LOADING

Type to search

Editorial

Els reptes del comerç

El comerç de Sitges encara un nou Nadal amb l’objectiu per posicionar-se com una eina entre la població local i un atractiu per als visitants i turistes que arriben a la vila el mes de desembre. Les festes constitueixen un dels punts àlgids de l’activitat comercial i, en el cas de Sitges, també una oportunitat i alhora un repte. Una oportunitat perquè té l’ocasió d’obrir noves vies i oferir-se com a necessari i suficientment atractiu per al conjunt de la població, tant la local com la que està de pas. I també és un repte, perquè aspira a la supervivència en uns temps de competència excessiva, de canvis de tendència i amb la contínua espassa de Damocles del preu exagerat dels lloguers.

El paisatge comercial de Sitges ha canviat de manera abrupta en els darrers anys. La botiga tradicional pràcticament ha desaparegut del mapa, ofegada pels preus i la competència de les cadenes. Alguns propietaris d’establiments de diverses generacions han optat per acabar tancant perquè els hi ofereixen més pel lloguer del que feien de caixa obrint set dies a la setmana. Mal senyal.

Com en el cas dels habitatges o dels restaurants, el preu dels lloguers dels locals comercials constitueix el principal problema per al desenvolupament d’un comerç estable amb normalitat, que no estigui sotmès a uns rebuts mensuals desproporcionats. La situació és pròpia d’un cercle viciós: els propietaris mantenen preus alts, perquè sempre hi ha emprenedors que arriben a Sitges creient que aquí es lliguen els gossos amb llonganisses i, per tant, trauran prou rèdit per assumir els preus elevats. La realitat ho acaba desmentint i molts establiments tanquen abans del que havien previst, incapaços de fer-se’n càrrec de les despeses amb els ingressos que hi acaben obtenint. I aquesta és la pel·lícula d’any rere any, que després de la crisi ha tornat a manifestar-se amb major impacte.

El preu desproporcionat dels lloguers, un cop més, està darrere de bona part dels mals de la vida local. Per aquest motiu, calen plans i actuacions destinades a contenir o, en la mesura del possible, neutralitzar la canibalització de la pròpia activitat econòmica. Arribarà un moment que serà massa tard

També pots veure