Casos, vacunes i prevenció

- Publicitat -

En els darrers set dies, Sitges ha registrat 34 casos positius per Covid. La setmana passada només havien estat 9, mentre que les anteriors, la xifra ballava entre els 5 i els 19. Fins i tot, hi va haver una setmana, a començament d’octubre, que no n’hi va haver cap. Els 34 de l’última setmana són una dada que destaca respecte del nivell baix que ha caracteritzat l’expansió del virus en els últims tres mesos, un cop es va superar el fort impacte que la cinquena onada va tenir tant a Sitges com a Ribes.

34 casos no és una xifra alarmant. Però cal tenir-la en compte, sobretot, perquè es produeix amb un important augment dels indicadors epidemiològics.  Ni els nous casos, ni tampoc l’augment dels índexs (tant el risc de rebrot, com la velocitat d’expansió del virus o la incidència acumulada) han de suposar cap revisió de les polítiques de gestió del virus o un retorn a les sempre difícils restriccions. Però ben és cert que són un toc d’alerta, que evidencia que el virus continua viu, afeblit sense cap mena de dubte gràcies a la vacunació, però encara amb potencial per fer mal a tots els efectes.

Si el coronavirus està tornant a revifar parcialment en la major part d’Europa també ho acabarà fent, tard o d’hora, aquí. De ben segur que els efectes a Catalunya o en el conjunt d’Espanya seran inferiors que als d’altres països més desenvolupats del continent, però que han gestionat la vacunació amb més malaptesa o, directament, ineficàcia. Aquí –on moltes coses no s’han fet bé en la gestió de la Covid i els seus efectes socioeconòmics– la vacunació ha resultat exemplar. Ràpida, àgil i efectiva. Les xifres objectives ho posen de manifest. I el nivell de protecció gràcies als efectes de les inoculacions, també. Totes les dades científiques resulten contundents per evidenciar que en aquest maldecap que ha suposat la pandèmia només hi ha hagut un escut: la vacunació. L’alt percentatge de vacunació és el que va impedir que en la cinquena onada d’inici d’estiu (on es van assolir xifres de contagi que no es registraven des dels fatídics dies del març i abril del 2020) el nivell d’hospitalitzacions i letalitat fos especialment baix. I serà la vacuna la que aquest hivern garantirà que, encara que es trenqui el bon panorama dels últims mesos, no hi hagi un col·lapse del sistema sanitari.

Però la vacuna no pot ser l’únic element protector. Encara es necessita aplicar mesures indispensables, com l’ús de mascareta en espais tancats o les renovacions d’aires. Això no s’està fent en molts casos. Tampoc a Sitges i Sant Pere de Ribes.

Articles relacionats