L’exposició “Sitgetans als camps nazis. De Sitges a l’horror dels camps de concentració” és el fruit de la recerca de la memòria història i l’homenatge a les víctimes del nazisme i les seves famílies. La mostra recull el periple d’onze sitgetans que van ser deportats a camps de concentració, i dels quals només en van sobreviure dos.
El relat ens situa en el moment de l’ascens d’Adolf Hitler al poder i, a través d’imatges i documents inèdits localitzats a diferents arxius o cartes personals, ressegueix l’empremta d’aquests homes que fugien d’una Guerra Civil Espanyola perduda i que van acabar en mans de la policia alemanya, en un dels capítols més negres de la nostra història recent. Després d’un minuciós treball històric el resultat final deixa la porta oberta a la descoberta i estudi de possibles nous noms de sitgetans que també podrien haver viscut la barbàrie nazi.
Promoguda per la Regidoria de Cultura, i realitzada pels historiadors del Grup d’Estudis Sitgetans, Jordi Milà (comissari), Ricard Conesa, Beli Artigas, Àngels Parés, Adrià Enríquez i Núria Amigó, també ha comptat amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen. La mostra, que s’havia d’inaugurar el passat mes de maig, just en el moment que feia 75 anys dels alliberaments dels camps de Mauthausen i Buchenwald i que marcaven la fi de la Segona Guerra Mundial, es podrà visitar a Can Falç des d’aquest divendres 9 d’octubre fins al 22 de novembre.
Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA