LOADING

Type to search

Actualitat Coronavirus

Els habitatges turístics busquen la segona residència

La immensa majoria dels apartaments turístics estan substituint els lloguers de curta durada habituals dels darrers anys (per setmanes o, fins i tot, dies) per la llarga estada (mesos). És una de les conseqüències derivades de la crisi de la Covid-19 i el seu impacte en un món turístic, on la presència de visitants estrangers quedarà reduïda a la mínima expressió, segons totes les previsions.

Un primer estudi realitzat per un promotor d’habitatges turístics de Sitges entre 250 pisos i cases dedicades a aquesta activitat constata que cap ha sol·licitat abandonar la seva condició d’UTE i passar al lloguer convencional. En canvi, el que estan fent la majoria és orientar les seves ofertes al lloguers turístics de major durada; és a dir, enfocat en bona part a segona residència temporal. En aquest cas, els contractes han de tenir una durada màxima d’onze mesos.

La previsible desaparició aquest estiu del turista estranger ha fet que Sitges –com la majoria de destinacions turístiques– aposti per la cerca del de proximitat; és a dir, el català, l’espanyol i el del sud de França, que pot repetir visita en cas que disposi d’una residència estable. D’aquí que una part important dels habitatges turístics s’hagin orientat a buscar segona residència o llargues estades.

Amb aquest canvi, els propietaris d’aquests habitatges calculen que podrien baixar els ingressos “de manera alarmant”. Amb el lloguer turístic habitual, la facturació d’un pis mitjà pot ser de 6.000 euros durant cada mes d’estiu, mentre que amb la nova fórmula se situaria al voltant dels 1.500.

A Sitges hi ha actualment 1.700 habitatges turístics legalitzats, als quals cal sumar uns 2.000 que operen de manera il·legal, segons dades del sector. El Gremi d’Hostaleria insisteix a demanar que l’Ajuntament actuï de manera decidida per acabar amb els habitatges que estan al marge de la llei i no paguen cap mena de taxa.

Catalunya s’endurà la pitjor conseqüència de la pèrdua del turisme estranger i l’habitatge d’ús turístic, segons la Federació Catalana d’Apartaments turístics, la facturació caurà un 85 per cent. Així i tot el sector es resisteix al traspàs en massa de l’oferta cap al mercat del lloguer residencial, que en el cas de Sitges suposaria equilibrar la demanda i afavorir una reducció dels preus dels lloguers, que continuen a l’alça.

Llegeix totes les novetats a CORONAVIRUS HORA A HORA