LOADING

Type to search

Actualitat Coronavirus Ribes

Igualada accedeix a la fase 1; Sitges i Ribes es queden a la 0

Un establiment d’alimentació del carrer de la Palma, ahir dimarts (F. Clàudia Sauret)

Ni Sitges ni Sant Pere de Ribes entraran dilluns vinent a la fase 1, malgrat reunir unes dades de contagis molt similars a la de municipis que ja aquesta setmana han escalat posicions. El fet que totes dues poblacions formin part de la Regió Sanitària Barcelona Sud les torna a condemnar a mantenir-se, com a mínim, una setmana més en la fase 0. L’Ajuntament de Sitges ha demanat una revisió a Salut.

Igualada, que va ser l’origen del brot inicial de la Covid-19 a Catalunya, passarà dilluns a la fase 1 tot i tenir 14,11 contagis per 1.000 habitants. Sitges (que en té 5,32) i Ribes (6,12) es mantindran en la fase 0. El motiu és molt clar i cru: tant Sitges com Ribes formen part de la Regió Sanitària Barcelona Sud, que comparteixen amb el Baix Llobregat, les poblacions del sud del Barcelonès (l’Hospitalet, Esplugues i Sant Just), a més del resta del Garraf, l’Alt Penedès i Cunit (tot i estar integrada en el Baix Penedès). Igualada, per la seva part, forma de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, on globalment, els números són millors que les metropolitanes.

És a dir, que les poblacions del Garraf tornen a estar penalitzades pel sistema d’organització sanitària de la Generalitat, que divideix el país en regions que barregen zones amb realitats diverses. El fet que el Garraf estigui inclòs en la Regió Sanitària Barcelona Sud suposa que queda condicionada per les dades de poblacions amb un elevat nombre d’habitants, on, a més, les dades de la pandèmia són més crues. La Generalitat, a diferència d’altres comunitats (el País Valencià o Castella – Lleó), opta per les regions sanitàries, enlloc de triar sistemes comarcals, que s’ajusten més a la realitat del territori.

El fet que Sitges i Sant Pere de Ribes no puguin accedir a la fase 1 implica que els bars (especialment els que tenen terrasses) i altres establiments i comerços hauran d’esperar una altra setmana per obrir. La notícia ha estat acollida amb resignació pels sectors econòmics de Sitges, que es consideren perjudicats pel sistema triat per la Generalitat. L’Ajuntament de Sitges, per la seva part, ha reclamat al Departament de Salut que el municipi accedeixi a la fase 1 basant-se en les dades de contagis.

Les noves dades del Departament de Salut situen el nombre de positius en tres menys que diumenge passat. Es deu a les revisions de dades que efectua la Generalitat de resultats d’alguns casos que inicialment estaven com a confirmats i que, posteriorment, han passat a sospitosos.

A L’Eco de divendres vinent aportarem diverses dades sobre els municipis veïns i exposarem de quina manera afecta aquesta situació a Sitges i Ribes.

Notícia relacionada:
La inclusió de Sitges i Ribes en la regió sanitària metropolitana irrita el territori (8 de maig de 2020)

Llegeix totes les novetats a CORONAVIRUS HORA A HORA

També pots veure