LOADING

Type to search

Actualitat

El pescadors artesanals cerquen relleu generacional

Un pesacdor artesanal desenreda les seves xarxes.

Els anys 50 del segle XX, la típica estampa de Sitges era amb les barques a peu de platja. La platja no era un lloc per tumbar-se al sol i gairebé la totalitat de la sorra l’ocupaven pescadors que entraven i sortien de l’aigua durant tot el dia. Ara, el nombre de pescadors artesanals a Sitges s’ha reduït a la meitat en els darrers anys, l’últim es va jubilar l’any passat. Aquesta bella feina comptava amb gairebé cinquanta barques que sortien diàriament quan estaven a la platja de la Fragata. Els anys 90, quan es van instal·lar al Port de Sitges, ja només en quedaven una vintena.

Oriol Serra és el més jove dels quatre mariners que surten diàriament a feinejar: només fa 25 anys que s’hi dedica. «Quan jo vaig arribar a finals del segle passat, encara hi havia una quinzena de pescadors», i afegeix que «ara van plegant de mica en mica, uns es jubilen i altres han de plegar, ja que no es guanyen la vida. Pesquem un 70 per cent menys que quan vaig començar fa un quart de segle». La població consumeix  més peix, però aquest ve de fora. La zona pesquera pròxima al municipi cada cop té menys peixos i mol·luscs, i els motius són diversos: «la sobrepesca és el principal problema, ja que s’ho va carregar tot, però la falta de sediments també causa que els peixos hagin de marxar i la cadena fa que manqui de tot». Això també provoca falta de sorra, però que l’aigua de la platja estigui molt més neta: «abans, a Castelldefels, l’aigua era bruta i estava plena de peix. Ara, l’aigua és cristal·lina, però no hi ha res de res. El turisme ha triomfat, però la pesca artesanal de tota la vida ha perdut. I la solució és difícil», conclou Serra.

En parlem abastament a L’Eco d’aquesta setmana, on també hi trobareu un gran anàlisi sobre com afectarà l’obertura perimetral comarcal a l’economia sitgetana. Podeu llegir l’article en l’edició de L’Eco d’aquesta setmana, que trobareu en els diferents punts de venda o bé en format digital a iQuiosc.

Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA

També pots veure