LOADING

Type to search

Actualitat

El ‘top manta’ de Sitges arriba al Parlament

Venedors del ‘top manta’, diumenge passat a la Ribera

La Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya ha abordat avui la situació del top manta a Sitges, que, després del confinament, ha tornat a fer-se visible i a marcar la imatge del front litoral de la vila. Els vots de JxC, ERC, Comuns i CUP han impedit que fructifiqués la proposta de Ciutadans de reforçar la presència d’agents dels Mossos d’Esquadra per combatre la venda il·legal “i la delinqüència organitzada”. En canvi, les propostes del mateix partit d’activar mesures de reinserció social i laboral dels venedors han estat aprovades per unanimitat.

Els dos diputats sitgetans, Manu Rodríguez (Ciutadans) i Aurora Carbonell (ERC), han estat els protagonistes del debat en la comissió. Hi han tingut coincidències (com la necessitat d’afavorir la inserció social dels venedors i de pal·liar els efectes negatius que té el fenomen sobre el teixit comercial), però també divergències (com l’increment de recursos policials per afrontar la venda il·legal i la visió que el fenomen té sobre la imatge turística).

En la seva intervenció, Manu Rodríguez ha destacat que la situació generada pel top manta és “insostenible” i suposa “un greu incompliment de les ordenances”, a més d’un “greuge amb els comerciants que paguen els seus impostos”: “Alguna cosa no funciona quan els qui paguen els impostos es veuen perjudicats pels qui vulneren la llei”, ha subratllat. Rodríguez ha demanat més recursos policials per afrontar la situació i també s’ha mostrat a favor de les polítiques d’inserció social i laboral dels venedors.

Al seu torn, l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, en qualitat de diputada, ha posat el focus en la necessitat de reformar la Llei d’Estrangeria, per tal que els venedors puguin regularitzar la seva situació. “Si no tenen papers no poden anar a treballar”. Carbonell ha manifestat que “la via policial no és la solució”. “L’únic que farem posant més policies”, ha afegit, “és traslladar el problema al poble veí, tal com va fer l’any passat Barcelona, que amb la intervenció policial va provocar que Castelldefels i Sitges vam rebre més manters, i l’endemà tornaven a Barcelona”.

La proposta de Cs per reforçar la presència dels Mossos d’Esquadra a Sitges ha tingut també el vot favorable del PSC i del PP. No ha prosperat, ja que la suma de JxC, ERC, Comuns i CUP ho ha impedit. La resolució defensada per Manu Rodríguez sí que ha aconseguit aprovar per unanimitat dos punts: elaborar un pla sociolaboral en el termini de tres mesos per als venedors que són víctimes de les màfies i incrementar la col·laboració entre el Departament d’Interior i l’Ajuntament de Sitges.

Llegeix totes les novetats a HORA A HORA (La represa)