LOADING

Type to search

Editorial

Benvinguda Vila del Llibre

El 17 i 18 d’abril, Sitges viurà la primera edició de la Vila del Llibre. Es tracta d’una iniciativa que en anteriors ocasions s’ha celebrat en diverses poblacions –generalment petites–, amb l’objectiu d’atraure editorials de diferents punts del país i convocar un programa d’activitats culturals, que permeten posar en valor la lectura i les diverses expresisons de la literatura i l’edició. La Vila del Llibre aterra a Sitges, amb la intenció que tingui continuïtat i no sigui només una única celebració. Sens dubte, es tracta d’una excel·lent notícia per a la vila, per a la seva tradició cultural i per al conjunt de la seva economia, ja que els promotors, conjutament amb l’Ajuntament, busquen atraure visitants, a més de fomentar la lectura, el diàleg cultural i la indústria editorial.

El programa de la Vila del Llibre inclourà una fira amb una cinquantena de casetes, que acolliran editorials i llibreries, majoritàriament independents. Un espai on exposar i vendre les darreres novetats i els fons de les respectives cases. I també una oportunitat per a conversar amb autors, editors i llibreters, els autèntics arquitectes de les paraules. Paral·lelament, el programa presenta exposicions, taules rodones, signatures d’autors i altres propostes culturals destinades a difondre les lletres. El Vila del Llibre –encertadament ha triat al reconegut periodista Jordi Barrachina com a comissari– també es traslladarà a restaurants i hotels, on els organitzadors estan treballant actuacions conjuntes amb el Gremi d’Hostaleria, amb el doble objectiu d’arribar al màxim públic possible i que la iniciativa també repercuteixi en la castigada economia local.

Un altre aspecte interessant a subratllar és que el cos central del programa serà a Terramar. La fira se celebrarà entre Benaprès i el Terramar i en els hotels Me i Sunway està previst que es desenvolupin diverses activitats. Es tracta d’una proposta valenta i interessant, ja que Sitges necessita descongestionar el centre i aprofitar altres escenaris privilegiats, com, en aquest cas, ho són el Passeig Marítim o els Jardins de Terramar. A més, el fil argumental dels anys vint del segle passat (quan es va desenvolupar la ciutat – jardí de Terramar) permet vincular espai, història i relat.

Benvingut sigui aquest nou festival de les lletres i el món editorial. Ara, si no és demanar gaire, seria interessant –o més aviat, necessari– que Sitges tornés a tenir una llibreria. Ja fa cinc anys que va tancar la darrera i el buit és excessivament gran per a una població que presumeix de bandera cultural.