LOADING

Type to search

Actualitat

CORONAVIRUS EN DIRECTE: El percentatge de casos positius a Sitges és la meitat del de Catalunya

Actualització diària de la crisi del coronavirus a Sitges i Ribes

Les novetats de l’impacte local del coronavirus a Sitges i Ribes, a partir del 4 d’abril, es publiquen en aquesta nova pàgina: CORONAVIRUS, HORA A HORA.

El carrer Sant Francesc, avui divendres al migdia

Divendres 3 (18.30h). Sitges té 39 casos positius de coronavirus, segons les dades facilitades avui pel Departament de Salut. Els 39 casos representen 1,35 sobre 1.000 persones, pràcticament la meitat que la mitjana catalana, que és de 2,6 per 1.000.

Els 39 casos positius són quatre més respecte dimarts, que havia estat el darrer dia que Salut havia publicat dades a nivell local. Tres d’aquests nous casos es van detectar el mateix dimarts. Dels 39 casos, 20 són dones i 19 homes. La informació de la Generalitat no detalla les franges d’edat dels infectats.

L’altra dada rellevant és que la diferència entre els negatius i els positius és del doble a Sitges, mentre que en el conjunt de Catalunya és d’aproximadament un 25%.

A L’Eco d’aquesta setmana publiquem l’evolució dels casos, tant a Sitges com a Sant Pere de Ribes i també a l’Hospital de Sant Camil, amb dades des del primer dia que es van fer proves fins ahir. La pràctica totalitat de l’edició d’aquesta setmana torna a estar dedicada a l’impacte local de la Coiviud-19, amb reportatges, anàlisi, dades, entrevistes i altres informacions que mostren com estan vivint Sitges i Ribes la crisi actual.

Podeu trobar a L’Eco als punts de venda habituals que continuen oberts, que són la majoria on distribuïm el setmanari: quioscos, supermercats, estancs, fleques… A més, també us el podem portar a casa, si ens truqueu al 666 82 79 38. O bé, el podeu comprar per iQuiosc.cat, on el llegireu en el mateix format que el paper.

Sitges
Proves fetes116
Positius39(20 dones, 19 homes)
Negatius77(48 dones, 29 homes)
Catalunya
Proves fetes
Positius21.681
Negatius27.586

Sant Camil dóna vint altes en dos dies

Divendres 3 (14.30h). Vint pacients de l’Hospital de Sant Camil han estat donats d’alta en les últimes 48 hores, segons les dades facilitades pel mateix centre aquest migdia. Aquesta xifra està en consonància amb la reducció del nombre d’ingressats, que ha baixat en 29 en només dos dies. Per contra, s’han hagut de lamentar en aquestes últimes 48 hores vuit defuncions.

La intensitat amb la que Sant Camil està vivint la crisi del coronavirus es reflecteix amb canvis constants en la xifra d’ingressats, altes i defuncions. L’hospital registra els ingressats com a malalts amb patologies respiratòries. No tots els cataloga com positius de coronavirus, ja que en el moment que proporciona les dades encara no té resultats de tots, però sí que tots presenten símptomes i la immensa majoria acaben tenint la condició d’infectats de Covid-19.

Les vint altes dels últims dos dies fan que la xifra de pacients que han sortit de l’hospital sigui de 67 en només onze dies, des que dimarts 24 va rebre l’alta el primer. Es tracta d’una dada que va en sintonia amb la tendència dels últims dies en la majoria d’hospitals catalans, en què el nombre de recuperacions està en continu creixement.

A l’altra cara de la moneda, però, hi ha els 27 morts acumulats, cinc dels quals en les últimes 24 hores

DiaIngressatsMortsAltes
Divendres 2033
Dissabte 21432
Diumenge 22542
Dilluns 23683
Dimarts 2410741
Dimecres 2510354
Dijous 2610367
Divendres 27113817
Dissabte 28138919
Diumenge 291631020
Dilluns 301701723
Dimarts 311591737
Dimecres 11641947
Dijous 21552254
Divendres 31352767
Dades acumulades
El carrer Major, ahir dijous al migdia

El 71% dels comerciants no han assolit reduccions en el lloguers dels seus locals, tot i tenir tancat

Divendres 3 (11h). El 71 per cent dels comerciants de Sitges no han pogut aconseguir una rebaixa o una aturada en el preu del lloguer del seu establiment mentre dura el confinament. La dada la va revelar ahir el regidor de Promoció i Econòmica, Gullem Escolà, quan va presentar (telemàticament) un decidit pla d’ajuts per als emprenedors, els autònoms i les microempreses. Escola va ser clar quan va afirmar que “és important en aquests moments posar tots els esforços de manera transversal per oferir un ajut als autònoms i empresaris que tenen despeses de lloguer o d’hipoteca del local comercial i dels subministraments per ajudar-los a superar aquests moments d’aturada d’activitat econòmica i després poder-la reactivar. Tenim dades que ens confirmem que un 71 per cent dels comerciants no han pogut negociar el lloguer amb els propietaris dels locals comercials i que un 97 per cent no ha pogut ajornar o negociar els subministraments”.

La dada és especialment il·lustrativa d’un dels mals que caracteritza l’activitat econòmica en el Sitges actual: el del preu desproporcionat dels lloguers, que al centre del poble pot arribar tranquil·lament a 4.000 euros mensuals per alguns establiments de dimensions semigrans. Les propostes del nou pla elaborat pr l’Ajuntament contemplen, precisament, als comerciants que tenen tancat i que han de suportar els lloguers com un dels punts centrals de les mesures. La iniciatuva també contempla poder assumir una part de les hipoteques per als establiments tancats amb local propi i càrregues financeres.

El pla preveu diverses línies: ajuts a la contractació i per als autònoms. Les empreses que hagin contractat personal entre el 7 de juliol del 2018 fins el 14 de setembre del 2020, amb contractes superiors a tres mesos de durada, podran optar a una subvenció municipal. Podeu consultar les mesures en aquesta pàgina.

L’edició en paper de L’Eco aborda l’impacte del coronavirus a Sitges i a Ribes

Divendres 3 (7.30h). L’Eco de Sitges d’aquesta setmana torna estar centrat, com no podia ser d’una altra manera, en l’impacte local de la crisi del coronavirus, tant des d’una òptica humana com sanitària, social, econòmica, cultural i esportiva.

A les 40 pàgines del seu primer número del mes d’abril, L’Eco presenta un estat de la situació a nivell local, un cop s’han produït les primeres defuncions. Us expliquem com estan vivint i afrontant les residències de gent gran a Sitges i a Ribes aquesta situació, quan han començat a fer els tests als avis i quines són les mesures de protecció que estan aplicant.

També entrem dins de l’altre focus d’atenció a nivell local, l’Hospital de Sant Camil, que, amb més de 150 ingressats, ha esdevingut el quilòmetre zero del coronavirus. Hem parlat amb professionals sanitaris del centre, que ens expliquen el seu tens dia a dia. A aquest professionals –els sanitaris i els dels geriàtrics, però també altres serveis públics que han de donar la cara aquests dies– dediquem, precisament, el nostre editorial de la setmana.

A les nostres pàgines també abordem la crisi econòmica del Covid-19, tant en els terrenys turístic, comercial, de la construcció, agrari i pesquer. Us expliquem diverses iniciatives solidàries, tant d’institucions, entitats i famílies, a més de com està afectant als clubs esportius locals i un nou capítol d’experiències culturals en confinament. Aquesta pàgina tornem a parlar amb protagonistes locals que han de donar la cara al virus i amb sitgetans i ribetans que ho estan vivint en altres punts del planeta.

Entre les firmes d’opinió comptem amb Miquel Muç Vall, Marc Macià, Jesús Coines, Esther Domingo, Eduard Ripoll, Graciela Falconi, a més de les habituals de la casa.

I entre les nostres pàgines també hi ha espai per a altres notícies, com el projecte per convertir l’Autòdrom en un centre internacional eqüestre o un homenatge al recordat Joan Fortuny, el Ianqui, mort ara fa trenta anys. També publiquen un relat d’Asun Batlle.

Podeu trobar a L’Eco als punts de venda habituals que continuen oberts, que són la majoria on distribuïm el setmanari: quioscos, supermercats, estancs, fleques… A més, també us el podem portar a casa, si ens truqueu al 666 82 79 38. O bé, el podeu comprar per iQuiosc.cat, on el llegireu en el mateix format que el paper.

La plaça de l’Ajuntament, dijous al migdia

Dijous 2 (20h). La publicació de les primeres defuncions per coronavirus a Sitges (llegiu notícia de sota) ha provocat un pronunciat debat polític entre membres del Govern municipal i de l’oposició. No ha estat un debat públic, sinó en els grups de Whatsapp que comparteixen els regidors del consistori, als quals ha tingut accés L’Eco de Sitges. Un debat privat, però intens i pujat de to, que posa de manifest que la unitat que ahir van intentar mostrar els diferents grups municipals, tant del Govern com de l’oposició, per abordar la crisi era més de cara a la galeria que real.

El debat s’ha produït, primer, en el grup de portaveus (on hi ha els cap de llista de cada formació) i després en el grup on hi són tots els regidors. Diferents membres de l’oposició han demanat a l’alcaldessa, Aurora Carbonell, i al regidor de Salut, David Martínez, que confirmessin la informació de les morts a la residència Les Magnòlies. Carbonell ha respost que no corresponia confirmar-ho a l’Ajuntament, sinó a la residència “que és privada”. L’alcaldessa també ha apuntat que “Salut no ens informa de qui mor; nosaltres no hem de donar aquesta informació”. Des de l’oposició, Mònica Gallardo (JxS), Manu Rodríguez (Ciutadans) i Carme Gasulla (CVS) han retret a Carbonell les seves paraules. El portaveu de Cs també ha reclamat “transparència” al Govern municipal a través d’un tuit. Posteriorment, el debat s’ha estés al grup de regidors, on ha estat especialment actiu Jose Tendero (Ciutadans), que és professional sanitari.

Una resident de les Magnòlies, fotografiada ahir dijous

Primeres defuncions a Sitges pel coronavirus

Dijous 2 (14h). Les primeres defuncions a Sitges arran la crisi del coronavirus són set persones grans de la Residència Les Magnòlies. Només una de les morts –que es va produir dilluns a Sant Camil– està confirmada per la infecció de la Covid-19, però les altres sis, que han estat en els darrers dies a la residència del Camí Capellans, reunien els símptomes de la malaltia. La manca de tests no permeten confirmar a hors d’ara si aquesta és, efectivament, la causa.

Com en tantes residències de gent gran del país, a Les Magnòlies estan vivint la crisi com una batalla amb plena intensitat contra l’expansió del virus. Al centre han aplicat els protocols establerts per la Generalitat, però un cop va entrar el virus –malgrat els protocols i totes les mesures de prevenció activades– el contagi no es va poder aturar, ja que els dies previs van resultar determinants. Ahir dimecres, el centre va rebre, per fi, el primer paquet de tests, que han de confirmar quants residents podrien estar infectats. Ara mateix, a Les Magnòlies hi ha 17 persones aïllades, amb símptomes. Totes, amb el seguiment i atenció d’un equip de professionals a plena disposició i que manté comunicació activa amb les famílies.

Demà divendres es coneixeran els resultats de les proves i els han confirmat que els casos lleus es podran sotmetre al tractament que ha impulsat l’epidemòleg Oriol Mitjà des de l’Hospital Clínic, segons els requisits mèdics establerts per l’Hospital Can Ruti de Badalona.

En l’edició impresa de L’Eco d’aquest divendres 3 d’abril ampliem la informació i fem un retrat de com estan vivint la crisi a l’interior de les residències de Sitges (a més de les Magnòlies, les de Sitges Park i l’Hospital) i a Sant Camil, amb uns professionals totalment entregats a la causa.

Connexió telemàtica dels regidors, el secretari i la interventora municipal, al Ple de dimecres

Els plens de Sitges i Sant Pere de Ribes aborden la crisi del Covid-19

Dijous 2 (12h). Els ajuntaments de Sitges i de Sant Pere Ribes han celebrat aquesta setmana els primers plens telemàtics, amb un contingut marcadament diferent. El consistori sitgetà va fer ahir un monogràfic sobre el Covid-19, mentre que el de Ribes, dimarts, va aprovar un important paquet de mesures contra la crisi del coronavirus, però va incloure també altres punts.

A Sitges, el Ple va mostrar unitat en els plantejaments i les accions, tot i alguns retrets puntuals de l’oposició. L’alcaldessa, Aurora Carbonell, va anunciar una audiència pública, el proper 9 d’abril, per YouTube per exposar les mesures que du a terme l’Ajuntament per abordar la crisi del coronavirus. També va subratllar que els canvis en el pressupost es faran més endavant, ja que ara paralitzarien la disponibilitat de diners, “que es necessiten més que mai”.

El Govern i Comuns Verds van posar l’atenció humana i la urgència sanitària en el centre del debat. Per la seva part, Junts per Sitges, PSC i Ciutadans van coincidir en presentar propostes orientades als col·lectius més vulnerables i al sector turístic. Nou Horitzó (que va presentar un paquet de 20 propostes), Guanyem i ERC es van afegir a la proposta de creació d’una Comissió específica per avaluar l’impacte i oferir un paquet d’ajudes i projectes per mitigar la situació econòmica local.

A Ribes, es van debatre diferents punts, aprovats sense recàrrecs pel Govern, entre els quals la tramitació del projecte de l’Autòdrom, iniciat fa tres anys, per a que esdevingui un centre internacional d’activitats eqüestres. El Govern va presentar la proposta, aprovada de destinar 1,1 milions d’euros a l’impacte de la crisi del coronavirus. L’oposició va retreure al PSC que el Ple no fos exclusiu del Covid-19.

Senglars a la rotona de l’avinguda Sofia i la carretera de Vilanova

Els senglars baixen a un Sitges desert de gent

Dijous 2 (9h). La imatge de porcs senglars i, fins i tot, guineus pels carrers de Sitges s’està fent cada cop més comuna des que el passat 14 de març va començar el confinament. La pràctica desaparició de la presència humana als carrers, especialment a les nits, ha donat via lliure per a que els porcs senglars que habiten al massís vinguin a la vila a buscar menjar.

Les imatges han començat a circular en vídeos a través de whatsapp i a les xarxes socials. El primer vídeo va ser diumenge 22, en què es veien tres porcs senglars a la confluència de l’avinguda Sofia i el Passeig Marítim, a tocar de la platja. Aquell mateix cap de setmana també es va veure una guineu per la zona del Vinyet. Aquest setmana ha circulat un altre vídeo, gravat des d’un cotxe, en què apareixen diversos senglars per la carretera de Vilanova.

L’ambientòleg Jesús Coines apunta que l’arruibada d’aquests animals del Garraf a la vila constitueixen “un exemple local i il·lustratiu, que ens pot servir per analitzar la problemàtica global que ens afecta actualment a tots i totes, no només com a societat sinó com a espècie”. Ho fa en un article, titulat Lliçons de la natura, que publicarem en l’edició en paper de L’Eco de Sitges aquest proper divendres dia 3.

Els sense sostre de Sitges seran allotjats en un hotel

Dimecres 1 (19.30h). Un cèntric hotel de Sitges acollirà un grup de persones sense sostre de Sitges mentre duri el confinament. Es tracta d’una iniciativa de la Regidoria de Drets Socials, Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament per a que els sense llar, que són un dels col·lectius més exposats a la infecció, puguin disposar de mesures de prevenció sanitària.

Demà dijous al matí està previst que set persones entrin ja a l’hotel, on disposaran d’una habitació, menjar, seguretat privada i un educador social. El pla i les instal·lacions donaran cabuda a tres persones més, si és necessari. La iniciativa ha sumat els esforços, a més de l’hotel, del l’Ajuntament (que coordina la iniciativa i es fa càrrec de les despeses), l’Hospital Sant Joan Baptista (que elaborarà el menjar), la Taula del Tercer Sector (que el distribuirà) i la Creu Roja (que lliurarà kits d’higiene bàsica i d’esmorzar). Per la seva part, el CAP en farà seguiment sanitari, si alguna de les persones tingués símptomes.

Des que va esclatar la crisi del coronavirus, la Regidoria de Drets Socials, Igualtat i Ciutadania, que dirigeix Júlia Vigó, efectua un seguiment diari dels sense sostre que hi ha a Sitges, amb la col·laboració de la Taula del Tercer Sector. Durant els darrers dies, aquestes persones han pogut utilitzar les dutxes del pavelló.

