LOADING

Type to search

Cultura

Els museus de Sitges exposen la col·lecció d’escultures dels Vallmitjana

L’exposició endinsa l’espectador en la descoberta dels tres escultors Vallmitjana. 

Museus de Sitges se suma a l’Any Vallmitjana a través d’una mostra de nou escultures emblemàtiques, datades del darrer terç del segle XIX. L’homenatge recull les obres de Venanci Vallmitjana i Barbany (Barcelona, 1826-1919), del seu fill Agapit Vallmitjana i Arbaca (Barcelona, 1850-1915) i del seu germà Agapit Vallmitjana i Barbany (Barcelona, 1833-1905), un conjunt de nou peces de la col·lecció del Dr. Jesús Pérez-Rosales, integrada en el fons del Museu de Maricel. 

Venanci Vallmitjana, considerat un escultor avançat al seu temps va realitzar una obra emblemàtica present en grans museus com el MNAC i el Prado. A més, va estar present en diferents exposicions internacionals com les de Madrid i París del darrer terç del segle XIX, amb una obra considerada ja aleshores d’un tret característic i pioner. Les cinc escultures de l’exposició, inaugurada el passat divendres a la sala Can Rocamora (edifici que enllaça el Cau Ferrat amb el Museu de Maricel) consten d’un treball realitzat en terracota. A més, la mostra es completa amb quatre peces més d’Agapit Vallmitjana fill i del germà. Totes obres de gran expressivitat, acurat detall i figuració, que es poden visitar fins el 12 de gener en l’horari habitual dels Museus. 

La primera edició, de 2007, es va presentar com una antologia poètica amb protagonistes com la llum, els àtoms i els nombres; poc més d’una dècada després continua vigent la visió d’un poeta que desplega en la seva obra descobriments i una particular celebració de la vida. Jou va celebrar recentment les cinc dècades de publicació de poemes, setmanalment, a L’Eco de Sitges, poc després, de la reaparició de Les escriptures de l’univers. Tota una galàxia de poesia.