8 euros d’anada i 8 de tornada

- Publicitat -

Ara fa dos mesos, la Generalitat va anunciar amb pronunciats decibels l’ampliació dels descomptes per als usuaris diaris dels Túnels del Garraf fins al 50%. Fins aleshores, la màxima reducció que podien obtenir els vehicles que travessen el peatge de Vallcarca cada dia de dilluns a divendres era el 40%. És a dir, es tractava d’una millora notable, però, com ja vam apuntar en aquestes pàgines, insuficient per als habitants de Sitges, Sant Pere de Ribes i la resta de la comarca, ja que les mesures bonificadores no estableixen cap distinció amb la resta d’usuaris. Cal recordar que els habitants del Garraf són els únics de les zones properes a Barcelona que han de pagar un peatge elevat per accedir a la capital i no tenen alternativa de via ràpida.

Quan la Generalitat va anunciar l’ampliació dels descomptes a la Taula de Mobilitat del Penedès no va completar la informació amb la imminent pujada de tarifes que la concessionària aplicaria a partir de l’1 de gener. És cert que cada any, el peatge de Vallcarca –com els de la resta d’autopistes de pagament– efectua un increment d’acord amb l’IPC, però obviar en l’anunci dels nous descomptes efectuat el novembre que enguany l’augment anual seria molt superior al dels últims exercicis no és una pràctica que convidi a generar confiança en les institucions.

La pujada que ha aplicat la concessionària de la C-32 aquest gener ha estat del 7,3%, que correspon a l’augment interanual de l’IPC d’octubre. Però resulta que l’IPC de desembre, conegut a començament de gener, ha estat del 5,6; és a dir, una diferència substancial respecte el de dos mesos enrere, que ja es preveia que seria superior al de final d’any. Es tracta d’una decisió moralment reprovable i que suposa una penalització exagerada per als usuaris regulars no diaris dels Túnels del Garraf. Les noves tarifes situen el peatge de Vallcarca en 7,79 euros, als quals cal afegir, és clar, 7,9 euros més de tornada.

Aquest increment del 7,3%, a més, deixa l’augment del 40 a 50% en els descomptes anunciat amb entusiasme per la Generalitat (i alguns regidors locals) fa un mes i mig com purament anecdòtic. A l’hora de la veritat, els usuaris que van a diari gairebé no noten l’increment en el descompte, ja que si bé poden passar del 40 al 50%, quan se’ls hi aplica el 7,3% d’increment regular, tot acaba quedant en un descompte residual.

El cas dels Túnels del Garraf il·lustra incapacitat de la classe política local i comarcal, però també de la societat civil, per aconseguir mesures realment beneficioses per als habitants d’aquest territori.

Llegeix totes les novetats a SITGES, HORA A HORA

Articles relacionats