LOADING

Type to search

Editorial

Ampliar els ajuts

Ahir van entrar en funcionament les noves mesures decretades pel Govern de la Generalitat per frenar el preocupant avenç de la Covid-19. Són mesures que no resulten puntuals a Catalunya, ja que a la majoria de territoris se n’estan aplicant en un sentit o altre. De fet, en alguns països les decisions són significativament més dràstiques, amb tancaments gairebé totals. La diferència no rau en el nivell d’intensitat en què s’apliquen les mesures o l’abast de les limitacions, sinó en la dotació de pressupostos compensatoris com alternativa pels descensos d’ingressos provocats, que en alguns casos són dràstics.

Per contra, a Catalunya i en el conjunt de l’Estat la dinàmica és una altra. La Generalitat, que com la resta de comunitats autònomes, és l’administració que ha d’aplicar les restriccions de moviments, ha arribat tard i s’ha quedat lluny a l’hora de dotar pressupostàriament als sectors afectats. Els tristos episodis com els de la cursa dels autònoms per accedir a uns ajuts en un web col·lapsat, sumats a la manca de resposta real a la majoria dels sectors afectats (emprenedors, comerciants, creadors culturals…) han dibuixat un panorama de desatenció indecent per part del Govern del país a àmplies capes professionals.

També és trista la insensibilitat demostrada pel Govern de l’Estat a les empreses i, especialment, als autònoms. En les properes setmanes, Hisenda tramitarà el cobrament d’impostos corresponent al trimestre ara tancat, com si estiguéssim vivint un període de normalitat. Tot i el terrible context al qual s’enfronten la majoria de professionals, l’Estat actua com una màquina que passa per damunt de tots els contextos i situacions.

I també cal demanar major sensibilitat i visió estratègica a l’Ajuntament de Sitges. És cert que fa dos mesos van començar a pagar (amb cinc mesos de retard!) uns primers ajuts a comerciants i altres professionals locals, però, a l’hora de la veritat, el volum resulta minúscul donada la dimensió que està prenent la crisi. Un cas excepcional com el d’enguany, hauria d’haver requerit una major capacitat de comprensió de la realitat de les empreses per part de l’Ajuntament a l’hora d’aprovar determinades taxes o girar rebuts. I, probablement, també convindria ampliar el ventall d’empreses locals i professionals que poden rebre ajuts. Com per exemple, les de serveis i distribució, que s’han vist afectades per un descens exagerat de les comandes i encàrrecs i que no han entrat, fins ara, en les diferents línies aprovades.