LOADING

Type to search

Editorial

Perseguir les infraccions

L’Ajuntament ha incorporat tres inspectors nous a la seva plantilla, que tenen com a funció vetllar pel compliment de les ordenances en ocupació, mercats ambulants i residus. Dos d’aquests nous inspectors es dedicaran a la via pública i els mercats ambulants, mentre que el tercer estarà centrat a perseguir l’incompliment en matèria de brossa i residus, especialment als comerços i establiments de restauració i hostaleria, però també als ciutadans. La funció principal d’aquests inspectors, en un primer moment, serà informativa, per tal de neutralitzar els comportaments inapropiats o directament il·legals en ocupació, venda il·legal i llançament de residus. Però, davant els casos de reincidència, els inspectors podran tramitar sancions, tant a particulars com als establiments comercials i d’hostaleria. Fa unes setmanes, el regidor de Via Pública i Serveis Urbans, Jaume Monasterio, ja va anunciar la seva intenció de tramitar denúncies per als autors d’infraccions en el llançament de residus: sigui perquè no els deixen en els contenidors correctes o bé perquè els dipositen fora d’hores, que en els casos de residus orgànics durant l’estiu, són causants de males olors i infeccions diverses.

Que finalment l’Ajuntament es marqui com a objectiu perseguir els infractors d’aquests àmbits i multar-los, si és el cas, és una bona notícia. Ho és per partida doble: en primer lloc, perquè en una cultura mediterrània com la nostra (a diferencia de societats més avançades, com les centreeuropees), moltes normes només s’aconsegueixen implantar si hi ha una multa per als qui les incompleixin. I, en segon lloc, perquè aquesta actuació suposa fer justícia per als ciutadans i comerciants que respecten les normes i no busquen treure un partit a base d’il·legalitats.

Ara bé, per exigir també és cert que abans cal oferir alternatives. I l’estat de molts contenidors no és el més indicat, especialment a l’estiu, per afavorir un ús correcte del llançament de residus. Aquest estiu, l’Ajuntament ha impulsat diverses mesures que han suposat una millora substancial, però el panorama encara és per sota dels mínims requerits, a l’espera de l’entrada en vigor del nou contracte de neteja, a finals d’any.

També pots veure