LOADING

Type to search

Editorial

Exemplars també a casa

Les dades de contagis a Sitges han tornat a situar-se en un índex de contagi moderat i amb un augment de positius inferior a la mitjana catalana, després d’haver estat en un risc de propagació molt alt i haver superat un 400 per cent l’increment generalitzat del país. Han estat quinze dies d’angoixa i preocupació per un augment desproporcionat, que va sorprendre, fins i tot, als mateixos gestors mèdics del CAP i del Departament de Salut. Però, afortunadament, les dades de les últimes 48 hores han permès tornar a respirar amb més calma.

Ahir dijous, l’index de contagi se situava en 41,97 punts, mentre que una setmana abans havia superat els 700. Per sobre de 100 punts, el risc és alt; per tant, la situació en la que es trobava la vila era d’alerta. En els onze primers dies de setembre, Salut va registrar 88 casos positius, una xifra desproporcionada, que implicava que la vila estava pujant quatre vegades més en contagis del que ho feia la mitjana catalana. El risc era elevat, tot i que Salut considera que no es va arribar a plantejar la consideració que Sitges hagués entrat en un episdi de transmissió comunitària, que hagués obligat a prendre mesures més dràstiques. Tot i això, aquest escenari sí que es va traduir en algunes restriccions, com les que Salut mateix va encomanar a la Fundació Ave Maria per a que continués confinada, tot i haver superat catorze dies de portes tancades en haver-se detectat sis casos asimptomàtics.

Algunes veus no descarten que en aquest augment tan elevat de les dues últimes setmanes hi hagués algun error a l’hora de registrar els resultats, després que alguns usuaris que s’havien fet la PCR rebessin un missatge que la seva prova havia resultat “no concluent”, malgrat haver-los-hi comunicat un positiu inicial. 

Però, al marge d’algun possible error, sembla bastant evident que el preocupant escenari dels primers dies de setembre també ha estat conseqüència d’una certa relaxació en les mesures de la ciutadania a finals d’agost. I en aquest sentit, no és aventurat pensar que les celebracions d’amics que hi va haver durant la Festa Major a través d’esmorzars, dinars i altres trobades, hi va tenir quelcom a veure. Els dies 23 i 24, Sitges va aconseguir tenir un comportament exemplar portes enfora, sense cap acte alternatiu ni espontani que posés en risc la salut de tothom. Ara caldrà que, davant la celebració de Santa Tecla la setmana vinent, aquesta exemplaritat sigui també portes endins.

També pots veure