LOADING

Type to search

Actualitat Coronavirus

Més de 4.000 sitgetans estan sense feina

Obres al carrer Espalter, fa deu dies

La crisi de la Covid-19 està deixant unes conseqüències econòmiques extremes a Sitges i a Sant Pere de Ribes. 4.182 veïns de Sitges i 3.415 de Sant Pere de Ribes estan sense feina actualment, unes xifres que superen amb escreix els pitjors moments de la crisi del 2008. Amb tot, els contextos no permeten fer comparacions, ja que dues terceres parts de la gent de Sitges sense feina ara estan en Expedient Regulador Temporal d’Ocupació (ERTO), mentre que a Sant Pere de Ribes predomina la desocupació estructural per damunt de la conjuntural.

Els més de 4.000 veïns de Sitges i els prop de 3.500 de Ribes i les Roquetes sense feina constitueixen una cruel fotografia del moment actual i del terrible pas de la Covid-19. Els escenaris, però, són diferents en tots dos municipis, tot i la seva proximitat: mentre que a Sitges els ERTO (2.826 treballadors) doblen als aturats (1.356) a Sant Pere de Ribes és gairebé a la inversa: 1.236 ERTO i 2.179 aturats.

Aquesta diferència s’explica per l’orientació de l’economia de Sitges cap al turisme, un dels sectors que s’ha vist més afectats per la crisi, en haver hagut de tancar hotels, restaurants, bars i la resta d’establiments relacionats. El nombre d’ERTO a Sitges han estat 534, mentre que a Sant Pere de Ribes, 296. Paradoxalment, mentre que a la crisi del 2008 el turisme va ser un sòlid flotador per evitar que l’impacte fos major a Sitges, el coronavirus ha castigat més a les economies centrades en el sector serveis.

En termes percentuals, la desocupació ha pujat al voltant de tres punts a tots dos municipis: a Sitges, la taxa d’atur és actualment del 12,12 per cent i a Ribes i les Roquetes del 15,47 per cent.

Aquestes xifres, però, podrien canviar en els propers dies, en el moment en que s’aixequin bona part dels ERTO oberts a mitjans de març. La progressiva obertura de negocis del sector serveis amb l’accés a la fase 1 està reactivant (de moment, mínimament) alguns establiments. L’accés a la fase 2 i les facilitats de moviments per als més de 4 milions d’habitants de l’àrea metropolitana suposarà un nou estímul per a l’economia local. El 31 de maig finalitzen una llarga llista d’ERTO i a partir de juny es podrà comprovar si els treballadors afectats tornen a la vida laboral o bé esdevenen aturats.

Notícia relacionada:
L‘activitat econòmica cau a Sitges un 70% (22 de maig de 2020)

Llegeix totes les novetats a CORONAVIRUS HORA A HORA