LOADING

Type to search

Ribes

Música clàssica? Doncs, sí!

David Puertas

A tothom li agrada la música clàssica. És possible que algú llegeixi aquesta afirmació i pensi: «Doncs jo no ho tinc tan clar, que m›agradi!». Però això deu ser perquè mai no s›ha parat a pensar-ho detingudament. Perquè la clàssica és per tot arreu. I potser no ens n›adonem, però ens agrada. La tenim constantment en anuncis, pel·lícules, politons del mòbil, fils musicals de supermercats, ascensors i sales d›espera, fins i tot en cançons pop basades en clàssica. Sí: la clàssica ens envolta i, encara que no en siguem molt conscients, ens agrada. Però el millor lloc per escoltar clàssica de veritat és anar a concert. I aquí és on la cosa comença a grinyolar: a Catalunya, en general, la gent hi va molt poc a concert. I al Garraf, en particular, encara menys perquè l›oferta és molt minsa.

La Camerata Eduard Toldrà fa 30 anys que lluita per oferir concerts de clàssica de forma estable a Vilanova i, d›uns anys ençà, ha consolidat un públic fidel que omple les butaques per gaudir de la música de concert. Diumenge passat van tocar obres de Beethoven (de Bonn), Garreta (de Sant Feliu de Guíxols) i Robert Gerhard (de Valls). I la gent va sortir encantada. Perquè la clàssica, en directe, encanta. I emociona, i impacta, i fa vibrar. A Sitges, el curs passat, aquesta mateixa orquestra va oferir un petit cicle, però al poble veí els costa que hi hagi clàssica de forma regular: hi ha oferta a l›estiu i algun concert de tant en tant, però no acaba la cosa de consolidar-se.

I a Ribes, concert de clàssica, fins ara ben pocs. Al setembre en vam tenir un amb joves intèrprets al Redòs, i fa uns dies se n›havia de celebrar un altre a l›Església Vella (en motiu del Dia del Càncer) però finalment es va anul·lar. Esperem que es pugui fer més endavant. La bona notícia és que aquest curs el Centre Parroquial, a través de la Secció Lírica, ha engegat un cicle de set concerts amb l›Orquestra de Sant Cugat i tot apunta que la cosa pot ser un èxit. El primer concert de la sèrie es va celebrar fa unes setmanes amb obres de Mozart i Vivaldi: el públic va sortir molt satisfet. Tothom preguntava: «I com és que això es fa aquí, a la plaça Marcer?», «Ho faran algun altre dia?», «D›on han sortit aquesta gent que toquen tan bé?». I és que no estem acostumats al fet que la clàssica soni a Ribes. Però enguany sonarà, com a mínim, set vegades.

Aquest mateix diumenge, 3 de novembre, a les 12 hores del matí, es fa el segon concert de la sèrie, aquest cop amb obres de Verdi, Mendelssohn i Txaikovsky. Actuarà com a solista Ionas Mercadal, un jove estudiant de clarinet de l›Escola Superior de Música de Catalunya que, com tots els joves que arriben a aquest nivell, ja fa anys que trepitja escenaris i sorprèn amb el seu virtuosisme. Us animo a anar-hi. Perquè la clàssica ens agrada, però a concert hi anem poc. I si sabem aprofitar que ens la porten a casa, es consolidarà la proposta i podrem gaudir-ne durant molts anys. És el moment de dir: “Anem a un concert de clàssica?”. I respondre: «Doncs sí!».