Les mascaretes que l’empresa Prysmian Group lliura a tres hospitals, entre els quals Sant Camil

Sant Camil necessita incorporar més metges i personal sanitari

Dimecres 1 (15.30h). La crisi del coronavirus ha convertit l’Hospital de Sant Camil en un centre plenament dedicat als malalts de coronavirus. Actualment, hi ha 164 pacients amb patologies respiratòries, que ocupen la pràctica totalitat d’un l’hospital que disposa de 159 places, a més de les de l’UCI. En les darreres 24 hores, precisament, ha tornat a crèixer notablement el nombre d’altes (10) i ja n’acumula 47 des de l’inici de la crisi. També s’han hagut de lamentar dues noves morts (ja en són 19).

Les necessitats d’atenció i cures del Covid-19 ha suposat que Sant Camil necessiti més professionals, tant metges com sanitaris, per cobrir el servei. Per aquest motiu, el Consorci Sanitari del Garraf – Alt Penedès, l’organisme al qual pertany Sant Camil, ha fet una crida per incorporar metges especialistes en cures intensives, en medicina interna, en anestesiologia i medicina de família, a més d’infermers i TCAI. Els interessats han d’enviar el seu CV a: rhseleccio@csg.cat. La mateixa necessitat ha estat plantejada per l’Hospital de Vilafranca, que actualment té 61 ingressats pel coronavirus.

Per altra banda, Sant Camil és un dels tres hospitals que rebrà aquesta setmana una part de les 3.000 mascaretes que Prysmian Group –companyia que produeix cables per a energia i telecomunicacions, amb seu a Vilanova– lliura a tres centres. Els altres dos són el Clínic de Barcelona i l’Hospital de Vic.

Sant Camil
DiaIngressatsMortsAltes
Divendres 2033
Dissabte 21432
Diumenge 22542
Dilluns 23683
Dimarts 2410741
Dimecres 2510354
Dijous 2610367
Divendres 27113817
Dissabte 28138919
Diumenge 291631020
Dilluns 301701723
Dimarts 311591737
Dimecres 11641947
Són dades acumulades
Una dona camina per l’avinguda Artur Carbonell amb la mascareta posada.

Sitges i Sant Pere de Ribes amplien el marge dels casos negatius respecte els positius

Dimecres 1 (11.30h). El nombre de positius a Sitges s’ha incrementat avui en quatre persones i el de Sant Pere de Ribes en vuit. Amb les dades proporcionades pel Departament de Salut, a Sitges hi ha 35 casos de coronavirus i a Sant Pere de Ribes, 31.

Les noves dades confirmen la tendència que entre tots els tests efectuats a totes dues poblacions, hi ha gairebé el triple de negatius que de positius. A Sitges hi ha 70 negatius i a Sant Pere de Ribes, 81. En canvi, al conjunt de Catalunya, la diferència és lleu: 22.701 casos negatius i 18.495 positius.

Els casos de Sitges a data d’avui dimecres
Els casos de Sant Pere de Ribes, a data d’avui dimecres
Façana de la Biblioteca Santiago Rusiñol

L’agenda cultural espera al final de la crisi

Dimecres 1 (8.30h). Sitges saluda el mes d’abril, que comença avui, confinat de ple i amb tota l’agenda cultural propera anul·lada. Les diferents inciatives programades per aquest mes han estat, òbviament, cancel·lades o suspeses per l’Estat d’Alarma. És el cas de la Setmana Santa i els tradicionals cants de caramelles. però també d’altres habituals en el calendari de la primavera, que s’ha optat per suspendre, com la diada de Sant Jordi, el concurs Mirabent Magrans, el Fotomaig o el Dia Internacional de la Dansa. També s’han suspès activitats programades, com l’exposició de l’il·lustrador Juanjo Sáez, les jornades de creativitat Slim Blanc, o l’òpera de Butxaca L’occasione fa il ladro. 

Per contra, altres activitats inicialment previstes per aquests mesos han estat ajornades amb data encara no concretada. Són els casos de la Fira d’Art, el Festival de Jazz Antic de Sitges, les exposicions de Montse Marcet i de Matías Krahn Uribe, la representació teatral de La plaça del Diamant, l’exposició Sitgetans als camps de concentració nazis, el Festival Reciclart, i l’espectacle de dansa Zero. La viabilitat de tornar a programar totes aquestes iniciatives dependrà de diversos factors, com l’extensió de les mesures de confinament i el progrés restabliment un cop se superi la crisi, la disponibilitat d’espais i dates i les possibilitats dels mateixos creadors i programadors.

Per contra, les iniciatives que diversos creadors o plataformes locals impulsen a través de les xarxes continuen creixent: les biblioteques ofereixen compartir lectures, l’Escola de Música edita vídeos per practicar en casa, el Festival de Cinema ha programat curts de gènere fantàstic (vegeu dues notícies més avall) i els museus programen visites virtuals, entre d’altres propostes.

Sitges té 31 casos de coronavirus i Sant Pere de Ribes, 23

Dimarts 31 (17h). La llista de positius per coronavirus a Sitges és de 31 casos, mentre que a Sant Pere de Ribes se situa en els 23. Són les darreres dades proporcionades pel Departament de Salut de la Generalitat. Les mateixes dades indiquen que a Sitges s’han fet, de moment, 94 tests, dels quals 63 han donat negatiu, i a Ribes i les Roquetes, 93, dels quals 70 són negatius.

Els 31 casos de coronavirus de Sitges i els 23 de Sant Pere de Ribes situen tots dos municipìs per sota de la mitjana catalana, ja que en tel cas sitgetà el nombre de negatius dobla al de positius i en el cas ribetà el triplica. En el conjunt de Catalunya hi ha ha 16.810 positius i 20.591 negatius; és a dir, una xifra bastant propera.

L’altre element positiu a subratllar és que a Sitges la xifra es manté exacta des de divendres passat (en el gràfic adjunt a sota, elaborat pel mateix Departament de Salut, apareix per error 1 cas en cadascun dels últims tres dies, tot i que en realitat és cap positiu nou). És a dir, els 31 d’avui de Sitges són els mateixos que hi havia divendres, mentre que a tot Catalunya la xifra va pujar tant dilluns com avui. A Sant Pere de Ribes només hi ha ha dos casos nous en els dos darrers dies.

Aquestes xifres proporcionades avui pel Departament de Salut per municipis s’ajusten més a la realitat de les que va proporcionar la setmana passada a través d’un mapa interactiu. En aquell cas, la distribució es feia per Àrees de Salut i, en el cas de Sitges, els veïns de Garraf i les Botigues estan inclsos en l’Àrea de Castelldefels. Per la seva part, els veïns de Ribes comparteixen Àrea de Salut amb els d’Olivella i els de les Roquetes, amb els de Canyelles.

Dades de casos positius de Sitges a 30 de març

Dades de casos positius de Sant Pere de Ribes a 30 de març

Capçalera de presentació de les sessions programades pel Festival durant el confinament

El Festival de Cinema programa curts en oberts pel confinament

Dimarts 31 (16h). El Festival de Cinema de Sitges se suma també a les iniciatives culturals per compartir amb motiu del confinament. Sota l’eslògan Per una quarentena més curta, el Festival ha programat diverses sessions de curts de gènere fantàstic que han estat presentats en les darreres edicions del certamen. La iniciativa va començar ahir, amb l’emissió del curt La bruja del fósforo paseante, de la mexicana Sofía Carrillo.

Les emissions es fan en obert a través del canal de YouTube del Festival i han estat plantejades com la primera activitat de Sitges 2020. Un missatge d’ànim i de confiança en un compte enrere, batejat com Sitges Countdown. Cada dia, a les 17 hores, es presenta un curt nou, que es mantindrà actiu durant les properes setmanes. La iniciativa es fa conjuntament amb Moritz. El Festival celebrarà la seva 53a edició entre el 8 i el 18 d’octubre.

Entrada d’urgències de l’Hospital de Sant Camil

Sant Camil dóna 14 altes en un dia

Dimarts 31 (13.30h). Bones notícies a l’Hospital de Sant Camil. Després de cinc dies amb un increment considerable dels ingressats i amb un dramàtic creixement ahir de les morts, el centre ha baixat avui el nombre d’ingressats, no ha hagut de lamentar cap traspàs i, a més, ha donat 14 altes en un sol dia.

A data d’avui, Sant Camil té 159 ingressats (onze menys que ahir), ha patit 17 morts i ha donat l’alta a 37 persones des que va començar la crisi. Els 159 ingressats tenen patologies de dificultats respiratòries greus; no necessàriament tots pateixen coronavirus, però sí la immensa majoria.

La intensitat amb la que Sant Camil està vivint la crisi del coronavirus –a més del drama que acompanya els casos greus i les morts, així com la tensió amb la que el personal ha de gestionar la situació– està representant una agitació constant de les dades que raporten els professionals mèdics a diari. El trasllat dels avis de la residència a l’Hotel Meliá ha permés a l’hospital dotar-se de més espai, i tot s’ha dedicat a malalts per Covid-19.

Dia Ingressats Morts Altes
Divendres 20 33
Dissabte 21 43 2
Diumenge 22 54 2
Dilluns 23 68 3
Dimarts 24 107 (*) 4 1
Dimecres 25 103 5 4
Dijous 26 103 6 7
Divendres 27 113 8 17
Dissabte 28 138 9 19
Diumenge 29 163 10 20
Dilluns 30 170 17 23
Dimarts 31 159 17 37
Són dades acumulades

Punt de la Policia Local a Can Perico, avui dimarts a les 9 hores

La Policia Local constata un descens en els incompliments del confinament

Dimarts 31 (11.30h). Per primer cop des que van començar a aplicar sancions, ara fa dues setmanes, la Policia Local va tancar la jornada d’ahir sense efectuar cap denúncia per incompliment del confinament. En la darrera setmana, la mitjana de sancions era d’unes vint diàries, però ahir no en van fer cap. La Policia ha constatat que, amb l’ampliació de les mesures de confinament decretades pel Govern de l’Estat, s’ha reduït la mobilitat. Amb tot, no volen fer cap balanç objectiu sobre el descens pronunciat dels incompliments fins que no passin uns dies, que permetran veure si és una tendència confirmada. Alguns responsables d’establiments de productes de primera necessitat (alimentació, fleques, quioscos…) també han confirmat avui que ahir a Sitges ja es va posar de manifest un descens significatiu del nombre de clients.

Denúncies a persones 
Dia Denúncies
Diumenge 15 0
Dilluns 16 0
Dimarts 17 2
Dimecres 18 2
Dijous 19 5
Divendres 20 20
Dissabte 21 21
Diumenge 22 27
Dilluns 23 8
Dimarts 24 17
Dimecres 25 28
Dijous 26 18
Divendres 27 20
Dissabte 21 18
Diumenge 22 23
Dilluns 23 0
Total persones denunciades 203

Turisme i Node Garraf mouen fitxa

Dimarts 31 (8.30h). L’agència de desenvolupament Node Garraf ha posat en marxa una oficina d’assessorament a autònoms i empreses davant el fort impacte del Covid-19, mentre que Turisme de Sitges comença a pensar en el dia després i llança una campanya de posicionament.

Les terribles dificultats que moltes empreses i professionals han començat a patir per la crisi del coronavirus ha motivat que Node Garraf activi una unitat d’informació i assessorament de manera individualitzada a les empreses i els professionals. Es tracta d’un servei gratuït, que es presta per correu electrònic (agenciadesenvolupament@nodegarraf.cat) i per telèfon (93 810 07 22) per conèixer les línies d’ajuts (fins ara, molt tímids, tant a Catalunya com a Espanya) davant la contingència actual. A més, Node Garraf publica al seu web notícies i enllaços d’interès relacionats amb la pandèmia.

Per la seva part, Turisme de Sitges ha adaptat el seu darrer vídeo promocional a l’actual context, amb una subtitulació que convida a visitar Sitges un cop acabi el confinament. Sota l’eslògan, No cancel·lis, ajorna, el vídeo ha estat subtitulat en versions catalana, castellana, francesa i anglesa. La crisi del Covid-19, que previsiblement alentirà el desplaçaments de llarga distància durant una bona època, ha convertit el turisme de proximitat en prioritat en la promoció de Sitges. Els mercats que constitueixen l’objectiu principal són el català, el del centre-nord d’Espanya, el d’Andorra i el del sud de França.

Entrada d’aliments a la seu de la Creu Roja de Sitges, avui dilluns al matí

Dilluns 30 (19.30h). La Creu Roja de Sitges ha iniciat una campanya de micromecenatge per recaptar diners per obtenir recursos econòmics per a la compra d’aliments, medicaments, material sanitari i productes de primera necessitat per a la gent gran. La iniciativa surt de la delegació local de Sitges i està inclosa en el Pla Creu Roja Respon Emergència Coronavirus. L’objectiu és recaptar 25.000 euros.

La iniciativa és oberta a qualsevol donació, que pot anar entre els 5 euros i els 50.000 i es pot fer a través de la targeta de crèdit. La campanya ha començat avui i en les primers hores ha rebut 535 euros procedents de dotze donants diferents. La iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Sitges i el Gremi d’Hostaleria, entre d’altres organismes. Les aportacions es poden fer en aquesta pàgina.

Porta d’accés a Sant Camil

Sant Camil registra set morts en un dia

Dilluns 30 (14h). L’Hospital de Sant Camil ha registrat set morts per coronavirus en les últimes 24 hores. Es tracta de la xifra més important des que va començar la crisi, ja que fins ara el degoteig era d’un traspàs diari de mitjana. Fins ahir al matí, al centre s’havien produït 10 morts. Aquest matí, ja eren 17.

El creixement del 70% de morts en un sol dia és una xifra que supera de llarg les dinàmiques a nivell català. L’explicació que acompanya parcialment aquest creixement desmesurat de traspassos és que en les anteriors 48 hores, Sant Camil va rebre 50 ingressats nous, gràcies a disposar de més espai en haver trasllat la gent gran de la residència a l’Hotel Meliá. Aquest augment d’ingressos també va fer incrementar el volum de malalts de caràcter greu. Una part important dels ingressats de Sant Camil provenen de l’Anoia, on s’ha produït el principal brot de Catalunya.

A més dels set morts, en les últimes 24 hores també hi ha hagut set ingressos més i tres altes. A Sant Camil hi ha ara 170 ingressats per malalties respiratòries greus. No tots són malalts de coronavirus, ja que aquesta condició no se sap fins que no s’obtenen resultats dels tests que s’efectuen a tots els pacients.

Dia Ingressats Morts Altes
Divendres 20 33
Dissabte 21 43 2
Diumenge 22 54 2
Dilluns 23 68 3
Dimarts 24 107 (*) 4 1
Dimecres 25 103 5 4
Dijous 26 103 6 7
Divendres 27 113 8 17
Dissabte 28 138 9 19
Diumenge 29 163 10 20
Dilluns 30 170 17 23
Dades acumulades

(*) A partir de dimarts, les dades proporcionades pel centre no són únicament d’infectats per coronavirus, sinó del conjunt de malalties respiratòries, ja que en el moment dels ingressos encara no han determinat els resultats. Amb tot, la immensa majoria d’aquestes afectuacions són per Covid-19.

Moment que entraven les caixes amb els tests, aquest matí a Sitges Park

La residència Sitges Park rep els tests per fer les proves de Covid-19

Dilluns 30 (12h). La residència Sitges Park ha rebut aquest matí els 200 tests per fer les proves de coronavirus, que han estat adquirits al Laboratori Echevarne. Avui mateix començaran a realitzar les proves als residents i treballadors. Els resultats s’obtindran entre 48 i 72 hores.

El centre, amb 176 residents i 87 treballadors, va confirmar la setmana passada un cas de Covid-19 de caràcter lleu. Es tracta d’un usuari de 74 anys, que ha estat aïllat dins la residència. A més, també tenen cinc casos pendents d’avaluació, també aïllats i que ara es podran confirmar o descartar segons el resultat del test. El centre va demanar fa dies els tests per poder fer les proves, que finalment han arribat avui.

