja que arriba a l’inici de l’agost, en ple estiu, i es converteix en un punt de trobada al santuari, on es permet –només aquest dia– pujar al cambril i contemplar la Verge, el que habitualment genera una llarga cua.

Enguany, una de les novetats de la festa serà l’estructura exposada als jardins del Terramar per la celebració del seu centenari que, seguint el seu itinerari, es transportarà a un lateral a l’exterior del santuari. La construcció artística Els arbres i els ocells alegren la vida, a càrrec d’Alba Gràcia, consta de quatre costelles de fusta, dos bancs i dos panells il·luminats de vuit metres en els que s’expliquen els detalls del centenari. En tots els espais s’intenta integrar en l’entorn, mantenint el sostre lliure fent un conjunt amb el cel, els ocells i els arbres. Properament serà exposat al golf i, finalment, a l’Hotel Melià seguint l’entorn dels jardins. 

La festivitat continuarà amb la seva programació tradicional amb la fira de paradetes que des de fa anys s’instal·len a la plaça. Entre elles, trobem parades artesanals de tota la comarca, com també la parada de la comissió de Festa Major, en el primer dia per aconseguir el marxandatge de la festa, després de la presentació del programa, la nit d’ahir dijous, als Jardins del Retiro. L’origen de la fira ve d’anys enrere quan des de la parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla es convocava als sitgetans per fer pelegrinatge fins al que l’aleshores era l’ermita del Vinyet. L’acte va evolucionar fins a convertir-se en una jornada festiva davant el santuari. La festivitat, com és tradicional, inclou els habituals actes litúrgics; cal destacar la missa matinal que impartirà el monjo de Montserrat, Josep Maria Henríquez Farreras, i la solemne missa d’ofici, a la que hi assisteixen autoritats municipals. Una de les novetats d’enguany és la reparació del penó que s’exposarà al santuari durant les misses.

Cap a mitja tarda, la programació seguirà amb la Cobla Sitgetana, l’actuació de sardanes, i la representació de titelles del Ball de nostra senyora del Vinyet, a càrrec de La Tija, mitjançant la qual s’explica la llegenda de la verge del  Vinyet, que relata com un llaurador, mentre treballava les vinyes, on actualment s’ubica el santuari, es va trobar la imatge de la verge i se la va endur al seu mas. L’endemà, en tornar a llaurar, se la va tornar a trobar al mateix lloc, i en commemoració d’aquella troballa s’hi va construir l’ermita. 

Els actes de la festa es donaran per acabats amb l’encesa del tradicional castell de focs vora de les 20 hores del vespre. Els administradors de la festa posen moltes il·lusions durant tot l’any per tal de fer aquesta petita festa un gran dia per a tots els vilatans que tradicionalment fan el pelegrinatge a l’ermita.