LOADING

Type to search

Editorial

Plató cinematogràfic

La creació de noves plataformes audiovisuals ha suposat un impuls a la producció cinematogràfica i televisiva. Moltes d’aquestes noves plataformes actuen, a més de com a exhibidores, també com a productores i això genera una multiplicació de les necessitats de rodatges. Es tracta d’una bona notícia per a Sitges, que ha començat a notar els efectes en un interès creixent de les productores per utilitzar els espais de la vila com a plató cinematogràfic. Diverses sèries d’aquestes plataformes han rodat en els darrers mesos ala vila: Los Espabilados (Movistar +), Hache (Netflix), Us (BBC) o la darrera producció de Fresco Films, productora de Joc de trons, han passat pel municipi.

Els rodatges cinematogràfics –siguin per a sèries de televisió, pel·lícules o spots publicitaris– constitueixen una aportació de notable valor per a Sitges. Ho són, en tant que reben equips de gravació que acostumen a generar una despesa rellevant o un pagament significatiu a les arques municipals en taxes per ocupació de via pública. Però ho són, sobretot, perquè les seves produccions generen un impacte indirecte d’extraordinari valor per a la imatge de Sitges i la solidesa de la seva marca, un cop s’estrenen en pantalla. 

La cerca d’aquest tipus de rodatges i, posteriorment, la seva gestió –no sempre fàcil– va provocar que diverses ciutats creessin oficines destinades a aquesta matèria: les Film Comission. Sitges també en va tenir la seva i, tot i la limitació de recursos que patia, també va jugar un paper determinant en la projecció de la vila. 

La Sitges Film Comission es va integrar, primer en la Garraf Film Comission i, posteriorment, en el Node Film Clúster Costa de Barcelona. Així com la primera operació (passar de Sitges a Garraf) va ser una decisió de dubtós benefici per a la marca, la segona transició ha estat especialment encertada. Sitges es vincula ara directament a la marca Barcelona, que és una de les més potents a nivell mundial. I això ja ha començat a generar resultats positius. Com també la implantació de l’administració electrònica de l’Ajuntament, que ha fet més fàcil el treball per a les productores, que fins ara havien de topar amb una burocràcia decebedora que feia fugir a unes quantes.