La residència Sitges Park va implantar el 2 de març mesures preventives i, com altres centres geriàtrics, va restringir els accessos i visites. Aquesta situació de tensió va acabar provocant la baixa laboral de 22 persones. La setmana passada aquests llocs de treball es van poder cobrir, gràcies la bossa de treball de l’Ajuntament. Tot i això, entre el centre i el consistori hi ha hagut darrerament diverses friccions, que han obtingut visibilitat, tant per declaracions als mitjans per part dels responsables del centre com per un comunicat explícit del mateix Ajuntament.

Celebració telemàtica de la Junta de Portaveus, de l’Ajuntament de Sitges, divendres passat a la tarda

Els plens municipals de Sitges i de Sant Pere de Ribes es faran telemàticament

Dilluns 30 (8.30h). L’activitat política municipal es reprén aquesta setmana a Sitges i a Sant Pere de Ribes, amb la convocatòria de dos plens que es realitzaran, en tots dos casos, per via telemàtica. El de Sitges es farà dimecres i el de Ribes, dimarts. Els regidors podran intervenir des dels seus respectius domicilis, seguint les pautes que prèviament han estat acordades a la junta de portaveus.

Ahir diumenge a la tarda, els portaveus dels grups municipals de Sitges es van tornar a reunir telemàticament per preparar la sessió de dimecres. Divendres ja ho van fer, però la trobada virtual va deixar encara alguns punts per resoldre. El Ple estarà centrat, en bona part, en els efectes de la crisi del coronavirus. Alguns grups, com el PSC, Ciutadans i Comuns Verds ja han presentat propostes en aquest sentit, per ampliar les mesures que està duent a terme l’Ajuntament. La sessió es podrà seguir pel canal de YouTube de l’Ajuntament de Sitges.

Actuació de neteja a les Magnòlies, divendres passat

Operació preventiva de desinfecció a les residències de gent gran

Diumenge 29 (18h). Les residències geriàtriques de Sitges són objecte d’un pla de desinfecció, que està duent a terme l’Ajuntament, amb caràcter preventiu davant la crisi del coronavirus. L’actuació consisteix en la desinfecció, desratització i desinsectació de les residències de gent gran (l’Hospital Sant Joan Baptista, les Magnòlies i Sitges Park), a més de la Fundació Ave Maria i les oficines de la Policia Local.

El pla va començar divendres, amb la pimera acció a les Magnòlies i continuarà aquesta setmana en la resta d’instal·lcions. L’actuació la du a terme una empresa especialitzada, contractada per l’Ajuntament i es realitza amb tots els equipaments d’higiene i protecció requerits per a una operació d’aquest tipus.

A les residències de Sitges hi ha només, a hores d’ara, un cas de coronavirus. Es tracta d’un home de 74 anys de la residència Sitges Park, on han hagut de realitzar una operació de reforç del personal, davant la vintena de baixes que es s’han produït amb l’inici de la crisi.

Façana de l’Hospital de Sant Camil, en una imatge de dissabte de la setmana passada

Sant Camil rep 50 ingressos nous en dos dies

Diumenge 29 (13.30h). L’Hospital de Sant Camil ja és al límit de la seva capacitat. En dos dies ha rebut 50 nous ingressats per malalties respiratòries greus. No tots són coronavirus (no se sap fins que no tenen resultat de les proves), però la majoria tenen tots els indicis. Amb els nous ingressats, l’hospital de Sant Pere de Ribes ja té 163 ingressats per malalties respiratòries.

Dels 163 ingressats, 25 són de les últimes 24 hores i altres 25 de les anteriors. Avui també s’ha produït una nova mort (la desena) i s’ha donat una altra alta, la que suma vint des que va començar la crisi.

El coronavirus està posant a prova la capacitat de resistència de Sant Camil i l’entrega plena dels seus professionals, que lluiten les 24 hores del dia des de diversos fronts. El centre ha constituït un comitè de crisi, que treballa dia i nit des de diferents àmbits, amb la finalitat d’atendre els malalats i resoldre les múltiples logístiques derivades de la situació. El trasllat dels 40 pacients de la residència del centre a l’hotel Meliá ha permès guanyar nous espais per atendre més infectats.

COVID 19 A SANT CAMIL
Dia Ingressats Morts Altes
Divendres 20 33
Dissabte 21 43 2
Diumenge 22 54 2
Dilluns 23 68 3
Dimarts 24 107 (*) 4 1
Dimecres 25 103 5 4
Dijous 26 103 6 7
Divendres 27 113 8 17
Divendres 28 138 9 19
Dissabte 29 163 10 20
Són dades acumulades

(*) A partir de dimarts, les dades proporcionades pel centre no són únicament d’infectats per coronavirus, sinó del conjunt de malalties respiratòries, ja que en el moment dels ingressos encara no han determinat els resultats. Amb tot, la immensa majoria d’aquestes afectuacions són per Covid-19.

Històries musicals en confinament

Diumenge 29 (8.30h). El confinament està aportant noves formes a la creativitat de músics, escriptors, artistes o altres autors de disciplines diverses. Des de casa, però connectats, estan sorgint iniciatives diverses, que desperten somriures i abracen complicitats. La darrera ha estat la de la Cobla Maricel de Sitges, que divendres va estrenar una interpretació coral de la sardana Sol ixent des dels escenaris particulars de cadascun dels seus components. Un petit homenatge a Eduard Toldrà en el 125è aniversari del seu naixement.

Una altra de les peces musicals a distància més vistes en aquest període de confinament és la que van fer els professors de Can Puig de Ribes la setmana passada, amb la cançó Pa amb oli i sal, de Blaumut.

L’Hospital de Sant Camil, dissabte passat

Sant Camil rep 25 ingressos nous i ja arriba als 138

Dissabte 28 (18.30h). Sant Camil ha rebut 25 ingressos nous per malalties respiratòries en les últimes 24 hores. A l’espera d’efectuar-ne els tests i tenir els resultats que indiquin quants són infectats per Covid-19, la xifra d’ingressats a l’hospital de Sant Pere de Ribes per aquestes malalties és ja de 138. No tots estan confirmats com a positius per coronavirus, però sí la immensa majoria.

Els 25 ingressats d’avui és el segon creixement més alt des que va començar la crisi. L’habilitació de l’edifici de la residència, ocupada habitualment per gent gran, ha permès al centre dotar-se més espai per acollir més malalts. Ahir divendres va finalitzar el trasllat dels 40 pacients de la residència a l’hotel Meliá Sitges, on hi seran allotjats mentre duri la crisi i l’hotel estigui tancat. Aquest trasllat ha dotat Sant Camil de més habitacions per atendre malalts de coronavirus. Això explica l’important salt de pacients de les últimes 24 hores.

També avui s’ha produït un mort més a Sant Camil (ja en són 9) i dues altes (19 acumulades des de l’inici de la crisi).

ELS CASOS DE COVID-19 A SANT CAMIL
Dia Ingressats Morts Altes
Divendres 20 33
Dissabte 21 43 2
Diumenge 22 54 2
Dilluns 23 68 3
Dimarts 24 107 (*) 4 1
Dimecres 25 103 5 4
Dijous 26 103 6 7
Divendres 27 113 8 17
Divendres 28 138 9 19
Són dades acumulades

(*) A partir de dimarts, les dades proporcionades pel centre no són únicament d’infectats per coronavirus, sinó del conjunt de malalties respiratòries, ja que en el moment dels ingressos encara no han determinat els resultats. Amb tot, la immensa majoria d’aquestes afectuacions són per Covid-19.

Cues al Camí Capellans, avui dissabte a les 10 hores

Sitges dobla els positius per coronavirus en dos dies

Dissabte 28 (13h). Dijous, Sitges tenia 12 casos de positius per coronavirus, en confinament; avui dissabte, en són 24. En dos dies, s’ha doblat la xifra. Són dades oficials del Departament de Salut, que des d’ahir inclouen tant els que es troben en confinament com en hospitzalització; per tant, també comprén el primer cas local, el d’una dona que fa deu dies que està hospitalitzada al Vendrell, que dijous no estava inclós en la xifra aportada.

Dels 12 de dijous es va passar als 18 de divendres i ara s’ha saltat als 24 d’avui. El creixement d’aquestres 48 hores –en què s’han doblat el nombre de casos– és notablement superior a la mitjana catalana, que el nombre de positius nous ha baixat lleugerament. Fins dijous, Sitges havia mantingut unes xifres relativament baixes de creixement: del 19 al 26 de març, va ser el 85 per cent, davant el 354 per cent del conjunt de Catalunya. Amb el salt de les últimes 48 hores, l’evolució local s’ha disparat.

Les dades de Salut també contemplen els casos de Sant Pere de Ribes, però no del conjunt del municipi, sinó que es basen les àrees sanitàries. És a dir, Ribes – Olivella (on hi ha 14 positius) i Les Roquetes – Canyelles (10). La suma de Sant Pere de Ribes, Canyelles i Olivella, per tant, és de 24 casos.

El mercat dels dissabtes, a la plaça Catalunya, avui a les 10 hores

Dissabte de cues civilitzades a Sitges

Dissabte 28 (11h). En aquesta nova Era del Coronavirus, els dissabtes al matí estan mantenint la seva condició de dies de compra a Sitges. Ja va passar en els dos darrers i també està succeïnt aquest matí. Supermercats, xarcuteries, peixateries, fleques, quioscos, farmàcies i estancs estan rebent gent que hi arriba per fer les compres de productes de primera necessitat. També el mercat dels dissabtes, a la plaça Catalunya, que, fins i tot, té avui una parada més del que és habitual (el dels dijous, per la seva part, ha tancat fins que passi la crisi).

La imatge que acompanya tots aquests establiments és el de gent pacientment fent cues civilitzades, amb distàncies mínimes d’un metre i mig. En alguns d’aquests punts, la cua ja era visible abans que obrissin, a primera hora del matí. El fet que a la majoria dels establiemts treballi menys gent del que és habitual, suposa que en ocasions es generin més cues del que és habitual. En alguns casos, hi havia més persones avui esperant a comprar que un dissabte previ al confinament. Amb tot, llevat de la gent que va amb bosses de compra a les mans, els carrers mantenen la seva imatge desèrtica des que va esclatar el confinament.

Paral·lelament, la Policia Local continua mantenint els controls i denúncies a les persones que se salten les mesures de confinament,. Ahir van interposar vint denúncies més i ja sumen 168 des que dimarts 17 en van posar les primeres.

Denúncies a persones (Policia Local)
Dia Denúncies
Diumenge 15 0
Dilluns 16 0
Dimarts 17 2
Dimecres 18 2
Dijous 19 5
Divendres 20 20
Dissabte 21 21
Diumenge 22 27
Dilluns 23 8
Dimarts 24 17
Dimecres 25 28
Dijous 26 18
Dijous 27 20
Total persones denunciades 168

Sant Camil organitza un comitè de crisi les 24 hores al dia

Dissabte 28 (8.30h). Un comitè de crisi que està actiu les 24 hores del dia és l’encarregat de vetllar perquè Sant Camil continuï sent un hospital funcional, intentant treure el màxim rendiment a tots els recursos humans i materials amb què es compta en cada moment. Hi participen tots els membres de la direcció i representants de cadascuna de les àrees mèdiques. I és que l’actual situació d’emergència ha obligat a cridar a files tots els professionals disponibles. També els d’aquelles disciplines no vinculades directament amb les patologies infeccioses o respiratòries.

A l’Hospital de Sant Pere de Ribes hi ha 113 ingressats per malalties respiratòries, la immensa majoria amb coronavirus. Ara fa vuit dies hi va haver la primera mort al centre per aquesta malaltia i fins ahir se n’havien produït vuit. També s’han donat 17 altes, deu de les quals ahir. (Consulteu les dades dues notícies més avall).

A l’edició en paper de L’Eco d’aquesta setmana us detallem les decisions que s’han pres a Sant Camil durant els darrers dies per evitar el col·lapse sanitari. Podeu trobar L’Eco als punts de venda habituals que continuen oberts, que són la majoria on distribuïm el setmanari: quioscos, supermercats, estancs, fleques… A més, també us el podem portar a casa si ens truqueu prèviament al 666 82 79 38. I també bé el podeu comprar per Internet des de la plataforma iQuiosc.cat, on el llegireu en el mateix format que el paper.

Una dona camina per l’avinguda Artur Carbonell, dimarts passat (Foto: Laia Martín)

Sitges suma 18 casos positius de coronavirus

Divendres 27 (19.30h). Sitges ha incrementat en gairebé una tercera part del nombre de casos positius de coronavirus en un dia i ha passat dels 13 que tenia ahir als 18 d’avui. Són xifres del Departament de Salut de la Generalitat, que inclouen tants els casos d’aïllament a casa seva –considerats lleus–, com els que estan hospitalitzats –que tenen un nivell de gravetat superior–. Entre aquests darrers està inclós el de la dona russa de 79 anys, que fa deu dies que està hospitalitzada al Vendrell i que va ser el primer positiu de Sitges. Aquesta dona, però, és a planta des de fa una setmana i, per tant, en situació estable.

Per la seva part, a Sant Pere de Ribes hi ha registrats 10 casos positius, segons dades de la mateixa Generalitat, mentre que a l’Hospital de Sant Camil hi ha 113 persones ingressades amb problemes pulmonars i susceptibles de tenir coronavirus. La gran majoria d’aquests casos de Sant Camil són de fora de la comarca (llegiu informació de sota).

Façana de l’Hospital de Sant Camil, dissabte passar, quan es van produir les dues primeres morts per Covid-19

Sant Camil registra deu altes en un dia

Divendres 27 (13.30h). L’Hospital de Sant Camil ha passat en només dues setmanes de tenir un ingressat per coronavirus a tenir 113 pacients amb malalties respiraròries (no tots són per coronavirus, tot i que sí la immensa majoria). Però el centre també comença a donar notícies positives i esperançadores: ja ha donat 17 altes a ingressats per malalties respiratòries, de les quals 10 en les últimes 24 hores.

Després d’unes jornades de vertígen –amb deu, vint o trenta ingressos diaris–, Sant Camil també comença a mostrar símptomes positius. Les dades encara resulten insuficients per a respirar optimisme, però sí que conviden a l’esperança. Dilluns passat, l’hospital de Sant Pere de Ribes encara no havia donat cap alta; dimecres en portava quatre; 48 hores després, en són 17 acumulades. Es tracta d’una mostra de la intensa feina que l’equip mèdic i sanitari del centre està duent a terme en una cursa que, en molts casos, és contrarellotge.

En l’altra cara de la moneda, a Sant Camil s’han produït vuit morts des de l’inici de la crisi, totes en els darrers set dies. Des que dissabte es van produir les dues pimeres, gairebé n’hi ha hagut una diària.

A Sant Camil hi ha avui 113 ingressats per malalties respiratòries. La xifra no podrà pujar excessivament, ja que la totalitat de llits que disposa l’Hospital són 159. La majoria estan ocupats per malalts de coronavirus, tot i que encara hi ha alguns pacients amb altres afectacions. El centre ha destinat la zona de parts a l’Hospital de Vilafranca i pediatria, a Sant Joan de Déu.

COVID-19 A SANT CAMIL
Dia Ingressats Morts Altes
Divendres 20 33
Dissabte 21 43 2
Diumenge 22 54 2
Dilluns 23 68 3
Dimarts 24 (*) 107 4 1
Dimecres 25 103 5 4
Dijous 26 103 6 7
Divendres 27 113 8 17

(*) A partir de dimarts, les dades proporcionades pel centre no són únicament d’infectats per coronavirus, sinó del conjunt de malalties respiratòries, ja que en el moment dels ingressos encara no han determinat els resultats. Amb tot, la immensa majoria d’aquestes afectuacions són per Covid-19.

(**) Són dades acumulades

Patrulles de la Policia Local, avui divendres a les 9 hores a la rotonda de la Carretera de les Costes

La Policia Local amplia els seus punts de control

Divendres 27 (11.30h). La Policia Local ha ampliat els seus punts de control cap a la Carretera de les Costes. Aquest matí ha instal·lat la unitat d’atestats i tres patrulles per aturar els vehicles que hi passaven i demanar-los-hi les autoritzacions pertinents per poder circular segons les excepcions incloses en l’Estat d’Alarma. Habitualment, els agents del cos municipal s’instal·len a Can Perico, però ara també traslladen els seus punts fixes a altres entrades a la vila. Els agents també estan visitant els ports i les masies del Garraf per fer controls del confinament.

