LOADING

Type to search

Editorial

Ajuts a l’economia local

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar ahir l’edicte del pla d’ajuts de l’Ajuntament per als autònoms i empreses de Sitges. Es tracta d’un conjunt de partides, que, en total, sumen 325.000 euros i que es destinaran a diferents línies empresarials. El pla està dividit en tres eixos: d’una banda, ajuts a autònoms per pagar els costos de la Seguretat Social de sectors econòmics que no han pogut treballar amb normalitat durant l’Estat d’Alarma. D’una altra, ajuts per fomentar la contractació laboral, que seran destinats a empreses que no hagin aplicat ERTO o que hagin efectuat noves contractacions després de l’Estat d’Alarma. I una tercera línia, està orientada a subvencions a establiments que han hagut d’aturar la seva activitat econòmica durant les setmanes de confinament i que, en canvi, han hagut de continuar suportant les despeses del lloguer o del pagament de la hipoteca. Aquesta tercera línia també admet aportacions per pagar els subministraments.

El conjunt del pla suma diverses mesures amb caràcter extraordinari, que tenen com a missió principal assegurar la continuïtat de les empreses, en uns moments extremadament difícils pel terrible impacte que ha deixat la Covid-19. Es tracta d’una actuació complementària, que en absolut canviarà el curs dels esdeveniments i que difícilment podrà salvar empreses a punt del tancament, però que, en canvi, sí que pot constituir un ajut fonamental per a algunes en situacions complicades. Unes mesures necessàries, de notable importància per a la malmesa economia d’autònoms i de petites empreses.

Durant els dos primers mesos de la Covid-19, l’activitat econòmica ha suportat una caiguda del 70 per cent a Sitges. Es tracta d’un percentatge superior a la mitjana, que se situa al voltant el 50 per cent. El fet que Sitges sigui un municipi que basa la seva economia en el turisme ha suposat que s’hagi vist més afectat que altres poblacions. Amb tot, és cert que les dades estructurals es mantenen millor que les de municipis del voltant (té l’atur més baix de la comarca i per sota de la mitjana catalana). Però en aquests moments, la situació clama mesures urgents. El pla municipal n’és un bon exemple, que necessitarà altres actuacions complementàries.