LOADING

Type to search

Editorial

El nyap d’Artur Carbonell

La notícia més comentada a Sitges aquesta setmana no han estat probablement les eleccions de diumenge, tot i la transcendència de la cita, sinó la tala d’arbres de l’avinguda Artur Carbonell i el carrer de l’Hort Gran. La imatge de dilluns, amb els arbres talats, i la posterior fotografiat dels troncs tallats en sec constitueixen una trista il·lustració de la setmana.

L’Ajuntament ha comès un nyap. En primer lloc, per la contundència de la decisió. Talar uns arbres en una època de creixent sensibilitat ecològica i per part d’una administració que ha fet apostes decidides a favor de la protecció ambiental i la biodiversitat és una decisió extremadament radical. Realment no hi havia altres opcions possibles? 

Els tècnics subratllen que la substitució dels arbres resultava imprescindible per raons diverses. La més important perquè les seves arrels estaven fent malbé les canonades, algunes de notable importància per a la seguretat com són les del gas. També hi havia altres motius de pes, com que la seva ubicació sota els fanals, junt amb la seva frondositat, generava zones poc il·luminades a la nit i, per tant, també sensibles per a la seguretat.

El segon motiu que il·lustra el nyap de l’Ajuntament són les formes. Efectuar una actuació d’aquest tipus l’endemà de les eleccions amaga una intencionalitat evident. Aquesta decisió evidencia que els responsables de l’operació preveïen que resultaria conflictiva i afegeix encara més gravetat al procés i les formes utilitzades.

I aquí apareix el tercer nyap: un error de comunicació pronunciat. Ningú no havia previst comunicar als veïns i al conjunt de la ciutadania una decisió d’aquest tipus? Ni que fos per justificar la seva actuació i, per tant, estalviar-se una part de l’incendi que ells mateixos han ocasionat…

Són, en tots els casos, qüestions de manual, que posen de manifest una malaptesa exagerada de l’Ajuntament, especialment en les formes. Qüestions com aquestes –que estan més enllà dels programes i les ideologies– són les que demanen un canvi urgent en la gestió municipal.