Des que va començar el confinament, la Policia Local de Sitges ha formulat 148 denúncies a persones per incompliments i ha aturat prop de 1.500 vehicles. Per la seva part, la Policia Local de Sant Pere de Ribes havia denunciat fins dimecres 60 persones.

Denúncies a persones Policia Local Sitges
Dia Denúncies
Diumenge 15 0
Dilluns 16 0
Dimarts 17 2
Dimecres 18 2
Dijous 19 5
Divendres 20 20
Dissabte 21 21
Diumenge 22 27
Dilluns 23 8
Dimarts 24 17
Dimecres 25 28
Dijous 26 18
Total persones denunciades 148

L’edició en paper de L’Eco dedica una àmplia atenció a l’impacte local del coronavirus

Divendres 27 (8h). Com és la vida a Sitges i a Ribes en temps de coronavirus? Això és el que intentem reflectir aquesta setmana en l’edició en paper de L’Eco de Sitges. 40 pàgines, fonamentalment dedicades a l’abast de la pandèmia a nivell local i la seva repercussió des d’un punt de vista humà, social, econòmic i cultural.

Us expliquem
l’estat de la situació; com es viu el dia a dia a Sant Camil, on hi ha un
centenar de positius ingressats; com ho estan enfocant els empresaris i quines
visions tenen per aquest 2020, quins són alguns dels protagonistes que donen la
cara pel conjunt de la comunitat, quines són les iniciatives solidàries, quines
són les experiències que han tingut alguns sitgetans per poder tornar a casa i
com ho veu gent de Sitges i de Ribes que viu en altres països.

A més, també
parlem de com enfoquen la nova situació les caramelles i els mons de la cultura
i l’esport locals. En les nostres pàgines també us donem alguns consells
saludables, com el menjar durant el confinament i estrenem, amb l’arribada de
la primavera, el primer capítol de les papallones de Sitges.

Podeu trobar a L’Eco als punts de venda habituals que
continuen oberts, que són la majoria on distribuïm el setmanari: quioscos,
supermercats, estancs, fleques… A més, també us el podem portar a casa, si ens
truqueu al 666 82 79 38. O bé, el podeu comprar per iQuiosc.cat, on el llegireu
en el mateix format que el paper.

Una de les integrants del grup de cosidores de Sitges enllestint una mascareta

Les 300 primeres mascaretes ja són a punt

Dijous 26 (21h). Les 173 cosidores i cosidors que es van inscriure al programa de la Regidoria de Participació Ciutadana ja han realitzat les primeres 300 mascaretes, que un cop higienitzades i esterilitzades en un centre dental de Sitges, s’han començat a distribuir a través de voluntaris. Demà arribaran al centre de Càritas de Sitges, a l’església de Sant Joan.

Les mascaretes de
roba es destinaran a treballadors municipals de guàrdia i voluntaris que han
d’atendre el públic o sortir al carrer. Les mascaretes no tenen un ús mèdic,
però poden ser un element de protecció complementari a les mesures preventives,
com mantenir les distàncies socials o les mans netes.

Les cosidores i cosidors segueixen un
mateix model marcat per una empresa especialitzada en la fabricació de vestuari
tècnic sanitari i totes les mascaretes es lliuren precintades.

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, dissabte passat al matí

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ajorna impostos, suspèn taxes i dobla ajudes

Dijous 26 (19.30h). L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha impulsat un paquet de mesures econòmiques i socials, davant la crisi sanitària del Covid-19. El consistori presidit per Abigail Garrido ha ajornat el pagament dels impostos locals i ha ampliat el termini del pagament de les liquidacions voluntàries fins el 30 d’abril i el 20 de maig. A més, ha suspès els cobraments de les taxes de recollida de residus comercial, de les terrasses d’hostaleria i de les llars d’infants municipals. En els casos dels establiments tancats per imperatiu legal (comerços, bars, restaurants…), no hauran d’abonar el pagament mentre duri l’Estat d’Alarma: ni llicències de terrasses, ni recollida de residus comercial, ni parades dels mercats ambulants.

A més, l’Ajuntament ha incrementat les partides d’ajuts al lloguer i del Servei d’Atenció Domiciliària
amb 350.000 euros. L’objectiu de totes aquestes mesures és atendre les necessitats i dificultats de la població més vulnerable i del teixit comercial i empresarial local.  

L’Ajuntament ha habilitat dues línies de serveis d’atenció telefònica: per a informació, el 93 816 98 00
(de dilluns a divendres de 9 a 19 hores i dissabte i diumenge de 12 a 18 hores) i per a les persones que no poden sortir de casa i necessiten ajuda amb la compra d’aliments, productes d’higiene i altres gestions diverses inexcusables, el 93 810 92 00.

L’Eco treu demà una edició en paper centrada en l’impacte local del coronavirus

Dijous 26 (17h). L’Eco estarà demà fidel a la seva cita amb els lectors. La redacció està enllestint a hores d’ara –en format de teletreball des de fa dues setmanes– les 40 pàgines del setmanari, dedicades, fonamentalment, a l’impacte local de la crisi del coronavirus. Articles, reportatges, dietari, protagonistes, opinió i altres recursos informatius configuren l’edició d’aquesta setmana.

Per adaptar-se a la situació de confinament, L’Eco ha obert nous punts de venda en supermercats i establiments d’alimentació, a més de mantenir els habituals de quioscos i estancs. També té obert el sistema de portar el setmanari a domicli, sense cap cost (només 10 cèntims en el cas d’urbanitzacions). Una altra opció és llegir-lo en format d’iQuiosc, que permet veure’l tal com és en el paper i al cost de 0,99€.

Dues treballadores de la residència Sitges Park, mostrant la seva fermesa, en una imatge d’avui

L’home trobat mort a casa seva no tenia coronavirus

Dijous 26 (13h). L’home de 48 anys trobat mort per la Policia Local i els Bombers, dilluns passat, al seu domicili de la zona de Can Robert no va morir per coronavirus, segons es desprén de l’autòpsia realitzada i a la qual ha tingut accés L’Eco de Sitges. L’estudi indica que va morir per aturada cardíaca i insuficiència respiratòria. Les proves de Covid-19 han donat negatiu.

L’home prestava els seus serveis, en règim d’autònom, a la residència Sitges Park, però el passat 2 de març va deixar de fer-ho per les reduccions de personal extern establertes pel centre per aïllar els residents, com en la resta de geriàtrics. El cos sense vida va ser trobat per la Policia i els Bombers, quan van rebre l’avís d’un veí que el va veure en el mateix estat que el dia anterior des del seu habitatge.

Precisament, els responsables de la residència Sitges Park han fet una crida a la recepció de més material protector i els tests de proves, davant les limitacions actuals, i han criticat la lentitud dels processos. El centre està patint una situació de tensió sobrevinguda per la baixa de 22 treballadors, que han estat parcialment coberts gràcies a una bossa laboral oferta per l’Ajuntament. A la residència Sitges Park hi ha un malalt per coronavirus i cinc amb símptomes, tots aïllats. El centre continua atenent als seus residents, segons els protocols establerts i apliquen les mesures regulades de protecció.

Façana del Centre d’Atenció Primària, avui al matí

El CAP estrena un telèfon per atendre necessitats de pediatria

Dijous 26 (11.30h). El Centre d’Atenció Primària de Sitges estrena avui un telèfon per atendre les consultes de pediatria: 671 460 163. Es tracta d’una iniciativa conjunta de l’Ajuntament i el mateix CAP per concentrar en una sóla línia totes les consultes i peticions de pediatria, ja que el telèfon habitual està en col·lapse per l’esclat del coronavirus. El nou servei funciona de dilluns a divendres entre les 8 del matí i les 20 hores.

EL CAP manté el servei de vacunes per a infants de fins a quinze mesos, tot i que ajorna per a més endavant les de nens i nens de major edat, seguint protocols del Departament de Salut. Les visites de seguiment a infants es mantenen, tot i que, en funció de la urgència, es recomana ajornar les que tinguin necessitats menors.

Punt de control de la Policia Local a Can Perico, ahir dimecres

La Policia Local intensifica les denúncies per incompliment

Dijous 26 (8h). La Policia Local va denunciar ahir 28 persones per circular pel carrer sense justificació. Va ser el dia que va formular més sancions des que va començar l’Estat d’Alarma i supera, fins i tot, les que va fer diumenge, que fins ahir havia estat el dia amb més expedients. Amb les 28 d’ahir, els agents del cos municipal ja han executat 130 multes a persones per incompliment del confinament marcat en l’Estat d’Alarma.

Els agents aturen la gent que veuen pel carrer, i els qui no justifiquen documentalment la seva presència són sancionats. Les excepcions que permet l’Estat d’Alarma de circular pel carrer són les d’anar a la feina, a comprar productes de primera necessitat, anar al metge o a visitar familiars en situació de vulnerabiltat. Les multes poden oscil·lar entre els 600 i els 3.000 euros. A més de les persones, els agents també efectuen controls amb els vehicles que circulen pels carrers.

Dia Denúncies
Diumenge 15 0
Dilluns 16 0
Dimarts 17 2
Dimecres 18 2
Dijous 19 5
Divendres 20 20
Dissabte 21 21
Diumenge 22 27
Dilluns 23 8
Dimarts 24 17
Dimecres 25 28
Total persones denunciades 130

Passeig de Vilafranca, a l’alçada de l’avinguda de Ronda, avui a les 9 hores

Sitges té onze casos de coronavirus en confinament

Dimecres 25 (19.30h). Sitges té onze casos posutius per coronavirus, tots en règim de confinament a casa, segons les darreres dades del Departament de Salut. A aquests casos, cal afegir el de la dona russa de 79 anys hospitalitzada al Vendrell. Aquests dotze casos són dels que hi ha constància per part de Salut; és a dir, la realitat suposa que hi podria haver més casos no coneguts, com a la resta del país.

Aquests onze casos suposen un creixement per sota de la mitjana nacional. Ara fa una setmana, el nombre de casos de Sitges amb positiu de Covid-19 eren set, més el de la dona ingressada al Vendrell. És a dir, en set dies s’ha passat de set a onze casos. Entre aquests onze casos hi ha el d’un usuari de la residència Sitges Park.

Precisament, l’home de 48 anys trobat mort al seu pis dilluns passat era un treballador d’aquest centre. Les causes de la seva mort encara no es coneixen, ja que estan pendents dels resultats de l’autòpsia, que, per la situació de col·lapse actual, està trigant més del que és habitual.

Dues ambulàncies a les portes del Meliá, aquest migdia, durant el trasllat de pacients

Sant Camil envia els residents al Meliá per acollir més malalts de coronavirus

Dimecres 25 (14h). L’Hotel Meliá Sitges comença a acollir avui els vint primers pacients de l’Hospital de Sant Camil dels quaranta que està previst que hi siguin traslladats. Es tracta de residents de l’Àrea Sociosanitària de l’Hospital, no infectats de coronavirus. Els pacients que arriben al Meliá són gent gran de l’edifici de la residència de Sant Camil, en la seva majoria de llarga estada i amb baixa complexitat terapèutica.

El trasllat de quaranta pacients de Sant Camil al Meliá té un doble motiu: d’una banda, alliberar espai de l’hospital per acollir la creixent demanda de malalts per coronavirus. I, d’una altra, treure de les instal·lacions persones que formen part dels perfils de major risc de contagi, ja que es tracta de gent gran. Un cop surtin els quaranta pacients (que són traslladats en ambulàncies), tot l’edifici de l’Àrea Sociosanitària de Sant Camil es destinarà a infectats per Covid-19.

D’aquesta manera, Sant Camil es converteix en un centre fonamentalment orientat a acollir malalts per coronavirus. Entre els pacients que hi arriben, una bona part provenen de l’Anoia, on es va produir el primer i més important focus a Catalunya. L’hospital ha destinat la quarta i la cinquena planta per malalts de Covid-19 i ara ho farà també amb la de parts. La sala de parts s’ha tancat, i les dones embarassades que hagin de donar a llum es destinen a l’Hospital de Vilafranca, on s’unifica aquest servei, ja que reuneix unes condicions de major seguretat. Sant Camil, però, seguirà atenent urgències de ginecologia i obstetrícia.

Ahir a Sant Camil hi van entrar cinquanta pacients amb pneumonies. Els van fer test a tots, a l’espera de saber quants estan infectats per Covid-19. Des que va començar la crisi, s’han produït cinc morts d’entre el centenar de pacients ingressats al centre amb problemes respiratoris. El darrer ha estat avui. També hi ha hagut quatre altes entre els ingressats.

Punt de control de la Policia Local a Can Perico, aquest matí

La Policia Local ja ha superat les 100 denúncies

Dimecres 25 (13h). La Policia Local ja ha superat el centenar de denúncies a persones per incomplir el confinament decretat en l’Estat d’Alarma. Amb les 17 efectuades ahir, ja han arribat a les 102. Els agents del cos instal·len en alguns punts fixes on aturen vehicles i persones –com a Can Perico–, però també paren altra gent que camina pel carrer. Les denúncies s’efectuen si la persona aturada no presenta una justificació deguda de la seva presència al carrer.

Dia Denúncies
Diumenge 15 0
Dilluns 16 0
Dimarts 17 2
Dimecres 18 2
Dijous 19 5
Divendres 20 20
Dissabte 21 21
Diumenge 22 27
Dilluns 23 8
Dimarts 24 17
Total persones denunciades 102
Total persones identificades 752
Vehicles controlats 1.682

La plaça de l’Ajuntament, buida en una imatge de la setmana passada

L’Ajuntament ajorna impostos

Dimecres 25 (8.30h). L’Ajuntament ha ajornat el cobrament d’impostos previstos per a les properes setmanes, com l’IBI, l’impost de vehicles de tracció mecànica o la taxa de residus comercials, entre d’altres. El cobrament es farà un cop se superi l’Estat d’Alarnma, en una data encara no fixada. La mesura del Govern municipal també inclou la suspensió de les quotes de serveis municipals, que en aquests moments no s’estan oferint, com les llars d’infants, la piscina o l’Escola de Música. La suspensió també s’amplia a les llicències d’obres, l’ocupació de via pública, les terrasses o els mercats, serveis que, en bona part, estan tancats per les mesures de l’Estat d’Alarma.

Es tracta d’un primer paquet, a hores d’ara tímid, de mesures econòmiques municipals. L’alcaldessa, Aurora Carbonell, ha assenyalat que el Govern està treballant en una nova línia de propostes adreçades a les famílies i les empreses, que encara no s’ha concretat. Carbonell va llençar ahir a la nit un missatge anunciant les mesures preses i encoratjant els sitgetans a continuar endavant durant aquests dies de confinament.

Missatge d’Aurora Carbonell per anunciar les mesures econòmiques

Material sanitari amb DO Sitges

Dimarts 24 (21h). Algunes de les viseres i ganxos obreportes realitzats amb tecnologia d’impressores 3D que han començat arribar a l’Hospital de Sant Camil són fets a Sitges. Toni Morató, un sitgetà amb una impressora 3D, n’està fabricant aquests dies. Les primeres peces van arribar ahir a Sant Camil i estan destinades als professionals sanitaris per tractar els casos de coronavirus. A més de l’hospital de Sant Pere de Ribes, altres centres hospitalaris del Penedès també són destinataris d’aquestes peces. Morató ha aportat la seva impressora per fer aquestes funcions i també la del col·legi Miquel Utrillo. Entre totes dues està produïnt tant viseres com ganxos.

En el següent vídeo, Morató explica al seu net el funcionament de les impressores i la producció que està realitzant per als centres hospitalaris.

(Podeu llegir més sobre aquesta acció dues notícies més avall d’aquesta mateixa pàgina)

Cues a l’estanc del Camí Capellans, avui dimarts al matí

Els estancs i els quioscos redueixen l’horari d’obertura al matí

Dimarts 24 (19h). Els estancs i els quioscos de Sitges obren a partir d’ara només als matins. Les mesures de l’Estat d’Alarma situen aquestos dos tipus d’establiments entre els que venen productes de primera necessitat, sempre que –com la resta de llocs públics oberts– mantinguin la distància entre persones mínima d’un metre.

