21.000 euros de multa al primer habitatge turístic il·legal

El carrer Sant Francesc en una imatge del mes passat
- Publicitat -

La quantitat no és simbòlica ni irrellevant: 21.000 euros de multa. És la primera sanció tramitada per l’Ajuntament i destinada al gestor d’un habitatge turístic sense llicència a Sitges. La setmana passada va sortir de l’Ajuntament la notificació, avalada per diverses proves digitals que demostrarien que el pis –situat al centre de la vila– ha estat llogat en períodes curts amb finalitats turístiques, sens estar en el registre municipal i, conseqüentment, sense pagar les taxes corresponents. Aquesta setmana està previst que en surtin de noves.

La multa no és insignificant ni la iniciativa tampoc, ja que es tracta d’una actuació demanada incansablement pel Gremi d’Hostaleria i pels titulars d’altres habitatges turístics legals durant anys. Es calcula que a Sitges hi ha prop de 2.000 pisos turístics fora de la llei, davant els 1.740 que tenen la condició d’Habitatge d’Ús Turístic legal i que, per tant, poden operar amb normalitat.

La sanció està adreçada al comercialitzador del pis, que no és necessàriament el mateix propietari, ja que, en alguns casos, es tracta d’habitatges llogats en condicions convencionals que després estan explotats amb usos vacacionals. Amb tot, l’Ajuntament també fa responsable subsiduari al propietari i, per tant, pot ser objecte d’haver d’assumir una part o la totalitat de la sanció.

La multa dóna deu dies per a presentació de recurs, abans de tenir caràcter executiu. L’Ajuntament té previst tramitar una desena de sancions cada setmana, gràcies als resultats d’un treball de rastreig que està realitzant un web i una aplicació especialitzada, que detecta les comercialitzacions d’apartaments turístics a Sitges i que aporta proves diverses per a executar les multes.

El regidor de Promoció Econòmica, Guillem Escolà, és qui ha treballat el pla activat per l’Ajuntament i que té la doble finalitat de multar als qui han operat al marge de la llei i obliogar al cessament de la seva actitat, però també adquirir un efecte disuassiu davant altres possibles casos. Les multes seran entre 15.000 i 30.000 euros, segons els casos.

Llegeix totes les novetats a HORA A HORA (La represa)

Articles relacionats