Autonòms castigats dos cops

- Publicitat -

No hi ha res més humiliant que haver de necessitar diners per una situació greu com la que estem vivint i que quan els demanes se n’acabin enfotent de tu. Aquesta és la sensació amb la qual es van trobar centenars de milers de catalans a començament d’aquesta setmana, quan van passar-s’hi hores i hores davant d’una pantalla per intentar accedir a les subvencions que donava la Generalitat i, finalment, van veure no únicament que havien perdut el temps, sinó també que s’havien sentit humiliats. Quan ja fa temps que les productores que organitzen concerts multitudinaris han sabut superar el col·lapse que patien els seus webs quan posaven a la venda entrades d’un recital esperat, el Govern del país és incapaç de muntar un sistema capaç de suportar la demanda prevista en un tema d’extraordinària delicadesa com és els diners que necessiten els castigats autònoms.

El sistema tecnològic no va aguantar i el mètode d’organització (el primer que arriba, el primer que agafa els diners… com si es tractés d’un joc) també tenia unes deficiències impròpies d’un país organitzat. Tot plegat, ha fet un pèssim favor a la imatge del Govern; però el que és més greu, a la Generalitat com a institució i a Catalunya com a país.

Mentrestant, els autònoms continuen patint les conseqüències d’una crisi que cada vegada està sent més dura. Amb uns ajuts als quals només hi pot accedir un 2 per cent del total de treballadors per compte propi que hi ha al país i sense cap cobertura com la que gaudeixen els assalariats, la situació està adquirint escenaris de gravetat pronunciada.

I Sitges és, malauradament, un dels municipis on millor es reflecteix aquest malestar, que ha esdevingut ràbia i indignació. Ja fa quatre setmanes que una llarga llista de propietaris de petits negocis no reben cap ingrés, mentre han de continuar afrontant moltes despeses (lloguers, hipoteques,  manteniment, taxes…), com si no passés res. La situació és extremadament greu per a no poques famílies i, per extensió per a un municipi  que depèn de l’activitat turística.

La tensió ha derivat en una nova protesta, en aquest cas centrada en el sector de la restauració i l’hostaleria, que se celebrarà diumenge a la plaça de la Indústria i que pretén recollir la indignació acumulada. Fa quatre setmanes, el mateix sector ja va convocar un primer acte, que va atraure un elevat nombre de públic. I en tot aquest temps, la situació s’ha agreujat.

Articles relacionats