La majoria de punts de venda de diaris ja van començar a aplicar aquesta mesura la setmana passada. L’únic que obria a la tarda (Sgel, al carrer Parellades) ahir va reduir-ho al matí, tal com fan els quioscos Universal, Batalla i del Mercat (aquest també obre els divendres a la tarda). Per la seva part, els quioscos només obren als matins des d’ahir. La setmana passada, els establiments sitgetans van acordar aquesta mesura.

Tant els quioscos com els estancs de Sitges són punts de venda de L’Eco. També el podeu trobar en alguns supermercats i fleques. A més, també us el podem portar a casa, si ens truqueu al 666 82 79 38, o bé comprar-lo per iQuiosc.cat.

Prototip de visera fabricada per 3D pel grup Coronavirus Makers

Sant Camil rep les primeres viseres fabricades en 3D

Dimarts 24 (16h). L’Hospital de Sant Camil ha rebut les primeres viseres i ganxos obreportes realitzades amb tecnologia d’impressores 3D. Es tracta de material homologat realitzat a partir del grup Coronavirus Makers, que aplega diferents professionals del món tecnològic i titulars d’impressores 3D d’arreu de l’Estat per produir peces d’utilitat sanitària per lluitar contra la pandèmia. Les primeres unitats que han arribat a Sant Camil –i a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, a Vilafranca– han estat realitzades en els darrers dies per membres d’aquesta plataforma al Penedès, on hi ha uns 200 components.

Les viseres són una de les principals demandes dels professionals sanitaris, junt amb les mascaretes homologades, les bates i els guants, ja que es tracta de material consumible i que requereix contínues restitucions. A més de les viseres, també han arribat a Sant Camil ganxos obreportes que tenen la funció d’evitar tocar els tiradors i manetes de les portes, que són un dels llocs on es contagia el virus. Totes les peces estan homologades pel Departament de Salut.

La xifra d’ingressats per coronavirus a Sant Camil se situa ja al voltant del centenar de persones. Des d’avui el centre facilita una xifra global d’ingressts per malalties respiratòries, on hi ha els infectats per Covid-19, però també altres que tenen problemes pulmonars, però no necessàriament per coronavirus. La xifra global d’avui és de 107 pacients amb malalties respiratòries. Es calcula que als hospitals catalans avui hi ha al voltant d’un 10 per cent d’aquests malalts que no tenen coronavirus, pel que la xifra d’infectats arribaria gairebé al centenar. Es tracta d’un creixement del 30%, deu punts més que en la mitjana catalana.

També en les darreres 24 hores s’ha produit una altra mort per coronavirus a Sant Camil, la quarta des que va començar la crisi. En el cantó positiu, hi ha hagut avui tres altes de pacients infectats que han superat la malaltia.

Panoràmica del públic en la darrera edició del Festival

El Festival de Terramar cancel·la l’edició i se cita per l’any vinent

Dimarts 24 (13h). El coronavirus ha convidat a ajornar la propera edició del Festival Jardins de Terramar, que s’havia de celebrar aquest estiu. Si més no, ha estat el motiu que l’Ajuntament ha anunciat d’acord amb l’empresa organitzadora, Terra, Music & Events. Les dues parts han acordat que la següent edició del festival es faci el 2021.

El Festival Jardins de Terramar s’havia de celebrar entre el 24 de juliol i el 15 d’agost, després que Terra, Music & Events guanyés el concurs convocat per l’Ajuntament a finals de gener i resolt fa només dues setmanes. L’empresa considerava que, amb tan poc temps, resultava complicat programar un festival prou competitiu, ja que, a hores d’ara, el festivals d’estiu de primer nivell ja tenien els cartells gairebé enllestits. El concurs es va convocar finalment el gener, tot i que la concessió a l’empresa organitzadora va acabar l’agost del 2019. La decisió d’ajornar el festival permetrà a la promotora treballar amb més temps el cartell de la següent edició, mentre que a l’Ajunament li estalviarà situar-se en el blanc de les crítiques si la convocatòria del 2020 no hagués anat bé.

Un grup de taxis i un bus darrere d’ells, dissabte a la plaça de l’Estació

Els taxis inicien serveis gratuïts a la gent gran i sanitaris, mentre el bus cau un 92%

Dimarts 24 (8h). Els taxistes de Sitges també se sumen a l’onada de solidaritat per la crisi del coronavirus i han començat a fer serveis gratuïts per a la gent gran amb problemes de mobilitat que ha d’efectuar compres de productes de primera necessitat o anar al metge. Els taxistes sitgetans van començar a aplicar aquestes mesures la setmana passada, tot i l’important descens de la seva demanda, que supera el 70%. També van serveis gratuïts al personal mèdic i sanitari que vagin a l’Hospital de Sant Camil.

Per altra banda, la utilització del bus va baixar un 92% els dies laborables de la setmana passada i un 95% dissabte. Es tracta d’un descens que evidencia la pràctica aturada de l’activitat. És a dir, per cada deu persones de mitjana que utilitzen el bus habitualment, la setmana passada només ho va fer una. El descens dels primers dies de l’Estat d’Alarma es va situar entorn el 80% i, a partir de dimecres, l’empresa concessionària i l’Ajuntament van acordar reduir la freqüència del servei i aturar-lo els dissabtes a la tarda i diumenges durant tot el dia.

Imatge d’arxiu dels habitatges propers a Can Robert

Apareix un home mort al seu domicili i s’activen els protocols pel coronavirus

Dilluns 23 (21h). L’aparició d’un cos sense vida d’un home de 48 anys en el seu domicili, prop del Parc de Can Robert, ha aconsellat activar els protocols preventius per coronavirus. El cos sense vida ha estat trobat per la Policia Local, quan ha estat avisada per un veí que havia detectat una situació estranya en l’habitatge de l’home mort. Els agents s’han presentat al pis i han trobat el cos sense vida. Els protocols preventius han establert que cap altra persona, llevat dels agents, han pogut entrar a l’habitatge i que la identificació i la resta de procediments s’han hagut de fer via telemàtica. Entre demà a la nit i dimecres se’n sabran les causes reals de la mort.

A l’espera de confirmar si aquesta mort està relacionada amb el Covid-19, a Sitges hi ha actualment vuit casos postitius per coronavirus. D’aquests, set es troben en confinament a casa seva i un (la dona de nacionalitat russa de 79 anys), ingressada a l’Hospital del Vendrell.

Una de les obres aturades, a Ca l’Antoniet, en imatge davui dilluns a la tarda

S’aturen les obres del camp de rugbi i les de moviments de terres

Dilluns 23 (19h). Algunes de les obres de major envergadura i que impliquen moviments de terres s’han començat a aturar avui, tal com marca el Decret d’Alcaldia de la setmana passada. La norma municipal detalla l’aturada de les obres d’enderrocs, moviments de terres, fonamentació, estructures i totes aquelles intervencions especialment sorolloses. La resta d’actuacions de caràcter privat poden continuar funcionant, però semptre que conservin les mesures de protecció i distància personal. L’horari d’aquestes obres es redueix i queda enquadrat de dilluns a divendres, de 9.30 a 13 hores i de les 14 a 19.30 hores, i dissabtes de 9.30 a 15 hores. Entre les obres que s’han aturat avui hi ha també la de la construcció del nou camp de rugbi, a Pins Béns. Inicialment, estava previst que es parés la setmana passada, però hi havia unes actuacions que si es deixaven a mitges podien resultar perilloses.

La Policia Local ha executat avui els avisos a les obres que no podien estar funcionant, segons el decret. Precisament, durant la setmana passada, els agents del cos municipal han efectuat 77 sancions a persones que incomplien les mesures de confinament de l’Estat d’Alarma. D’aquestes 77 sancions, 68 van ser durant el cap de setmana.

La plaça Marcer i el carrer Nou de Ribes, dissabte al matí

Sant Pere de Ribes dobla el nombre d’infectats en quatre dies

Dilluns 23 (17h). Sant Pere de Ribes ha doblat el nombre de positius per coronavirus en només quatre dies. Dijous passat eren quatre i avui en són vuit. Són dades proporcionades per l’Ajuntament a partir de la informació facilitada pel Departament de Salut de la Generalitat. En les xifres dels infectats del municipi no s’inclouen els de l’Hospital de Sant Camil, ja que la majoria dels ingressats són de fora de la comarca (una part substancial procedeixen de l’Anoia). A Sant Camil hi ha 68 ingressats per Covid-19 (llegiu informació de sota).

Paral·lelament, la Policia Local de Sant Pere de Ribes ha interposat 52 denúncies per incompliment de confinament. També ha detingut una persona per desobediència i resistència. Des que es va decretar l’Estat d’Alarma, els agents han indentificat 224 persones i 15 vehicles al municipi.

Aparcament d’Urgències a Sant Camil, dissabte passat, on s’han aixecat les barreres

Sant Camil rep catorze positius i registra una altra mort

Dilluns 23 (14h). El nombre de casos amb coronavirus a l’Hospital de Sant Camil no deixa de créixer: en les darreres 24 hores hi ha hagut catorze casos més i la quantitat d’ingressats per Covid-19 ja és de 68. Avui s’ha produit un traspàs més, el tercer que acumula el centre entre els positius per coronavirus.

El Covid-19 està fent estralls a l’hospital de Sant Pere de Ribes. Els 68 casos ingressats estan suposant un nivell de tensió extrema en el centre. Llevat del primer ingrés, que va entrar fa gairebé dues setmanes, la resta ho han fet en els darrers dies. En les últimes 24 hores, han estat catorze; ahir, onze; és a dir, que la xifra encara es manté pujant a uns nivells elevats per un centre de les seves dimensions i característiques. Sant Camil ha habilitat dues plantes (la quarta i la cinquena) per atendre els malalts per coronavirus. El centre ha establert mesures d’aïllament entre aquests malalts i la resta, a causa de les elevades possibilitats de contagi.

Per fer més suportable l’ingrés dels malalts per coronavirus, Sant Camil està enllestint un sistema de vídeotrucades dels ingressats amb els seus familiars. Aquest sistema s’ha començat a implantar a l’UCI, on hi ha els malalts més crítics, però està previst d’adaptar-lo també a planta.

Els esportistes locals s’adapten al confinament amb fórmules imaginatives

Dilluns 23 (8h). El món de l’esport local també està aturat per les mesures de contenció del coronavirus. Ens trobem en el moment decisiu de la temporada i és evident que deixar d’entrenar-se i de competir trenca tota la planificació dels esportistes. Tot i que ara mateix la prioritat és la salut pública, un bon gruix d’esportistes està pendant en l’endemà de tot plegat. Per això no paren de veure les curioses escenes d’esportistes famosos entrenant a casa: pujant i baixant escales, fent flexions, abdominals o pedalejant sobre la bicicleta estàtica.

A L’Eco d’aquesta setmana parlem amb Aitana Bonmatí, futbolista professional del FC Barcelona; Toni Ponce, nedador del Natació Sitges que està classificat per als Paralímpics de Tòquio; Gisela Carrión, campiona d’Espanya de Quilòmetre Vertical, i Jan Heuninck, nascut i resident a Sitges, i membre de l’equip de olímpic belga de vela, que ens expliquen com s’ho fan per entrenar-se en aquest moment tant delicat.

Control de la Policia Local a Can Perico, divendres passat a primera hora de la tarda

La Policia Local ja ha sancionat 50 persones per incompliment del confinament

Diumenge 22 (20h). Les denúncies de la Policia Local de Sitges per incompliments del confinament ja arriben a les 50. Ahir dissabte va ser el dia que en van executar més, 21, que se sumen a les 29 aplicades entre dimarts i divendres. Aquest cap de setmana, els agents del cos municipal han rebut també el suport puntual dels Mossos d’Esquadra.

La pràctica totalitat de les denúncies dels últims dies són a persones que passegen pel carrer sense justificació; és a dir, cap de les excepcionalitats que contempla l’Estat d’Alarma (anar a treballar, comprar productes de primera necessitat, passejar el gos…). Els agents aixequen acta i els denunciats rebran en els propers dies l’oportuna multa, que té caràcter executiu.

Demà dilluns, els agents de la Policia Municipal sumaran a les seves tasques de control de ciutadans i establiments el de les obres de caràcter privat. Els agents sancionaran les empreses que incompleixin el Decret d’Alcaldia de la setmana passada, que instava a l’aturada de les obres, amb algunes excepcions. Queden prohibides les actuacions d’enderrocs, moviments de terres, fonamentació, estructures i totes aquelles intervencions especialment sorolloses. Les obres que es duguin a terme s’hauran de fer de dilluns a divendres de 9.30 a 13 hores i de les 14 a 19.30 hores i dissabtes de 9.30 a 15 hores.

La Ribera, buida de passejants, avui diumenge a les 12 hores

El ‘Jo em quedo a casa’ s’imposa en el primer diumenge de primavera

Diumenge 22 (17h). Primer diumenge de primavera amb els carrers de Sitges i Ribes pràcticament deserts. Les úniques persones que hi han circulat avui han estat –especialment a primera hora del matí– els qui han anat a comprar productes de primera necessitat (alimentació, fleques, farmàcies de guàrdia, premsa) o els habituals que treuen a passejar el gos. Algunes fleques (com Enric), avui han tancat, mentre que altres (com Forn 9) ho van fer ahir i fins al dia 30. La majoria, però, han obert avui, tal com els permeten les execpcions de l’Estat d’Alarma i mantenint les mesures de protecció decretades. El Jo em quedo a casa s’ha imposat avui de manera clara i contundent.

La imatge del Passeig de la Ribera buit, avui al migdia, és la que millor expressa l’aturada de Sitges pel confinament. Tot i el bon temps que feia aquest matí i migdia, la responsabilitat cívica de la pràctica totalitat de la població s’ha acabat imposant. A Ribes, la postal ha estat igual. Algunes cues a primera hora del matí a les fleques i la plaça Marcer –punt neuràlgic dels veïns cada diumenge de bon temps al migdia–, plenament deserta durant tota la jornada.

Exterior de Sant Camil, ahir dissabte al migdia

Sant Camil rep onze positius més en 24 hores

Diumenge 22 (13h). La situació a l’Hospital de Sant Camil està sent cada cop més tensa. En les darreres 24 hores, el centre ha rebut 11 pacients més amb positiu de coronavirus. És el dia que n’han ingressat més des que va entrar el primer, fa dotze dies. Avui ja hi ha 54 infectats, segons el balanç proporcionat pel mateix Hospital. Amb tot, en les últimes 24 hores no s’ha produït cap traspàs, a diferència d’ahir, que es van produir les dues primeres morts.

Ahir hi havia 43 casos positius a l’hospital de Sant Pere de Ribes; avui, són 54, i les previsions indiquen que la xifra continuarà pujant. Per aquest motiu, el centre ha adaptat dues plantes de les seves instal·lacions –la quarta i la cinquena– per atendre els malalts per Covid-19. El centre també ha establert un protocol per separar, ja a Urgències, els casos que presenten símptomes de coronavirus de la resta. La majoria dels ingressats per coronavirus no són del Garraf, sinó d’altres punts, especialment de l’Anoia.

Els equips mèdics, sanitaris i administratius de Sant Camil van rebre ahir un emotiu homenatge per part dels cossos de seguretat de la comarca (llegiu dues notícies més avall): a les 20 hores van desplaçar una trentena de vehicles per fer sonar les seves alarmes, mentre els agents baixaven i se situaven a les portes del centre per aplaudir als professionals. Hi van participar agents de diverses policies locals de la comarca, dels Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Un operari del servei de neteja, dijous passat davant la farmàcia d’Artur Carbonell

Reforç en el servei de neteja en els punts de major risc

Diumenge 22 (11h). El servei de neteja ha iniciat una campanya per actuar amb intensitat en els possibles focus de propagació del coronavirus; és a dir, contenidors de residus, baranes i zones properes a punts amb més tràfic humà, com les farmàcies, el mercat o el Centre d’Atenció Primària (CAP). L’actuació s’executa a través de regs a pressió amb aigua i productes desinfectants. En els contenidors també s’ha reforçat la neteja dels elements que tenen més contacte amb la gent, com les manetes o les tapes.

L’actuació forma part del pla de la Regidoria de Via Pública en la crisi del coronavirus. Per una banda, s’ha programat ampliar i intensificar la neteja dels llocs de major risc i, per l’altra, s’ha reduït la freqüència de recollida de residus, s’ha tancat la deixalleria i s’ha eliminat el sistema de recollida de mobles i trastos vells, fins que acabi la crisi. Cada dia al matí, els camions de regs mullen els carrers de diversos punts del municipi.

