LOADING

Type to search

Editorial

Capital dels escacs

Una de les disciplines esportives en les quals més destaca Sitges és una de les que menys presència té als mitjans de comunicació d’àmbit nacional o estatal, tot i l’acumulació de factors positius que la distingeix. Es tracta dels escacs,  un esport que requereix un mínim esforç físic, però sí una pronunciada activitat mental. Amb el seu origen a l’Índia al segle VI, els escacs moderns van prendre cos a partir del segle XVI i van esdevenir esport en el tombant del XIX i el XX.

La presència dels escacs a Sitges es remunta a gairebé un segle enrere. La Penya d’Escacs del Casino Prado, creada el 1932, és una de les entitats esportives més antigues de Sitges i es distingeix per la seva abnegada constància, la seva capacitat organitzativa i el seu esperit constructiu. Bona prova d’això són la quantitat de jugadors –joves i no tan joves–, que hi aplega, les activitats que convoca i l’organització de l’Open internacional, que cada mes de juliol atrau a Sitges jugadors d’una quinzena de països diferents, per competir en un teatre vestit de gala per a l’ocasió.

Al torneig internacional d’estiu se li ha sumat recentment el Sunway Chess Festival, que acull l’hotel del mateix nom, situat al capdavall del passeig Marítim. El Festival Internacional d’Escacs Sunway Sitges celebra aquests dies la sisena edició i ha convocat gairebé 200 jugadors titulats, entre els quals n’hi ha alguns dels millors del món. Només de l’Índia –país on hi ha gran afició per aquest esport– han vingut cent jugadors. També n’han vingut de Rússia, Ucraïna, Armènia o Iran, que són altres de les grans potències dels escacs. En total, el torneig atrau jugadors de 57 federacions esportives internacionals.

A Sitges no hi ha cap altre esdeveniment esportiu que tingui una convocatòria internacional tan destacada com el Sunway Chess Festival. I, de fet, hi ha poques manifestacions sectorials  a la vila que siguin referència en el seu àmbit com ho són aquest torneig i l’Open d’estiu. La feina que realitzen els organitzadors i el conjunt de la Penya del Prado mereix el seu reconeixement explícit, com també el suport que duen a terme els patrocinadors.