LOADING

Type to search

Editorial

Cara i creu en l’HPO

950 persones de Sitges ja s’han inscrit al Registre d’Habitatge de Protecció Oficial de l’Ajuntament. Es tracta d’una xifra que posa de manifest un doble aspecte. En primer lloc, la necessitat vital que tanta gent –joves i no tan joves– tenen per poder accedir a un habitatge a preus assequibles. I en segon, que el Govern municipal ha encertat de ple en marcar l’habitatge protegit com una de les prioritats de la seva acció. Encara falten tres setmanes per a que l’Ajuntament tanqui la llista de sol·licituds i tot indica que els 950 registrats actualment augmentaran considerablement.

El primer paquet de pisos és de 43 habitatges. L’Ajuntament té en estat avançat dos plans més, de 70 i 63 habitatges. En total, aquesta legislatura s’hauran construït 175 habitatges, més que en cap altre mandat municipal. A més, el Govern està treballant en altres projectes paral·lels, com, un quart paquet d’HPO i la conversió de pisos ja construïts per a casos de vulnerabilitat. Tot plegat, posa de manifest una política decidida a favor de l’habitatge protegit que té el seu principal valor en el fet que s’haurà executat. Sovint les administracions presenten plans d’interès ciutadà, però la feixuga maquinària municipal impedeix que es facin amb la celeritat recomanada. No haurà estat el cas, afortunadament.

Però el projecte municipal de l’habitatge protegit té, per altra banda, alguns dèficits que no són menors. L’opció triada pel Govern ha estat la cessió de l’explotació dels terrenys a unes fundacions que duen a terme la construcció. Es tracta d’una decisió plena de lògica atès el deficient funcionament de l’administració, però que a l’hora la veritat resultarà letal per a les aspiracions de, precisament, la gent que més necessita accedir a aquest habitatge.

Les persones (o unitats familiars) amb ingressos inferiors als 21.000 euros no podran optar a la principal línia de pisos d’HPO, que en aquest primer paquet representa 34 dels 43 habitatges. No és una decisió municipal, sinó que la normativa de la Generalitat declara tenir uns ingressos mínims en funció del preu del sòl. I en el cas de Sitges, un dels municipis amb el preu més elevat, aquests mínims són de 21.000 euros anuals. La meitat dels 950 inscrits en la llista no hi arriben. Certament, aquesta gent podrà optar a altres lìnies com la del règim social, però les seves possibilitats d’accedir a un habitatge es redueixen dràsticament: en els 43 primers habitatges només 6 estaran destinats als qui tenen ingressos inferiors als 21.000 euros anuals. És a dir, qui més necessita suport en habitatge és qui menys possibilitats tindrà.

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure