APOSTANT PER LA QUALITAT

- Publicitat -

Sitges és un dels pobles amb més glamur de la costa catalana. L’esdevenir de la vila es va començar a escriure a finals del segle XIX, quan Rusiñol hi va instal·lar la seva casa-taller i diversos artistes del modernisme el van acompanyar i van convertir el tranquil poblet pescador en un lloc de disbauxa i desenfrè. Anys després va arribar la burgesia barcelonesa i més endavant el turisme gai. Sense aquests eixos, la vila, avui en dia, no seria un punt de referència del turisme a la Costa de Barcelona, ni seria una de les poblacions amb més xiringuitos de Catalunya: 17.

La vila de Sitges és un important pols d’atracció turístic per diversos motius: actes culturals, festes i tradicions, restauració, oci nocturn, però per sobre de tot destaquen les seves platges. Des de la platja de les Botigues, a tocar del terme de Castelldefels, fins a la Cala Gegants, a escassos metres de Sant Pere de Ribes, amb gairebé 20 quilòmetres de costa, trobem infinitats de racons, caletes i platges, on passar una increïble jornada.

A la platja Les Botigues, als peus del massís del Garraf i enmig d’una immensa zona protegida de dunes, s’hi alcen els tres primers xiringuitos sitgetans. Una zona àmplia i tranquil·la, ideal per fer un café relaxat al matí, una copa a la tarda o un sopar a la fresca, protegits per les muntanyes. Continua la ruta per Cala Ginesta, a l’inici de les Costes, una bonica i protegida caleta, on s’observen els vaixells del port esportiu més gran de Catalunya: Port Ginesta.

El següent nucli urbà que apareix per la sinuosa carretera és Garraf, amb la platja de les Casetes de Garraf: un espai tranquil i pintoresc amb 33 casetes de pescadors, que són Bé Cultural d’Interès Nacional, i una guingueta que s’integra perfectament a la platja. Seguint per les Costes, entre penya-segats, s’apropa Cala Morisca després Vallcarca, on l’Hola Club ha esdevingut la guingueta per excel·lència de la gent més jove, amb les seves sessions de música electrònica.

A la vila de Sitges s’hi arriba per la platja de la Marina d’Aiguadolç, amb el Nomada, una preciosa guingueta que programa actuacions que pretenen potenciar les propostes musicals a Sitges, incloent-hi la seva carta productes de proximitat per donar a conèixer el patrimoni gastronòmic local. Segueix la ruta xiringuitera per la platja de Sant Sebastià: la platja urbana més icònica, on les famílies sitgetanes passen les assolellades i caloroses jornades estiuenques.

A l’altre costat de la Punta, al llarg del passeig Marítim sitgetà, s’hi troben la platja de la Fragata, amb una gran guingueta que s’integra en el paisatge; la platja de la Ribera, capitanejada pel Sitges Republic, un petit racó de la platja on tenir una experiència purament Sitges i viure la seva cultura i gastronomia en un paisatge immillorable. A la platja de l’Estanyol s’hi alcen dues estructures, en una de les platges urbanes més llargues.

Finalment, allunyats del centre, apareixen l’Acqua Beach i el Beso Beach Sitges, dos beach clubs de categoria que ofereixen productes de proximitat, ecològics i de temporada, així com una varietat de còctels que inclou tant els més habituals com d’altres originals. Més enllà, camí de Vilanova i accedint per camins de muntanya, s’hi troba la darrera guingueta sitgetana:un oasi de tranquil·litat amb la bona música com a protagonista.

En definitiva, disset propostes per a tots els públics per escoltar música, assaborir la millor gastronomia mediterrània, i tots ells amb el seu toc personal, que els fa únics. Els serveis de les platges s’han renovat enguany i és una oportunitat per avançar, per ser actius davant la situació d’emergència climàtica i plantejar un nou model de gestió, capaç d’equilibrar l’activitat humana amb l’entorn i treballar per un Sitges millor.

Articles relacionats