LOADING

Type to search

Actualitat Coronavirus

El canvi de regions sanitàries estimularia l’economia de Sitges

El Cap de la Vila, avui diumenge a les 13 hores

L’actual fase 1 permet els desplaçaments dins de la mateixa regió sanitària. És a dir, que la gent de Sitges i de Ribes pot anar a la resta del Garraf, a l’Alt Penedès, al Baix Llobregat i als municipis del sud del Barcelonès (l’Hospitalet, Esplugues i Sant Just Desvern), però no a Barcelona ni més enllà. I a la inversa: la gent de Barcelona no pot venir a Sitges.

Ara la Generalitat s’està plantejant fer un canvi en el mapa de regions sanitàries, ja que s’han trobat que, amb l’escalada a la fase 1 de l’àrea metropolitana, gent de Barcelona no pot anar, per exemple, a Badalona o a l’Hospitalet, malgrat ser-hi al costat. A l’àrea metropolitana hi ha tres regions sanitàries: la Sud (que és en la que està integrada Sitges i Ribes), la Centre (Barcelona ciutat) i la Nord (on hi ha en nord del Barcelonès, el Maresme i el Vallès).

El plantejament en el que treballa la Generalitat és fer una única regió per a tota l’àrea metropolitana. Això implicaria que el Garraf hi estaria inclosa i, per tant, condicionada a l’evolució de les dades del Barcelonès i el Baix Llobregat. Un accés a la fase 2 requeriria, doncs, que la Generalitat sol·licités al Govern central fer excepcions en les regions sanitàries tal com ja va passar fa deu dies quan totes dues comarques van poder saltar a la fase 1, mentre que la resta de la regió –i l’àrea metropolitana de Barcelona es quedaven una setmana més en la 0.

Però, per contra, estar en la mateixa regió sanitària que Barcelona facilitaria que els barcelonins (i la gent de Sant Cugat, Terrassa, Granollers o Mataró) poguessin venir a Sitges a passar el dia o, fins i tot, instal·lar-s’hi un temps. Aquest escenari, per exemple, resultaria més òptim per a que els hotels obrissin, ja que podrien rebre gent d’una àrea urbana de 4 milions d’habitants, mentre que ara és de poc més d’un milió i tots propers.

La decisió està en mans del Govern de la Generalitat, que està estudiant aquesta opció amb l’Ajuntament de Barcelona i que podria fer-se efectiva aquesta setmana vinent. La conversió de les tres regions sanitàries de Barcelona en una de sola augmentaria les opcions de Sitges per rebre visitants i, per tant, començar a estimular la seva afectada economia.

Per altra banda, Sitges ha registrat quatre casos positius més en els darrers tres dies i arriba a la xifra dels 170 confirmats (entre els que s’han fet proves). Sant Pere de Ribes n’ha pujat un i en té 193. El nombre de positius per cada 1.000 habitants es manté a totes dues poblacions notablement per sota de la mitjana de la província de Barcelona i del conjunt de Catalunya.

Notícia relacionada:
La inclusió de Sitges i Ribes en la regió sanitària metropolitana irrita el territori (8 de maig de 2020)
Llegeix totes les novetats a CORONAVIRUS HORA A HORA