LOADING

Type to search

Actualitat Coronavirus Ribes

La sortida espontània de balls trenca les mesures de protecció

Arribada dels balls espontanis a la plaça Marcer, amb la majoria de la gent sense respectar les mesures de distància social ni mascaretes

Sense respectar les mesures de seguretat –ni de distància social ni de mascaretes–, centenars de persones han sortit aquest migdia al carrer en la vigília de Festa Major de Ribes. Ha estat una sortida espontània, que ha posat de manifest les ganes de celebrar la Festa Major en un any en què la crisi de la Covid-19 ha deixat a casa els balls populars i altres activitats tradicionals de la festa, no sense l’habitual polèmica que gira empre entorn la festa.

Balladors espontanis, gralles i timbals han rebut la traca aèria de la 1 del mig dia, al carrer i a les places, i han allargat la festa fins passades les 3 de la tarda. Han estat sortides fora del programa, però clarament predeterminades, en contra dels acords arribats per l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i la Comissió dels Balls Populars. La plaça Marcer, el carrer de Pi i el carrer Major s’han omplert de gent, tant balladors com públic, amb ganes de festa, i contravenint totes les mesures de protecció i seguretat que marquen les institucions locals, nacionals i estatals.

La sortida espontània ha estat obertament criticada des de l’Ajuntament: “L’ Ajuntament vol expressar el seu total desacord amb la sortida no autoritzada, aquest migdia, d’algunes colles dels balls de la Festa Major. Això ha provocat concentracions que són improcedents en la situació actual de risc de contagi per COVID-19”. En la mateixa línea s’ha expressat el regidor de Cultura, Josep Moya, que ha subratllat: “és greu, es podria tornar enrere en la crisi sanitària”. Moya no ha amagat la seva decepció amb algunes actituds vistes aquest migdia entre la gent que ha sortit al carrer.

L’organització Fem Poble també ha reaccionat de seguida: “Ens preocupa molt el cercavila no autoritzat amb aglomeracions de gent cridant, sense respectar la distància de seguretat, sense mascaretes. Recordem que continuem en alerta sanitària i que molts veïns i veïnes encara passen por al sortir al carrer. Ens hi juguem la vida”. Per la seva part, la Comissió de Balls també ha assegurat no haver autoritzat ni promogut cap acte espontani”.

La reacció de la gent que ha sortit al carrer il·lustra les ganes de festa i la incapacitat de l’Ajuntament per haver articular un programa intermedi, però al mateix temps, posa de manifest una falta d’autoritat de la Comissió de Balls, que havia cridat a no sortir. La Comissió, però, ha apuntat que “no ens sentim desautoritzats perquè no em promogut cap acte i tampoc no s’ha tingut accés als materials, a banda dels que algunes persones poden tenir a casa seva”. No s’han vist maces ni tabals, però sí bastons i gitanes.

A les xarxes socials hi ha hagut diverses reaccions criticant les aglomeracions vistes a Ribes. “Pesta Major”, “Desobediència?”, “Que macos, sense distància, sense mascaretas, massa poc ens passa”, “Ni un 5% de la gent de les fotografies amb mascareta. De que aneu?”, “Imaginem que ho fan a qualsevol poble d’Andalusia. Molta gent diria «quins paletos” o el més exagerat “El ser humano merece la extinción” han estat alguns dels tuits arran les fotografies de L’Eco sobre la sortida espontània.

Els balls que han sortit, al carrer del Pi

Notícies relacionades:
La Festa Major de Ribes comença amb una inèdita edició sense balls populars al carrer (28 de juny de 2020)
Els Goigs de Sant Pere reviuen en un vídeo (28 de juny de 2020)

Llegeix totes les novetats a HORA A HORA (La represa)

També pots veure