LOADING

Type to search

Editorial

El debat del ‘top manta’

Cada estiu –i ja en van sis– el mateix problema: els venedors il·legals. El problema és lluny de resoldre’s; al contrari, enguany el nombre de venedors ha augmentat de manera considerable i la imatge que continua oferint Sitges és la menys indicada per a una població que viu, precisament, de la seva imatge i serveis.

El top manta és un problema generalitzat a nivell estatal (i, fins i tot, en altres països) en totes les poblacions on hi ha un volum important de gent. El preocupant per a Sitges seria que no vinguessin venedors, ja que això implicaria que no hi ha prou tràfic humà, que és del que viu fonamentalment la indústria turística. Però, òbviament, aquest consol és insuficient per al sector turístic i la immensa majoria dels sitgetans, a qui no els hi agrada veure el passeig ple de venedors il·legals. 

En tant que és un problema que supera l’àmbit local, les mesures estructurals per solucionar-lo haurien d’arribar des de les administracions competents, especialment l’Estat. Però que l’Estat no faci prou tampoc no hauria de ser l’escut permanent dels representants municipals per evitar prendre les mesures i liderar les actuacions necessàries per neutralitzar o, com a mínim, reduir l’impacte que genera aquesta activitat. L’actual Govern continuarà amb el reforç de la seguretat privada implantada el desembre passat per Miquel Forns per contrarestar la manca de recursos de la Policia Local. Aquesta actuació va donar resultats parcialment positius, ja que va reduir notablement el seu impacte, especialment en dates de força moviment.

Té raó Aurora Carbonell –com abans en tenia Miquel Forns– quan diu que la solució no pot ser estrictament policial. Es necessiten mesures socials i tant des de Benestar i Família com des de Promoció Econòmica en la darrera legislatura s’hi van aportar diverses, adreçades a un col·lectiu (el dels manters) que, no ho oblidem, és el principal afectat del problema. Però al costat de les imprescindibles mesures socials val que els agents (públics o privats) neutralitzin aquest fenomen. Així ho vol la immensa majoria dels sitgetans: en l’entrega de l’enquesta de L’Eco de desembre de 2017, el 74% dels consultats volien actuacions policials i només un 15% hi estava en contra.