LOADING

Type to search

Cultura

Els presentadors de la Nit de Premis emocionen

Marta Domínguez i José María Barberà, dos sitgetans amb diversitat funcional, condueixen la gala amb talent, simpatia, espontaneïtat, elegància i grans dosis de professionalitat

Tota una lliçó de vida i de capacitats la que van donar els presentadors de la XXII Nit de Premis Sitges, dijous al vespre al Casino Prado. Sense dubte, el protagonisme era dels premiats, però aquí cap novetat en relació als noms dels guardonats, que es van donar a conèixer fa ja algunes setmanes. La sorpresa va venir marcada per la Marta i el José Maria, dos sitgetans amb diversitat funcional que van demostrar saber conduir una gala amb talent, simpatia, espontaneïtat, elegància i grans dosis de professionalitat.

Ningú els esperava sobre l’escenari. L’anunci que seria Anna Barrachina qui dirigiria l’espectacle amagava darrere el que es va convertir en el focus de totes les mirades, els comentaris i les reflexions. I és que just abans d’acomiadar-se els presentadors van llançar al públic tres reivindicacions: l’Ajuntament no assoleix el 2% de contractació de persones amb diversitat funcional; calen més ajudes al col·lectiu per aconseguir un habitatge digne i una darrera petició a les empreses per a que les contractin més. Com van reivindicar, en un entorn favorable i amb les direccions apropiades són capaces i ressaltaven, a més, que les empreses rebien beneficis fiscals. Ovació a uns presentadors que van emocionar i es van guanyar el públic.

Ovacionada també Lídia Gàzquez, Ploma d’Or 2019, qui va relatar una història de passió i amor pels llibres i les lletres en primera persona. Naif, delicada i onírica, l’actuació de la Tija en el moment de recollir el primer lliurament del premi Janio Marti d’arts escèniques, que atorga el Retiro; i especialment celebrats també els dos premis especials atorgats per l’Ajuntament al Cineclub Sitges i a l’Agrupació de Balls Populars de Sitges. Alba Gràcia va demostrar amb la seva intervenció, ser digna mereixedora del premi Jofre Vilà, concedit pel Prado, i Ignasi Maria Muntaner va recollir el Trinitat Catasús, que atorga el col·lectiu de periodistes locals. El doctor en filologia catalana i docent, ha estat premiat per la seva “dilatada i fructífera trajectòria”, especialment en la investigació toponímica, a la que ha dedicat més de 40 anys per rescatar, recercar i explicar els mots locals.

Premis Sitges

Ploma d’Or: Lídia Gázquez

Trinitat Catasús: Ignasi Maria Muntaner

Distincions Especial: Agrupació de Balls Populars de Sitges i Cineclub Sitges

Premi Folklore Jofre Vilà de cultura popular i tradicional sitgetana: Alba Gràcia

Premi Jànio Marti d’arts escèniques: La Tija

Premi Josep Maria Jornet de Fotografia: Carles Montserrat

Premi Josep Carbonell i Gener: Laura Estivill

Concurs de Pintura Sanvisens: Katinka Hars

Concurs d’Escultura Pere Jou: Stefano Dalle Vedove

Premi Mirabent i Magrans de Cant: Lalit Worathepnitian

Premi Mirabent i Magrans de Cambra: Antón Dolgov i Maite León