Els cossos de seguretat protagonitzen un emotiu homenatge a Sant Camil

Dissabte 21 (21.30h). Ha estat un acte emotiu i que visualitza la unitat que viuen (i necessiten) tots els professionals implicats en la lluita contra el coronavirus. Prop d’una trentena de vehicles de diferents cossos s’han citat avui a les 20 hores a la porta principal de l’Hospital de Sant Camil i han fet sonar les sirenes tots alhora, mentre els agents baixaven i es concentraven prop de la porta per aplaudir. Un emotiu homenatge als metges i sanitaris del centre, que estan vivint moments de màxima tensió i plena dedicació.

L’acte ha aplegat agents de diferents Policies Locals de la comarca, dels Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Tots junts, un a un, han entrat dins de l’aparcament fent sonar les sirenes i els llums d’emergència. Amb aquesta acció, els agents dels diferents cossos han volgut traslladar un missatge d’escalf i solidaritat als professionals sanitaris de Sant Camil, precisament, el mateix dia que s’han registrat les dues primeres morts per coronavirus en aquest centre. A Sant Camil hi ha, segons dades d’aquest migdia, 43 ingressats per Covid-19.

Punt de control de la Policia Local a Can Perico, ahir divendres

La Policia Local ja ha tramitat 30 sancions per incompliment del confinament

Dissabte 21 (17.30h). La Policia Local havia sancionat fins ahir 29 establiments i persones per incompliment de les mesures decretades en l’Estat d’Alerta. Ahir divendres va ser el dia de major nombre de sancions: vint. Les primeres sancions van ser dimarts (dues), dimecres en van fer dues més i dijous, cinc. El salt a les vint d’ahir explicta la determinació del cos a multar els qui fan cas omís de les normes de protecció establertes pel Govern de l’Estat per a neutralitzar la propagació de la malaltia.

Les multes que estableix la Policia Local per incompliment de les normes van dels 600 als 3.000 euros, segons la gravetat. Els agents estan aturant tant vehicles com persones i els demanen els comprovants reglamentaris que justifiqui la seva presència al carrer. Ahir divendres, la Policia Local va rebre el suport d’una parella de Mossos d’Esquadra, que es va situar al migdia al control de Can Perico, on els agents municipals hi són cada dia des de les 8.30 hores.

Urgències de Sant Camil, aquest dissabte a les 11 hores

El coronavirus deixa les primeres morts a Sant Camil

Dissabte 21 (13h). El coronavirus deixa les dues primeres morts al Garraf. Es tracta de dos pacients ingressats a l’Hospital de Sant Camil. En todos casos, es tractava de dues persones grans que presentaven patologies prèvies. Els traspassos s’han produït en les darreres hores i es tracta dels dos primers que el Covid-19 deixa al Garraf.

Durant les darreres 24 hores, Sant Camil ha rebut vuit ingressos. Es tracta de l’increment més elevat des que, ara fa dues setmanes, va entrar el primer positiu a l’UCI. En total, l’hospital de Sant Pere de Ribes té 43 ingressats, una xifra que creix a diari, com a tots els centres hospitalaris del país. Els professionals de Sant Camil estan treballant amb la màxima intensitat, seguint els nous protocols establerts pel centre. Des del del primer moment que entren a l’Hospital, ja a Urgències, els casos que presenten problemes respiratoris (i, per tant, susceptibles de tenir Covid-19) están aïllats de la resta.

El centre ha fet una crida a les empreses per a que donin material sanitari, com bates impermeables, mascaretes quirúrgiques, mascaretes dels models FPP1, FPP2 i FPP3 i guants de nitril. En aquests moments, les necessitats de material estan cobertes, però en els propers dies o setmanes hi podrien mancances, si no arriben entrades noves. El centre també les està tramitant amb les autoritats sanitàries, tot i el col·lapse que hi ha arreu de l’Estat.

A més dels casos de Sant Camil, a Sitges n’hi ha set més, i a Ribes, quatre, segons les darerres dades. En l’edició en paper de L’Eco d’aquesta setmana hi dediquem una àmplia atenció a l’impacte del coronavirus a Sitges i a Ribes.

Cues d’un quiosc i d’un supermercat a Can Perico, avui dissabte a les 10 hores

Dissabte de cues als establiments de primera necessitat

Dissabte 21 (11h). La primavera ha arribat a Sitges meteorològicament, amb un sol que llueix el seu esplendor, però sense desplegar la seva màgia. Els carrers estan gairebé buits, llevat de la gent que aprofita a primera hora per anar a comprar els productes de primera necessitat. Avui, al voltant de les 10 del matí, hi havia cues en diversos establiments d’alimentació –com supermercats o fleques–, estancs o quioscos. A la cantonada del passeig de Vilafranca amb Artur Carbonell, per exemple, coincidien quatre cues diferents per a quatre establiments.

Les cues són civilitzades, amb gent que aguanta el temps pacientment i respecta la distància de manera prudent (tot i que, en molts casos, no arriben als dos metres recomanables). I les poques converses que se senten giren totes al voltant del mateix tema: “paciència, això tot just ha començat”. La gent que porta mascareta ja és majoria; en canvi, els guants protectors no es veuen gaire.

I el mateix succeeix a Ribes: la gent fa cues per comprar els productes d’alimentació, als quioscos i altres punts de primera necessitat. Llevat d’aquestes cues, la imatge que presenten els carrers és fantasmagòrica, gens habitual al dinamisme que han pres els caps de setmana de Ribes dels darrers anys.

‘Tot anirà bé’, el missatge de Can Perico

Divendres 20 (20.30h). El Tot anirà bé que s’ha imposat com a missatge d’optimisme davant la crisi del coronavirus (traduït de l’italià Tutto andrà bene, començat a utilitzar en aquest país les setmanes anteriors) domina ara des de l’últim pis d’un edifici de Can Perico. La parella de sitgetans que hi viu en aquest pis ha volgut posar el seu gra de sorra d’optimisme i compartir-lo amb el conjunt de la població. És una de les mostres d’ànim que la ciutadania està llançant a través de diverses expressions, com les xarxes socials, la comunicació telefònica o, com en aquest cas, des dels balcons dels edificis.

Una parella d’agents dels Mossos d’Esquadra, durant el control que han fet a Can Perico aquest migdia de divendres

Els Mossos se sumen als controls policials

Divendres 20 (17h). Els Mossos d’Esquadra s’han sumat als controls que efectua la Policia Local pel compliment de les normes derivades de l’Estat d’Alarma. Una parella d’agents de la policia catalana s’han instal·lat aquest migdia durant unes hores a Can Perico i han dut a terme gestions de control entre els vehicles que hi circulaven. La presència dels Mossos ha estat només temporal, a diferència de la Policia Local, que durant tot el dia té un fort desplegament en aquest punt.

Els controls de la Policia Local van començar dissabte passat a nivell informatiu i dimarts van executar la primera sanció per incompliment, en aquest cas, a un local. Des d’ahir dijous estan intensificant els controls també als vianants i demanant comprovants de compra o de desplaçament per feina als passejants que hi passen. Ahir dijous van denunciar cinc persones que es trobaven al carrer incompliment les excepcions que estableix l’Estat d’Alarma, que se sumen a les tres de dimecres i a l’efectuada dimarts. Les multes van entre 600 i 3.000 euros. En alguns casos, quan aturen alguns vehicles que hi van dues persones juntes, fan baixar la que va asseguda al lloc del copilot.

Façana de l’Hospital de Sant Camil, la setmana passada

Tres casos positius més a Sant Camil

Divendres 20 (13.30h). L’Hospital de Sant Camil ha ingressat tres pacients nous amb coronavirus i ja suma 33 casos positius a les seves instal·lacions. Es tracta de set més que dimecres, quan va arribar a la xifra de 25. Ara fa vuit dies, Sant Camil només tenia un pacient afectat amb Covid-19, en una setmana ha registrat 32 casos més.

La situació a Sant Camil està assolint, com en la majoria de centres hospitalaris del país, un nivell de tensió, si més no, controlada. El centre té material per als propers dies, però en funció de l’evolució de la situació no garanteix que en pugui tenir d’aquí unes setmanes. Per aquest motiu, ha fet una crida a les empreses de la comarca per a la donació de material sanitari, com bates impermeables, mascaretes quirúrgiques, mascaretes dels models FPP1, FPP2 i FPP3 i guants de nitril. Aquest material està destinat als professionals sanitaris del centre. L’Hospital també ha establert sistemes d’aïllament a urgències per als casos que arribin amb símptomes de Covid-19 i ha implantat torns especials del personal.

Les portades de les edicions en paper de L’Eco de Sitges i L’Eco de Ribes, d’avui divendres

L’Eco publica un ampli dossier sobre l’impacte local del coronavirus

Divendres 20 (8h). Temps de coronavirus. I com no pot ser d’una altra manera l’actual situació protagonitza l’edició en paper de L’Eco d’aquesta setmana. Hi dediquem divuit pàgines entre articles informatius, reportatges, dietaris, experiències i visions personals. Us expliquem els casos que s’han produït als dos municipis i a l’Hospital de Sant Camil, l’impacte econòmic que tindrà la crisi, les mesures preses pels dos ajuntaments i alguns dels projectes solidaris per compartir experiències i despertar somriures que s’estan realitzant en l’àmbit local. També repassem com està impactant en la cultura i l’esport.

Però a més del coronavirus, L’Eco també porta altres informacions com la creació –prèvia a la crisi– de l’esperada comissió que ha de vetllar per la protecció del patrimoni, el perill de la continuïtat del margalló en el paisatge ribetà, la interessant experiència d’horts urbans creada per una sitgetana a Berlín o un viatge pel carrer de la Palma, de la mà de Núria Camps, entre altres articles.

Podeu trobar a L’Eco als punts de venda habituals que continuen oberts, que són la majoria on
distribuïm el setmanari: quioscos, supermercats, estancs, fleques… A més, també us el podem portar a casa, si ens truqueu al 666 82 79 38, o bé comprar-lo per iQuiosc.cat.

Panells indicatius sobre el Covid-19 a l’Hospital de Sant Camil

Sant Camil ja té 25 afectats de coronavirus

Dijous 19 (21h). Ahir l’Hospital de Sant Camil tenia 25 pacients amb coronavirus. Avui se n’han de sumar cinc més, segons ha confirmat el centre. I tot indica que la xifra creixerà en els propers dies. La majoria d’aquests 30 casos són de fora de la comarca, una part dels quals de l’Anoia, on hi ha el principal brot detectat a Catalunya, que ha suposat l’aïllament de quatre municipis de la conca d’Òdena.

La situació a l’Hospital de Sant Camil comença a ser desesperant. Els metges i el personal sanitari han hagut d’ampliar horaris i s’ha establert un sistema per a que no tinguin contacte els de torns diferents per neutralitzar possibles contagis. El sistema d’urgències també ha establert dos circuits: un per a problemes respiratoris (i per tant, susceptibles de tenir Covid-19) i un altre per a la resta. El centre disposa prou material sanitari per als propers die,s però no està garantit per a les properes setmanes. Per aquest motiu, ha fet una crida a rebre bates i mascaretes.

Demà divendres, en l’edició en paper de L’Eco de Sitges explicarem, tots els detalls i abast de la crisi del coronavirus a Sitges i a Ribes. El setmanari es podrà adquirir en diversos punts de venda oberts, o bé, el portem a casa a qui ho demani al telèfon 666 82 79 38.

Obres a Ca l’Antoniet, en una imatge d’ahir dimecres

Limitacions a le sobres de caràcter privat

Dijous 19 (18.30h). L’Ajuntament de Sitges ha pres noves mesures en les obres privades que es fan al municipi. La primera és, a causa de la situació de confinament de la població en el seu domicili, prohibir enderrocs, moviments de terres, fonamentació, estructures i totes les intervencions sorolloses. Aioxò afecta diverses obres, com, per exemple, unes que s’estan realitzant a Ca l’Antoniet. El consistori també prohibeix les obres que no poden seguir les mesures adoptades per l’Organització Mundial de la Salut, i també suspèn totes les executades en dependències municipals. El decret municipal signat avui per l’alcaldessa, Aurora Carbonell, també recomana aturar les obres que fan ús de la via pública, entre les quals hi ha el servei de senyalització viària que el mateix consistori havia encarregat als carrers Illa de Cuba i Sant Gaudenci, però que tot just ja ha acabat.

Queden excloses del nou decret de l’Ajuntament les obres que cal realitzar de manera urgent, com la del camp de rugbi de Nous Pins Vens, que ha de continuar per un problema amb els fonaments que afecta la seguretat dels veïns de la zona, segons el mateix consistori; o la de l’escola Agnès, a Quint Mar, que depèn de la Generalitat de Catalunya.

Les obres que es facin durant la crisi del coronavirus s’hauran d’adaptar a un horari especial: de dilluns a divendres de 9.30 a 13 hores i de les 14 a 19.30 hores i dissabtes de 9.30 a 15 hores.

Controls de la Policia Local, avui dijous a les 8.30 hores a Can Perico

L’Hospital habilita un nou servei i la Policia incrementa els controls

Dijous 19 (13.30h). L’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges ha establert un sistema d’streaming per a que els familiars puguin estar en contacte amb els residents a través de vídeo conferència. El centre ha optat aquesta mesura per fer més suportable la distància marcada pel context de confinament en el qual viuen les residències amb gent gran. L’Hospital va comunicar ahir a la nit aquesta possibilitat a les famílies i ja s’han rebut més de trenta propostes a participar en les sessions. El centre ha establert un calendari predeterminat per a que totes les famílies que s’hi apuntin, sàpiguen el dia i hora que podran utilitzar aquest servei. L’Hospital ha implantat mesures de protecció extremes i també ha posat en marxa un sistema de comunicació permanent amb els familiars dels residents per mantenir-los constantment informats.

Paral·lelament, la Policia Local ha ampliat el dispositiu de control als vehicles i, fins i tot, de vianants que circulen per la via pública, amb la finalitat de complir de manera estricta les mesures de l’Estat d’Alarma. Els agents han muntat un punt fixe a Can Perico a les 8.30 hores i comencen a demanar certificats o comprovants que acreditin perquè els vehicles o les persones van pel carrer. La Policia ja ha emès les primeres denúncies per incompliment de les noves normes. Fins ahir a la nit, havien multat quatre persones per ser al carrer sense justificació: uns joves que prenien l’aire i uns passejants a baix a mar.

El mercat de Can Robert només té avui dijous dues parades

Adaptació dels serveis i horaris a la nova situació

Dijous 19 (9.30h). La situació derivada de la crisi del coronavirus ha obligat a modificar i adaptar alguns serveis públics, com el de neteja viària, la recollida de residus, el bus urbà o el mercat municipal. A partir d’avui es posa en funcionament el nou servei del bus urbà, que suposa una reducció de les freqüències entre dilluns i divendres i dissabte al matí amb serveis mínims. Els dissabtes a la tarda i els diumenges, el servei no funcionarà. Aquesta mesura s’ha pres atès el pronunciat descens d’usuaris d’aquesta setmana, quan es van posar en funcionament les noves mesures de l’Estat d’Alarma. Les dades de l’empresa concessionària apunten a un descens del 85% del nombre d’usuaris aquesta setmana.

Per altra banda, el servei de neteja també ha reduït la freqüència en la recollida de residus per garantir la protecció dels treballadors. Amb tot, hi ha serveis mínims de recollida. S’ha tancat la deixalleria i el servei de recollida de voluminosos a domicili, si bé es manté el de recollida de residus domiciliaris. Per contra, s’ha intensificat la campanya de neteja de contenidors per neutralitzar possibles focus de contagi.

El mercat municipal també ha reduït els horaris i amb les noves mesures obre només els matins, a més de la tarda de divendres. El mercat setmanal dels dijous a Can Robert registra avui una imatge diferent a l’habitual, amb només dues parades, una de verdures i fuita i una altra d’embotits.

