LOADING

Type to search

Actualitat Coronavirus

Camí cap a la desescalada… amb interrogants oberts

El carrer Jesús, ahir al migdia, amb notable tràfic de persones

La desescalada ha començat a Sitges abans d’accedir a la fase 1. La progressiva obertura d’alguns serveis municipals posa de manifest que la vila –com bona part del país– està entrant en un escenari més proper a la nova normalitat, tot i alguns dubtes que estan sorgint en el comitè municipal de seguiment de la crisi.

Ahir va tornar a funcionar el servei de recollida de mobles, trastos vells i matalassos, que l’Ajuntament havia aturat just en el moment d’implantació de l’Estat d’Alarma i les mesures de confinament. En els darrers dies s’havien detectat un augment de les actituds incíviques d’alguns veïns que baixaven algunes d’aquestes peces al costat dels contenidors, tot i que el servei no estigués funcionant. El cap de setmana, l’Ajuntament va decidir reprendre’l per neutralitzar aquests comportaments incívics i, al mateix temps, perquè la concentració d’alguns mobles dificultava les actuacions setmanals de desinfecció dels contenidors per part dels serveis de neteja.

Entre avui i demà està previst que torni a obrir la deixalleria, a les Pruelles, també tancada des de l’Estat d’Alarma, i també els pipi can que hi ha en diversos parcs de la vila. El salt més rellevant, però, està programat per a la setmana vinent, quan reobri l’Oficina d’Atenció Ciutadana. L’Ajuntament està treballant amb la data del 18 de maig per a que les dependències de l’OAC al carrer Nou tornin a obrir portes, especialment amb l’objectiu de donar servei als tràmits d’ajuts municipals arran la crisi de la Covid-19. Tots aquests ajuts es poden tramitar telemàticament, però hi ha algunes persones que es resisteixen a fer-ho a través d’aquesta via, tot i les facilitats aportades per l’Ajuntament en el servei OAC 360º, que guia en tots els passos a seguir.

Durant aquest mes de maig també està previst que obrin altres dependències municipals, com els Serveis Socials, també amb la missió d’atendre les necessitats derivades de la crisi. Els tècnics municipals estan treballant l’adaptació de les instal·lacions. En tots els casos, els serveis funcionaran a través de cita prèvia.

Els departaments del consistori que puguin continuar operant amb teletreball allargaran més al seu retorn al lloc de treball. En alguns casos, hi ha serveis que estan funcionant a distància, però en altres casos l’Ajuntament no ha estat capaç de dotar d’instruments a tot el personal d’oficines i n’hi ha que des de 13 de març no estan treballant-hi.

El progressiu retorn a la normalitat s’està percebent des que es van permetre les sortides dels esportistes i gent gran. Tant la setmana passada, com ahir dilluns, els carrers del centre van registrar un moviment que en algunes hores del matí no va ser excessivament diferent al d’un dia d’hivern. Aquesta situació ha despertat algunes alarmes entre els responsables del seguiment del confinament. Ahir mateix, l’inspector de la Policia Local, Rafa Pino, va exposar com un exemple de la irresponsabilitat que hi ha entre alguns persones (en absolut, majoritàries) que uns pares estiguessin amb els seus fills banyant-se a la platja Sant Sebastià, tot i la prohibició expressa per practicar el bany o prendre el sol.

L’anunci dels dotze casos positius registrats diumenge van aportar arguments als dubtes existents entre alguns responsables del seguiment municipal sobre la lleugeresa amb què algunes persones s’han pres la relaxació de mesures. Tot i que ara la gent disposa de més excuses justificatives quan és aturada pels agents per saltar-se el confinament, la Policia Local manté un alt ritme de sancions, que posa de manifest que el nivell de desacatament és notable entre alguna gent. Ahir dilluns en va posar 10, que se suma a les 10 de diumenge i les 21 de dissabte. Les imatges de persones no respectant les distàncies de seguretat als carrers del centre també confirmen aquesta situació.

Uns nens banyant-se a la platja Sant Sebastià, ahir a la tarda

Notícies relacionades:
Sant Camil acarona la ‘nova normalitat’
Dotze casos nous a Sitges en només 24 hores

Llegeix totes les novetats a CORONAVIRUS HORA A HORA