LOADING

Type to search

Entrevistes als candidats

Carbonell (ERC): “Farem habitatge assequible’

La candidata d’ERC ha escollit compartir fotografia amb la seva gossa al Terramar, un espai que la relaxa, on acostuma a passejar i que li ofereix una visió àmplia de Sitges.

Aurora Carbonell i Abella
Candidata per ERC

Les enquestes us posicionen primera força, toqueu de peus a terra?

Totalment. Es presenten molts partits i el factor humà i personal és molt important. A les generals, a Sitges, ERC ha guanyat en tots els col·legis excepte en un i això  dóna molta satisfacció, però les  municipals són una altra cosa.

És l’única candidata que ha estat al Govern aquest mandat; suma?

La gent valora la coherència, el discurs, i la feina feta, i els tres regidors d’ERC al Govern hem estat gent treballadora i propera, tant al carrer com a la institució. Això la gent ho veu i ho agraeix. 

La intenció, doncs, és tornar al govern per acabar projectes?

Tinc passió pel meu poble i quatre anys se’t fan curts. L’administració és lenta, es necessita mínim un any per adaptar-se i entendre on ets, el mandat es fa curt, i hi ha molts projectes que estan a mitges, alguns grans i de llarga visió, que requereixen un temps i més regidors del teu partit. 

ERC parla del Sitges d’aquí a 20 anys, com el veu?

M’agradaria més gent que visqués i treballés al poble, i que fos un referent econòmic. 

Turístic?

S’ha de continuar evolucionant el sector, però i ha estudis econòmics que diuen que 4.000 i escaig persones viuen i treballen a Sitges, i més de 9.000 ho fan fora. S’ha de revertir, buscar sectors econòmics potents, de la industria cultural o les noves tecnologies, i crear hubs econòmics que generin llocs de treball digne i que permeti fer créixer les carreres professionals de les persones. 

Dieu que ERC és el canvi. Pot semblar incoherent quan s’ha format part del Govern?

Els canvis no han estat grans ni molt transformadors perquè encara no teníem suficient força en un Govern en minoria, i en minoria dins d’aquesta. El canvi l’entenem com que s’han de fer polítiques transformadores, d’esquerres i progressistes.

Però, en canvi, heu gestionat el 70 per cent de pressupost. 

Exacte, i amb només tres regidors. Hem fet canvis importants que potser encara no s’han vist prou, però que amb el temps es veuran. En canvi, en alguns departaments començàvem gairebé de zero, en una època restrictiva econòmicament, en què no s’havia fet res. 

Un dels grans canvis, la dissolució de l’Agència Turisme. Va ser un error com afirmen altres formacions o alguns segments dels sectors econòmics?

Un error en absolut. El sector turístic és el més important i li afecta a tothom, i hi ha d’haver una visió pública que impulsi polítiques generals, més enllà de les necessitats del sector privat. Una altra cosa és que hi hagi un altre ens que pugui gestionar una part del privat amb el públic, i en això no estic en contra. Municipalitzar el servei ha estat un encert. 

Creu que pot jugar en contra la gestió feta en matèria de neteja?

És un problema greu. També som ciutadans i em mata veure contenidors plens de porqueria, o buits amb la brossa fora. Ha estat una regidoria complicada, però l’herència era la que era. Hem tingut una patata calenta i l’únic que s’ha pogut fer és tapar forats, però també s’han tret les brosses del centre. Ara,  el segon pas serà el contracte de neteja i es notarà.

Com afronta ERC l’actual dèficit habitacional de Sitges? 

Hi ha dos problemes que no es parlen molt: la falta de terreny i la precarietat laboral, per això cal transformar l’activitat econòmica. A banda, hi ha un augment desproporcionat del preu del lloguer, dels habitatges d’ús turístic, i molta gent que vol venir a viure-hi. No ens quedarem només amb construir habitatge públic, sinó que farem habitatge assequible.

Quina és la fórmula?

Amb la nova legislació, es podrà multar els habitatges d’ús turístic de 60.000 a 300.000 euros. Proposem una condonació de la multa a canvi d’incorporar el pis al mercat a un preu assequible, amb un  preu per metre quadrat establert, o oferir ajudes municipals per a la rehabilitació d’edificis antics, a canvi que es converteixin en habitatge assequible.

Es mostren sensibles amb el medi ambient, alguna proposta?

S’ha de treballar per l’equilibri, i el privat ha de col·laborar. Una de les propostes que portem és crear una mega-regidoria de Medi Ambient per dotar de més múscul a l’Ajuntament, i naturalitzar la zona compresa entre la riera de Ribes fins als Colls per a que combini activitat econòmica i mediambiental. 

I a les platges: actuar o no?

S’ha de buscar una solució. Seria un punt important crear un hub de noves tecnologies en l’àmbit de la regeneració i que Sitges fos pioner en investigació i prototips.

Quines línies vermelles en les possibles coalicions?

Depèn del que digui la ciutadania. Tinc molta empatia i en general em porto bé amb tothom, però és cert que hi ha línies vermelles amb PP i Ciutadans. 

No es descarta, però, repetir la fórmula del darrer Govern?

No ho descartem, però tampoc descarto anar amb uns altres si ens entenem, i sempre pendent del que diguin les eleccions.