L’Hospital de Sant Camil, a Sant Pere de Ribes, dijous de la setmana passada

Sant Camil ja té 25 pacients amb coronavirus

Dimecres 18 (17h). L’Hospital de Sant Camil té 25 pacients amb Coronavirus. Tots, llevat d’un, han ingressat en els darrers dies, un cop la pandèmia s’ha estès arreu del país. No tots els ingressats amb Covid 19 són del Garraf, sinó que la majoria provenen d’altres comarques, especialment de l’Anoia, on el brot produït la setmana passada ha col·lapsat l’Hospital d’Igualada. El primer pacient amb Covid-19 que va rebre Sant Camil va ser un home de Viladecans, traslladat la setmana passada per manca de llits al Baix Llobregat.

A l’Hospital de Sant Camil, igual que en altres centres, s’han creat dos circuits per separat per atendre, d’una banda, als pacients amb símptomes i, per altra, a la resta. També s’ha aïllat la zona on s’atèn als pacients amb problemes respiratoris. El centre també ha implantat la restricció de visites; només hi poden accedir els acompanyats autoritzats segons criteris mèdics. Aquest acompanyants han de dur de manera obligatòria mascaretes i complir els protocols preventius. Durant aquests dies també s’han obert les barreres de l’aparcament per evitar que els usuaris hagin de pagar.

Entre els sanitaris del centre hi ha preocupació per la manca de recursos de l’Hospital. Diversos treballadors s’han queixat internament per les limitacions en mascaretes i altres elements protectors. El centre ha reorganitzat els torns del personal mèdic i sanitari per atendre l’elevat volum de casos que està rebent.

Cap dels set sitgetans amb Covid-19 (llegiu notícia d’ahir en aquesta mateixa pàgina, més avall) forma part dels 25 pacients de Sant Camil. D’aquests set veïns de Sitges que han donat positiu, sis estan confinats en els seus domicilis i un altre (una dona de nacionalitat russa de 79 anys) està ingressada a l’Hospital del Vendrell, on va arribar pels seus propis medis en notar símptomes, dijous de la setmana passada. Ara és estable a planta.

Façana del Park Hotel, al carrer Jesús, amb la porta tancada, avui dimecres a les 13 hores

Els hotels de Sitges tanquen per la crisi del coronavirus

Dimecres 18 (13.30h). La paralització de l’activitat d’oci, vacacional i congressual a causa de la crisi del coronavirus ha suposat que la pràctica totalitat dels hotels de Sitges hagin tancat. A hores d’ara només hi ha dos hotels oberts a Sitges: el Kalma, al passeig de la Ribera, i el Sunway – Playa Golf, al final del Passeig Martítim. En tots dos casos és perquè tenen clients que eren a Sitges en el moment de l’Estat d’Alarma i no poden tornar als seus respectius llocs d’origen. Es tracta, però, de pocs casos, entre els quals alguns vinculats al Festival Internacional de Patchwork, que s’havia de celebrar el passat cap de setmana i que, finalment, es va anul·lar dimecres anterior. Entre aquests, hi ha treballadors de l’empresa instal·ladora de les carpes de la Ribera, que s’han començat a desmuntar avui. També està semiobert l’Utopia, però en aquest cas, perquè té cinc alumnes de l’IAB que, de moment, han optat per quedar-se a Sitges i no tornar als seus respectius països.

Sense turistes –ni vacacionals ni d’empresa– no té cap sentit que els hotels estiguin oberts, assumint uns costos elevats i sense ingressos. Per aquest motiu, un a un, gairebé tots els hotels de la vila han tancat en els darrers dies. Els primers a fer-ho van ser diumenge –un cop es van qedar sense clients i amb totes les anul·lacions efectuades– el Me, el Subur, el Parrots i el Santa Maria. Dilluns s’hi van afegir el Calipolis, el Park Hotel i el Subur Marítim, entre d’altres. Ahir va ser el torn, entre d’altres, de l’Antemare, el MiM i el Meliá, que, per primer cop des de la seva obertura el 1992, ha aturat la seva activitat. I avui s’hi han afegit els que encara no ho havien fet, com l’Estela.

L’impacte econòmic de la crisi és d’una dimensió i uns danys encara incalculables, que se sumen altres afectacions anteriors, com les protestes contra la sentència als presos polítics, el temporal Glòria o el Brèxit.

El carrer de la Palma, avui dimecres a les 8.30 hores, amb lleuger moviment en els dos establiments d’alimentació

L’Ajuntament centralitza la informació de les mesures de suport a autònoms i treballadors pel Covid-19

Dimecres 18 (10h). La crisi del coronavirus, a més del drama sanitari i humà, és també una catàstrofe econòmica de dimensions encara incalculables. Tant el Govern de l’Estat com la Generalitat han començat a arbitrar mesures de suport al teixit econòmic, especialment enfocades als autònoms i l’ocupació, tot i que sense tenir encara prou en consideració les petites i mitjanes empreses, a diferència d’altres països més avançats, com França. Amb l’objectiu d’aportar llum als diferents decrets i mesures de tots dos governs, la Regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament ha publicat un pràctic resum informatiu de notable utilitat per als afectats. El podeu consultar aquí.

Paral·lelament, la Regidoria –que lidera Guillem Escolà– està treballant en diverses mesures de suport al teixit econòmic de Sitges. El projecte encara no està enllestit, però contempla diverses mesures de suport en els àmbits competencials de l’Ajuntament. En l’àmbit turístic, tant l’Ajuntament com la Diputació també estan treballant conjuntament amb el Gremi d’Hostaleria de Sitges per accions de suport per potenciar el turisme de proximitat, que es posaran en pràctica un cop acabi la crisi actual.

Agents de la Policia Local efectuant controls, avui dimarts a la tarda a Can Perico

La Policia Local emet la primera sanció, el dia que es confirmen set casos de coronavirus

Dimarts 17 (21h). La Policia Local ha començat a aplicar sancions avui entre les persones i establiments que incompleixen les mesures implantades tant per la Generalitat com pel Govern de l’Estat en la crisi del coronavirus. Avui mateix –en què s’han confirmat set casos de coronavirus a Sitges (llegiu apartat de sota)–, els agents de la Policia han efectuat la primera sanció per incompliment a un local de la vila. A més, han efectat nou avisos a diversos establiments.

El control de la Policia Local també s’estén a les persones. Des de dissabte, que van començar les primeres mesures, els agents han efectuat més de cinquanta avisos per incompliments. Només avui han efectuat sis intervencions de vigilància a persones i vehicles, que se sumen a les nou a locals. A partir d’avui aplicaran sancions. També avui han dut a terme actuacions de control entre usuaris del bus urbà i en un centre sanitari. Avui, una parella d’agents s’ha situat a Can Perico, on ha efectuat controls als vehicles que circulaven per la zona. En els dies anteriors, els agents també han efectuat avisos pels carrers de la vila.

Les mesures de l’Estat d’alarma decretat pel Govern central indiquen que la gent només pot sortir al carrer en casos concrets (anar a la feina, comprar productes de primera necessitat, suport a familiars necessitats, passejar el gos…).

El carrer Major buit, avui dimarts a les 12 hores

Sitges suma set casos de coronavirus

Dimarts 17 (18h). A Sitges hi ha set casos positius del coronavirus, sis es troben confinats en els seus respectius domicilis i un setè –el de la dona russa de 79 anys resident a la vila–, ingressat a l’Hospital del Vendrell (llegiu l’apartat de sota d’aquesta mateixa pàgina). Els sis casos confinats estan en estat lleu i a casa, seguint els protocols del Departament de Salut de la Generalitat. Aquests sis casos de confinament han estat confirmats per l’Ajuntament fa una estona, a partir de la informació proporcionada per la mateixa Generalitat.

En els sis casos confinats en els seus domicilis s’han aplicat els protocols mèdics específics i s’han controlat els seus respectius contactes, segons l’Ajuntament, per tal de limitar l’expansió del virus. Per raons privacitat, òbviament, no es proporcionen els noms ni les adreces dels infectats. Les darreres dades proporcionades per Salut apunten que a Catalunya hi ha 1.394 casos positius, dels quals aproximadament 80 persones estan en estat greu. Del nombre total d’afectats arreu del país, uns 90 són professionals sanitaris. Només ahir dilluns es van registrar 500 casos nous a Catalunya.

El regidor de Salut de l’Ajuntament de Sitges, David Martínez, ha transmès un missatge de tranquil·litat, davant aquests sis casos (més el de la dona hospitalitzada al Vendrell), “perquè s’estan seguint els procediments establerts en aquests casos pel Departament de Salut”. Martínez també ha fet un reconeixement als professionals sanitaris i de seguretat, així com als 300 voluntaris inscrits en el nou servei municipal de suport a les persones necessitades.

La dona de Sitges hospitalitzada al Vendrell està estable

Dimarts 17 (13h). La dona de Sitges ingressada a l’Hospital del Vendrell per coronavirus es manté estable a planta i fora de l’UCI. Es tracta d’una dona de nacionalitat russa de 79 anys i veïna de Sitges, que dijous de la setmana passada va desplaçar-se per iniciativa pròpia a l’Hospital del Vendrell, en notar que tenia símptomes del virus. La dona era, precisament, al Baix Penedès i, per aquest motiu, va optar per anar al centre hospitalari més proper. Al mateix hospital del Vendrell va ingressar ahir un home de 74 anys veí de la Bisbal, també afectat per Covid – 19. A finals de gener, el comitè d’empresa d’aquest Hospital va denunciar la saturació que patia el centre, especialment a urgències, davant l’epidèma de grip detectada.

A Sant Camil, per la seva part, hi ha ingressat un home de Viladecans, que es troba a l’UCI i que hi va ser desplaçat per manca de llits al Baix Llobregat. També s’estan atenent diversos casos procedents de l’Anoia.

L’ús del transport urbà baixa un 80%

Dimarts 17 (9.30h). La utilització del bus urbà de Sitges s’ha reduït prop d’un 80%, tot i que el servei manté el mateix nombre de freqüències i vehicles. Ahir, en la franja horària d’entre les 6.45 i les 9.15 hores, la línia SL1 va registrar un 62% menys d’usuaris; la SL2, un 94,21% menys, i la SL3, un 82,95% en dades comparatives respecte dilluns passat.

El servei de Renfe – Rodalies també manté el mateix nombre de trens i no ha reduït la seva freqüència, tot i que el nombre d’usuaris ha baixat també de manera notable. Per la seva part, la companyia Monbus havreduït a la meitat el nombre de trajectes a Barcelona en bus. El primer del dia surt a les 5.45 hores i posteriorment n’hi ha un dada hora en direcció a plaça Universitat. El servei a Diagonal s’ha eliminat des de Sitges, tot i que es manté un viatge des de Ribes a les 7 hores.

Imatge interior de Sant Camil, la setmana passada

Preocupació entre els sanitaris de Sant Camil per la limitació de recursos

Dilluns 16 (21.30h). La preocupació entre els sanitaris i els professionals de l’Hospital de Sant Camil és creixent, a causa de les limitacions de recursos de protecció. Els manquen mascaretes i han de reutilitzar-les amb el nom de cada usuari, un cop es tornen a reincoporar al seu servei. Quan finalitza el servei les guarden envasades per evitar contactes amb altres materials. Els sanitaris han hagut de reforçar les prestacions i estan fent torns en bloc de dotze hores, sense que entrin en contacte amb els del torn següent per evitar coincidències. A Sant Camil hi ha un ingressat afectat de coronavirus. Es tracta d’un home de Viladecans, que hi va ser traslladat la setmana passada per la manca de llits als hospitals del Baix Llobregat.

Aparcament de Can Robert, ahir diumenge al matí

Les zones blaves seran gratuïtes i s’aturen les obres públiques mentre duri la crisi

Dilluns 16 (18h). Les zones blaves seran gratuïtes mentre duri la situació d’excepcionalitat per la crisi del coronavirus. L’Ajuntament ha pres aquesta decisió en un decret signat aquest migdia per l’alcaldessa, Aurora Carbonell, que inclou diverses mesures preventives, de protecció i organitzatives del consistori amb motiu del coronavirus i que té com a objectiu de salvaguardar la salut i garantir la prestació dels serveis essencials. La gratuïtat transitòria de la zona blava és una mesura ja presa per altres ajuntaments, com el de Vilanova, i que es mantindrà efectiva mentre durin les restriccions de circulació derivades de la situació actual.

El decret d’Alcaldia també suposa l’aturada de les obres públiques, mentre duri l’excepcionalitat actual. Això implica a les obres del camp de rugbi, que impulsa l’Ajuntament, i també les de l’escola Agnès de Sitges, que fa el mateix consistori conjuntament amb la Generalitat. Les obres de caràcter privat es poden continuar execurant, segons les mesures decretades per l’Estat d’alarma del Govern de l’Estat. El decret també estipula que hi haurà un servei mínim de la Brigada d’obres que estarà operatiu per a quan es necessitin les sves actuacions.

El Govern municipal s’ha reunit avui a través de vídeoconferència telemàtica i s’han organitzat a través de diversos equips i serveis per fer els oportuns seguiments de la crisi. Dimecres passat, l’Ajuntament va crear un comitè de crisi, format per tècnics i polítics, que coordina les diferents actuacions municipals i que ha permès executar actuacions efectives, com el Servei del Voluntariat o les diverses mesures contemplades en el decret d’avui.

Carrer del Primer de Maig, avui dilluns a les 13.30 hores

El Servei de Voluntariat suma prop de 300 persones

Dilluns 16 (13.30h). El Servei de Voluntariat creat divendres per l’Ajuntament ha començat a realitzar les primeres feines. Es tracta de tasques de suport a les persones més vulnerables (especialment, gent gran), com anar a comprar o a la farmàcia. La gent que vulgui fer servir aquest servei ha de trucar al 93 894 94 94 o bé al 677 44 32 37 o escriure a cuidemnos.sitges@gmail.com, detallant les seves necessitats. L’horari d’atenció, però, és només de 9 a 14 hores. El Servei de Voluntariat aplega ja 284 persones, que s’han inscrit a través del web municipal (www.sitges.cat/voluntariat). Els participants en el Servei de Voluntariat són joves d’entre 18 i 40 anys sense cap patologia mèdica ni símptomes de coronavirus.


Dilluns amb poc moviment

Dilluns 16 (9h). El primer dia laboral des de les noves mesures registra més gent al carrer a Sitges que ahir diumnge o, fins i tot, dissabte, però amb uns nivells notablement inferiors al de qualsevol altre dia laborable. Així es veu, sobretot, a l’estació de Renfe i a les parades de bus, on hi ha una activitat mínima. Els trens de Rodalies mantenen la totalitat del seu servei, mentre que el bus a Barcelona ha reduït les freqüències a un servei cada hora dels vehicles que van a plaça Universitat; en canvi, els que van a la Diagonal només tenen un servei amb sortida a les 7 hores des de Ribes i cap des de Sitges.

La major part del moviment que hi ha a Sitges avui a primera hora és al voltant de fleques, quioscos, farmàcies o supermercats. El trànsit també s’ha reduït considerablement i entre els vehicles que circulen destaquen furgonetes de distribució.

A Ribes també es registra un volum d’activitat inferior al que és habitual, amb la majoria de comerços tancats, excepte els de primera necessitat i algun altre (un taller i una immobiliària), que també ha optat per obrir, tot i les mesures decretades.

Visió de Can Perico, avui diumenge a les 13 hores

El Servei de Voluntariat necessita gent de Garraf i les Botigues

Diumenge 15 (17.30h). El Servei de Voluntariat activat per l’Ajuntament divendres a la tarda ja té 248 persones apuntades. Amb aquesta xifra, els responsables municipals consideren que es podrà garantir un correcte funcionament de les necessitats socials, si més no en la primera fase que faci falta la utilització d’aquest equip de suport popular. Amb tot, hi ha necessitat de rebre més voluntaris al nucli de Garraf i les Botigues, on el nombre d’inscrits encara és baix. El servei començarà a funcionar si es produeix un col·lapse dels serveis municipals i de les entitats socials, o bé les necessitats augmenten de manera superior als recursos humans i tècnics de què disposa l’Ajuntament i la resta d’organismes que treballen en suport a les persones més vulnerables. Els integrants del servei són residents a la vila, d’entre 18 i 40 anys, sense patologies mèdiques ni símptomes de contagis del coronavirus. Els interessats poden inscriure’s al web: www.sitges.cat/voluntariat.

Tot just fa una estona, l’alcaldessa, Aurora Carbonell, ha emès un comunicat en què demana responsabilitat individual i col·lectiva per evitar la propagació de la pendèmia i el col·lapse del sistema sanitari i anima al jovent de Sitges a integrar-se en el Servei de Voluntariat. Carbonell ha fet una crida a la calma “per evitar les aglomeracions a les botigues d’alimentació o supermercats per fer les compres i, sobretot, a mantenir la distància social de seguretat d’1 a 2 metres entre persones”. L’alcaldessa ha subratllat que, davant el gru impacte econòmic que tindrà la crisi del coronavirus en l’economia local, “buscarem totes les fórmules per donar suport al teixit econòmic de la vila”. Aurora Carbonell ha apuntat que “ara només ens resta quedar-nos a casa, en la mesura del possible, comunicar-nos sobretot a través de les noves tecnologies i continuar la lluita conjunta per fer front a aquesta pandèmia global”.

Rotonda d’accés a l’autopista, a les 11 hores

Diumenge sense tràfic a Sitges

Diumenge 15 (11.30h). Els accessos a Sitges registren un nivell mínim d’afluència sota mínims, sense gairebé visitants que hi aterren. A la sortida de l’autopista de Sitges Centre hi arriba una mitjana inferior als dos vehicles per minut, unes dades notablement per sota del que és habitual un diumenge primaveral, en què es poden superar la vintena per minut. A la sortida de Sitges Nord, el volum de trànsit encara és més baix i hi ha estones llargues sense registrar cap vehicle ni d’entrada ni de sortida. La Carretera de les Costes presenta un aspecte de silenci rodat.

A baix a mar, el passeig ofereix una imatge desèrtica i gairebé inèdita, amb molt poca gent caminant, tot i el sol que llueix des de les 10 hores. S’hi veuen, això sí, alguns esportistes fent running, però també menys del que és habitual. La gent de Sitges s’està quedant a casa i, llevat dels qui surten a fer les compres de productes de primera necessitat o a passejar el gos, l’afluència als carrers és mínima.El Cap de la Vila, avui a les 8.45 hores

Diumenge de carrers buits

Diumenge 15 (9h). Els carrers de Sitges s’han llevat amb un silenci inhabitual. Poca gent caminant, molta de la qual passejant gossos i altres anant a comprar el pa o el diari. La pràctica totalitat de bars i restaurants estan tancats, tal com marquen les noves mesures de la Generalitat i de l’Estat, tot i que amb alguna excepció: un cafè de sobre la via estava obert i ha suposat la presència de dos agents de la Policia Local. Els establiments com fleques o quioscos marquen les limitacions de clients a dins (reducció de l’aforament a una tercera part). Ho fan amb indicatius a la porta i amb els advertiments dels propis empleats. Això suposa que es generin algunes cues fora dels mateixos establiments. Els carrers del centre s’han llevat mullats pel reg exhaustiu que han fet els serveis de neteja.

És un diumenhe inhabitual també perquè no hi ha misses, ni a Sitges ni a Ribes, segons l’ordre dictada pel Bisbat. Tot i això, la Parròquia de sant Bartomeu i Santa Tecla estarà oberta unes hores al dia per rebre els fidels.

El ‘Jo em quedo a casa’ s’imposa a Sitges

Dissabte 14 (19h). Sitges és gairebé un poble fantasma aquesta tarda. Les recomacions de no sortir al carrer decretades per les autoritats sanitàries estan sent efectives i la immnesa majoria de ciutadans són tancats a casa. Tant la Ribera com els carrers del centre –que un dissabte amb temps primaveral serien plens a vessar– són amb escassa gent. En altres barris, com el Poble Sec, que també té constant moviment un dissabte a la tarda, no hi ha ni una ànima pel carrer. Tampoc hi ha tràfic als carrers i el passeig de Vilafranca, el Camí de Capellans o l’avinguda Artur Carbonell estan sense gairebé soroll de cap vehicle. Bona part de la poca gent que s’hi veu està passejant el gos.

Hi ha pocs comerços oberts, la majoria dels quals d’alimentació o altres productes de primera necessitat, que registren un volum notable de clients, però inferior al d’aquest matí o d’ahir a la tarda. El #JoEmQuedoACasa està guanyant clarament a Sitges, una població que viu del turisme, els visitants i el moviment que generen, però on la immensa majoria dels seus habitants han pres consciència de la situació generada pel coronovirus.

Ribes, aturat

Dissabte 14 (19h). A Ribes, la dinàmica és, fins i tot, encara més pronunciada. Tots els comerços estan tancats, excepte els d’alimentació i no es veu ningú pel carrer. En algun cas, hi ha hagut algun d’aquests comerços que ha posat un mostrador i atenen la gent al carrer, sempre que portin mascaretes i estiguin a una distància prudent. La plaça Marcer, centre neuràlgic del moviment de Ribes els caps de stemana, està desèrtica.

Més de 200 persones ja s’han inscrit al Servei de Voluntariat

Dissabte 14 (17h). El Servei de Voluntariat convocat ahir a la tarda per l’Ajuntament ja havia rebut 211 inscrits avui dissabte, a primera hora de la tarda. El Servei té com a finalitat atendre les necessitats socials derivades de la crisi del coronavirus, tant amb atenció a la gent gran o necessitada, com col·laborar amb els Serveis Socials municipals i les entitats del tercer sector en diverses tasques. Amb tot, el Servei té necessitat de rebre voluntaris als nuclis de Garraf i les Botigues, on fins ara s’hi han inscrit molt poques persones. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha fet una nova crida adreçada als residents d’aquestes dues àrees.

El Servei de Voluntariat està adreçat a persones d’entre 18 i 40 anys sense patologies mèdiques ni cap símptoma relacionat amb el coronavirus. Els interessats poden inscriure’s al web: www.sitges.cat/voluntariat

Cues als supermercats i farmàcies

Dissabte 14 (14h). L’Hort de Can Falç i els Jardins de Terramar han estat tancats per l’Ajuntament, com a mínim durant els propers quinze dies. El bus urbà manté el seu servei, però el tren turístic, que recorre la Ribera i el Passeig Marítim, ha suspés el seu funcionament. Finalment, els parcs infantils no han estat precintats.

Els supermercats, fleques i altres establiments d’alimentació han registrat cues durant aquest matí. També les farmàcies i estancs. L’Ajuntament recomana tancar els establiments que no venguin productes de primera necesssitat. La mesura, si més no fins ara, no té caràcter d’obligatorietat.

Dissabte sense gent als carrers

Dissabte 14 (11.30h). L’Ajuntament recomana tancar els comerços de la vila que no siguin de primera necessitat; és a dir, supermercats, fleques, farmàcies i establiments de venda productes d’higiene i de diaris. La mesura és, de moment, una recomanació i no té caràcter d’obligatorietat, si bé en molts casos hi ha botigues i altres establiments de restauració que estan tancant per iniciativa pròpia. La Policia Local està patrullant per comunicar les mesures recomanatòries als encarregats dels establiments. L’Ajuntament també procedirà a tancar els parcs infantils aquest matí, ja que alguns dels equipaments d’aquests espais, com els gronxadors i els tobogans, estan fets amb material que faciliten la transmissió del virus, si prèviament els han fet servir alguna persona que el tenia. La llibreria mòbil Farenheit 451, que s’havia d’instal·lar avui a Sitges, també ha decidit suspendre la seva presència.

L’afluència de clients al mercat municipal aquest matí és impròpia de la d’un dissabte. Algunes parades ja no han obert avui. En canvi, on hi ha un elevat nombre de consumidors és als supermercats i les farmàcies, que, en alguns casos, registren llargues cues.

Els carrers de la vila mostren un nivell d’afluència notablement inferior al de qualsevol altre dissabte amb temps primaveral. Cada cop hi ha més ciutadans que caminen amb mascaretes i el tema de conversa entre tothom ha esdevingut monogràfic: el coronavirus.

Un dissabte sota l’ombra del coronavirus

Dissabte 14 (9h). Sitges s’ha llevat amb un dissabte primaveral, però absolutament estrany per la crisi del coronavirus. La majoria d’establiments tenen previst obrir, si més no, fins que no arribin noves mesures. Alguns, però, ja han col·locat cartells amb la reixa tancada comunicant als seus clients que romandran tancats en els propers dies. Es tracta, majoritàriament, de bars i restaurants, que ahir divendres encara van obrir, però que avui dissabte ja no ho faran. A primera hora del matí, els carrers respiraven moviment de persones, amb gent que anava a comprar, passejar o esmorzar als bars oberts.

Les mesures també s’han ampliat a les misses de la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla i la de Sant Joan, que han estat suspeses fins a nova ordre. Tot i això, la Parròquia restarà oberta per a que puguin entrar els fidels. També estan tancats la resta d’aquipaments públics, museus i biblioteques incloses, així com els esportius o el Retiro i el Prado, entre d’altres.

Tanquen els serveis i equipaments social, culturals i esportius

Divendres 13 (21.30h). Sitges ha viscut el primer dia de tancaments generalitzats de serveis, equipaments i escoles amb contrastos. La pràctica totalitat de centres socials, culturals i esportius han tancat, el darrer a fer-ho ha estat el Club Nàutic aquest migdia (tot i que el bar – restaurant, en principi, obrirà demà). Els comerços, bars i restaurants, majoritàriament, han estat oberts i en alguns casos de la jornada, amb notable afluència de clients, malgrat que el volum de gent pels carrers s’ha reduït. On s’han produït allaus durant tot el dia ha estat en els supermercats, que han rebut llargues cues de gent, que en alguns casos han acabat amb alguns productes. Els supermercats de les Pruelles han registrat cues immenses de vehicles per accedir als seus aparcaments. La majoria d’establiments reposarà el gènere durant la nit o demà a primera hora, on es preveu que hi torni a haver allaus de compradors davant el panorama dels propers dies.

Durant la jornada, el comitè de crisi de l’Ajuntament també ha estat actiu i en contacte amb els agents sanitaris i els cossos de seguretat. El consistori ha creat avui un servei de voluntariat, adreçat a gent d’entre 18 i 40 anys, preparat per ajudar durant els propers dies en les diferents tasques socials que es necessitaran. Les persones interessades han d’inscriure’s al web de l’Ajuntament.

L’Ajuntament activa el Servei de Voluntariat

Divendres 13 (19h). L’Ajuntament de Sitges ha creat un servei de voluntariat per atendre les necessitats bàsiques dels ciutadans derivades de la crisi del coronavirus. La crida per apuntar-se al nou servei està adreçada a gent entre 18 i 40 anys sense cap patologia mèdica, que es posaran a disposició dels Serveis Socials municipals i les entitats col·laboradores. Les persones interessades han d’inscriure’s al web de l’Ajuntament: https://www.sitges.cat/voluntariat.

Els carrers de Sitges encara registren moviment aquesta tarda, tot i les mesures implantades. Amb tot, es tracta d’un volum de gent notablement inferior del que seria habitual un divendres amb temps primaveral. Durant tot el dia, el volum d’usuaris a l’estació de Renfe ha baixat de manera considerable.

Divendres 13 (16.30h). Davant l’alerta del coronavirus i les mesures de protecció que estan prenent les autoritats sanitàries, L’Eco ha organitzat un servei per portar el setmanari als domicilis particulars per a les persones que optin per no sortir de casa. Els interessats han de trucar o enviar un whatsapp al telèfon 666 82 79 38. El cost no té cap servei addicional al preu del setmanari (1,80 euros), llevat dels desplaçaments a urbanitzacions, que té un suplement només de 10 cèntims. Aquest servei es mantindrà durant les properes setmanes i funciona també els dissabtes i diumenges.

Divendres 13 (13h). Els supermercats registren cues immenses de consumidors, que s’hi han abocat a comprar tota mena de productes. Les cues d’accés en diversos supers arriben fora de les instal·lacions i en altres, com els del Polígon de les Pruelles, col·lapsen els accessos en vehicles. Els consumidors adquireixen tota mena de productes. Els gels protectors de mans i el paper higiènic són dels més demanats, però la gent també agafa conservants, làctics i altres materials susceptibles de congelar. Els centres reomplen les prestatgeries cada dia i, en la majoria de casos, han garantit que continuarà havent-hi gènere en les setmanes properes.

Divendres 13 (10h). El coronavirus paralitza Sitges. Primer dia de tancament de les escoles de la vila i llars d’infants de Sitges i Ribes. Els vilatans, seguint els consells de les administracions públiques, eviten trepitjar el carrer si no és necessari i els desplaçaments llargs en transport públic. Com a conseqüència, l’estació de tren estava força buida en hora punta i els carrers del centre hi circula menys gent del que és habitual. L’Espai Blau de Ribes i la Piscina Municipal de Sitges també romandran tancats durant els propers quinze dies.

Divendres 13 (7.30h). En les darreres hores s’han conegut els primers casos de coronavirus a Sitges i a Ribes. Hi ha un mínim de cinc persones infectades, una de les quals és un veí de Viladecans que està ingressat a l’UCI de l’Hospital de Sant Camil per falta de llits al Baix Llobregat. Hi ha també altres casos confirmats. A l’edició en paper de L’Eco d‘avui us detallem aquests casos, quina és la situació que estan gestionant els centres sanitaris de les dues poblacions, quin és el seguiment que s’ha fet i com afectarà l’actual situació econòmicament. També publiquem consells i articles d’experts, com el doctor Antoni Trilla i el sanitari Pablo Duran.

Pots trobar L’Eco al teu punt de venda habitual, en edició digital a l’iQuiosc o bé, si no vols sortir al carrer, te’l portem a casa, trucant al telèfon 666 82 79 38.

Instal·lacions de l’Hospital de Sant Camil, on hi ha ingressat a l’UCI un pacient amb coronavirus

Dijous 12 (18h). El Cau Ferrat i el Museu de Maricel tanquen fins a nova ordre, en prevenció pel coronavirus. Així ho ha decidit la direcció del Consorci del Patrimoni de Sutges, després d’abordar el tem amb els treballadors, que ja feia ies que havien reclamat mesures. També tanquen el Retiro i el Prado durant quinze dies, segons han fet públic aquesta tarda, així com les dues biblioteques de Sitges, el CIES Nivell 10 i el Club Natació, a més de tots els centres, escoles i instal·lacions esportives ja anunciades prèviament.

Dijous 12 (16h). Se segueix cancel·lant gairebé la totalitat d’esdeveniments turístics de la vila, que estan deixant buits els hotels de Sitges una de les setmanes en què l’ocupació s’apropava al 100%. Amb la gran disminució del nombre de turistes i l’obligació de no passar del 33% del seu aforament, diversos locals d’oci nocturn de la vila com el Janio’s Bar, l’Escàndol, el Guitar i el New Ricky’s, entre altres, han decidit no obrir aquest cap de setmana.

El jardí del Meliá, buit, aquest dijous

Dijous 12 (12h). Una de les noves mesures que ha pres el comitè específic del seguiment de l’evolució del coronavirus, format per responsables polítics i tècnics que es reuneix diàriament, és tancar els Casals per a la Gent Gran per protegir la salut de les persones d’edat avançada, el grup més vulnerable i els que pateixen amb més gravetat el virus.

Dijous 12 (8h). La crisi del coronavirus tindrà un impacte sanitari i econòmic de grans dimensions i encara indeterminat. A Sitges i a Ribes (encara) no hi ha cap cas, si més no confirmat, però a Vilanova s’ha detectat el primer entre un treballador de l’Ajuntament. L’estat d’alerta decretat ahir per la Generalitat va suposar la presa de noves mesures de prevenció sanitària, que suposen la cancel·lació de gairebé tota l’agenda cultural, social i esportiva programada per als propers dies.

El primer acte en caure ahir va ser el Festival Internacional de Patchwork. Inicialment, l’organització es resistia a prendre aquesta mesura, però les noves mesures de la Generalitat (que anul·len tots els actes amb més de 1.000 persones) va certificar la cancel·lació. El Festival està previst que es faci a la tardor, amb data encara per determinar.

A més del Patchwork, ahir també es va suspendre el Ral·li de Cotxes d’Època Barcelona – Sitges (previst per a la setmana vinent), una nova edició del Sitges Tapa a tapa (que havia de començar el dia 20) i el cicle d’homenatge a Ricard Salvat,que havia de començar dissabte. També s’ha suspès tota l’activitat esportiva.

A L’Eco de demà divendres publicarem sis pàgines dedicades a l’impacte del coronavirus, amb informacions, reportatge, articles d’opinió i consells.