LOADING

Type to search

Actualitat

Coincidències, discrepàncies i debat en la segona sessió dels Cara a cara de L’Eco

La segona sessió dels Debats a dos organitzats per L’Eco de Sitges, celebrada ahir restaurant el Pic Nic, va exposar algunes coincidències, força discrepàncies i exposició de propostes en els diversos temes que es van posar damunt la taula. Com en l’altra sessió, els alcaldables van participar sense conèixer prèviament els temes a debatre, que van variar en cada cas, seguint les principals necessitats i reptes de la vila, segons les dues darreres enquestes encarregades per L’Eco de Sitges.

La roda de debats es va obrir amb el número 3 de Guanyem Sitges, Javier Avendaño, i el cap de llista del Partit Popular, José Antonio Gilabert. Tots dos van debatre temes de vital importància per la vila de Sitges, amb visions en la major part dels casos allunyades. Els tres temes tractats van ser la problemàtica del top manta, que omple il·legalment el passeig de la Ribera, la marca Sitges encarat amb el turisme i les prioritats en els equipaments de la vila.

 El top manta va ser on es van exhibir de manera més clara les diferències entre les dues llistes: mentre que l’alcaldable del PP va reclamar el compliment de la llei i actuar amb contundència per solucionar aquest tema, el de Guanyem va prioritzar obrir un diàleg entre els venedors ambulants i l’Ajuntament per acordar amb ells que esdevingui una activitat regulada, i establir de forma legal una cooperativa que els permeti vendre els seus productes durant uns dies a la setmana determinats. Gilabert va estar totalment en contra d’aquesta proposta i va subratllar que els comerciants pateixen la venda il·legal.

Els debats van continuar amb el torn de l’alcaldable de Nou Horitzó, Ignasi Rubí, i el del Margalló, José Maria Martínez. Els temes exposats a debatre van ser la situació de Les Botigues i la seva relació amb Sitges, la mobilitat i les festes locals. Hi va haver força coincidències, i només alguns punts de vista diferenciats respecte les festes locals.

Tots dos candidats van coincidir en què cal una millora profunda al barri de les Botigues i Garraf, a la qual van coincidir en remarcar que és una zona de Sitges que actualment esta desatesa en molts sentits. L’enquesta de L’Eco apuntava que només una quarta part dels sitgetanes consideren que les Botigues han de continuar formant part de Sitges. Martínez va exposar que els veïns i veïnes de les Botigues i Garraf no volien deixar de formar part de Sitges, sinó que necessiten una millora de les seves condicions per part de l’Ajuntament de Sitges. Rubí va afirmar que des de Nou Horitzó no volen perdre territori (les Botigues i Garraf és el 10% de Sitges) i que cal invertir amb infraestructures i mobilitat urbana.

El tercer cara a cara va ser entre Manu Rodríguez (Ciutadans) i Francesc Alcaraz (Partit Europeista de Sitges). Els temes a debatre van ser la gestió municipal, les propostes de cultura i l’habitatge. També hi va haver coincidències en la diagnosi, tot i que algunes discrepàncies en les fórmules a implantar.

Les propostes en el tema d’habitatge va tenir diferències entre els dos candidats. Alcaraz va exposar que per resoldre el problema de l’habitatge il·legal cal dur a terme una bonificació per l’IBI, ja que d’aquesta forma els sitgetans tindran una rebaixa en aquest impost i així també controlar el lloguer il·legal. Per la seva part, Rodríguez va exposar la seva proposta, centrada en un Pla d’Habitatge, que doti l’Oficina dels instruments necessaris. Rodríguez també va suggerir la construcció d’habitatges de lloguer social i habitatges d’un preu assequible.

El quart bloc va ser estar protagonitzat per Aurora Carbonell (ERC) i David Martínez (Sitges Grup Independent) i va tenir com a temes a debatre les platges, les instal·lacions esportives i l’urbanisme. Va ser un debat serè entre tots dos, on Carbonell va aprofitar per remarcar les millores realitzades pel Govern municipal en aquestes àrees durant la darrera legislatura.

Aurora Carbonell, que ha estat la responsable de Turisme i Platges, va reivindicar el pas endavant realitzat amb l’estudi del projecte de regeneració de les platges, actualment pendent de resolució d’al·legacions a Madrid. També va defensar l’actuació de la draga que porta sorra i va apostar per a que tingui el mínim impacte ecològic. Martínez també va defensar la draga, però va criticar que arribi tard i va defensar que totes les accions es consensuïn amb el sector. Martínez va apostar pel turisme esportiu i que Sitges sigui destinació d’estades d’equips professionals i Carbonell va fer bandera d’una inversió d’un milió d’euros en instal·lacions esportives, de la millora del camp d’Aiguadolç i del nou camp de rugbi, ja aprovat per l’Ajuntament, que han estat gestionats per regidories ocupades per ERC.

El darrer cara a cara va ser entre Mònica Gallardo (Junts per Sitges) i Luis Miguel García (PSC). Van tractar el manteniment de la via pública, la sanitat i la Hisenda municipal. Tots dos van retreure’s les mancances dels Governs dels seus respectius partits (Jordi Baijet i Miquel Forns), però en un to cordial i amb coincidències en el mètode.

Gallardo va criticar l’estat de la via pública a Sitges (gestionada per ERC) i Garcia va aprofitar per retreure-li que la seva formació és qui ha estat governant els darrers anys a l’Ajuntament. La candidata de JxS també va retreure a l’alcaldable socialista l’estat en què va agafar l’Ajuntament Miquel Forns, amb un deute de 68 milions d’euros, dels quals 9 eren amb l’empresa del servei de neteja. En aquesta línia, Luismi García va reivindicar els projectes duts a terme pel Govern de Baijet, que van originar, segons va dir, el deute, en contraposició amb la manca d’iniciatives dels últims vuit anys, acusació que Gallardo va negar. En matèria de salut tots dos van coincidir en demanar que el CAP obri les 24 hores del dia, si bé el cap de llista del PSC va culpar la Generalitat governada per CiU d’aquesta situació. Gallardo va aprofitar per reclamar que no es fessin promeses que no es poden complir.