LOADING

Type to search

Editorial

Cara i creu en patrimoni

El patrimoni arquitectònic de Sitges està oferint darrerament dues imatges contraposades: per una banda, la recuperació del Mercat Vell i el seu aprofitament com a espai cultural és un signe de vitalitat cultural i respecte del passat. Per contra, el lamentable estat en què es troba l’ermita de Santa Bàrbara posa de manifest una preocupant desatenció per part de l’Ajuntament, que perjudica la imatge, penalitza la història i desaprofita una oportunitat per aportar contingut a un equipament cultural. Són la cara i la creu de les darreres actuacions del patrimoni.

El Mercat Vell esdevindrà un espai polivalent d’activitat cultural a partir del proper mes d’octubre. El Festival de Cinema estrenarà aquesta condició i després altres esdeveniments s’hi celebraran altres esdeveniments, com el Festival Sitges Next o el nou Sitges Jazz Lab, a més d’exposicions i altres esdeveniments de diferent format, com una festa de la gent gran. La recuperació d’aquest emblemàtic edifici modernista és una bona notícia per a la vida sociocultural de Sitges, mancada d’equipaments i infraestructures condicionades per respondre a l’elevada oferta de programació. Aquesta orientació d’espai polivalent és provisional, fins que es dugui a terme un procés consensuat entre els representants públics i els agents culturals per a definir la destinació final per a un espai que té diferents pretendents, des dels Museus de Sitges (per fer una sala d’exposicions en condicions i de suficient dimensions) fins el Festival de Cinema (per ubicar-hi un espai expositiu permanent), a més de l’etern projecte de l’entorn festiu de la vila (per obrir el sempre comentat i mai prou atès Museu de la Festa). Però, mentre no arribi el projecte definitiu, la seva orientació com a espai polivalent permetrà ampliar el mapa cultural local.

L’altra cara de la moneda ofereix una imatge absolutament contraposada. L’ermita de Santa Bàrbara es va inaugurar restaurada el desembre del 2018, gràcies a l’actuació que van dur a terme els promotors del nou sector de La Plana i Santa Bàrbara, que la van cedir a l’Ajuntament, juntament amb la masia adjunta. Aviat hauran passat tres anys i encara és hora que l’ermita tingui cap funció i que l’Ajuntament decideixi què fer amb la masia. Realment, l’ermita és un espai petit, que no permet excessives orientacions, però segur que qualsevol activitat, servei o ús que se’n destini, ni que sigui ocasional, serà millor que el seu trist estat actual. L’ermita ha estat vandalitzada en nombroses ocasions i ara, fins i tot, hi dorm algun sensesostre. I al seu costat, la masia espera també la decisió de si ha de ser (i pot ser) restaurada. Com si sobressin espais culturals…

També pots veure