Compte enrere per a les municipals

- Publicitat -

El maig del 2023 se celebraran eleccions municipals. I malgrat que encara falten més de deu mesos, els partits polítics locals ja han començat a fixar la mirada en aquesta cita. Els qui governen, perquè els preocupa especialment poder acreditar la feina feta i treure’n el lògic rèdit electoral. i els qui són a l’oposició –o fora de l’Ajuntament– perquè volen aprofitar les mancances i errors dels governants. Falten deu mesos i als partits i els seus representants, a partir d’ara, no els importarà gaire cosa més que com es tradueix qualsevol de les actuacions que facin o paraules que diguin en termes electorals. Aquest és el pesat joc de cada quatre anys.

L’any 2019, Sitges es va caracteritzar per ser una de les localitats catalanes on es van presentar més llistes electorals: 13. D’aquestes, 9 van obtenir representació municipal. En termes proporcionals a la seva població va ser el municipi amb més llistes i candidats. Tot indica que l’any vinent se seguirà la mateixa tònica. A hores d’ara, ja hi ha vuit candidatures que han confirmat la seva presència i previsiblement en els properes mesos ho faran dues més. Encara n’hi ha altres dues més que estan valorant si concórrer als comicis, amb la qual cosa ens trobaríem en una xifra gairebé similar a l’excessiva de fa quatre anys.

Que Sitges destaqui políticament per aquesta sobredimensió de llistes electorals no és una bona notícia. En primer lloc, posa de manifest la poca habilitat dels nostres polítics per arribar a enteses preelectorals i sumar esforços. I en segon lloc, il·lustra el personalisme que predomina en la política local, acostumada contínuament a les escissions i multiplicació de llistes electorals. I quan la divisió predomina per damunt de la unitat poca cosa bona es pot esperar dels seus protagonistes.

Aquest cop –i a diferència d’anteriors comicis municipals– el compte enrere està escalfant-se abans d’hora. Habitualment, les formacions polítiques no nomenaven candidats fins passat Santa Tecla o, en ocasions, després de Nadal. Ara, l’elevada presència de llistes fa que totes tinguin necessitat de posicionar-se. Ja n’hi ha cinc que han nomenat caps de llista (SGI, ERC, Junts, PSC i Valents), si bé en una d’elles (Junts) continua obert el conflicte sobre les possibles irregularitats en el procés de designació. I en totes cinc, els rostres són coneguts; és a dir, electes actuals de l’Ajuntament, sigui al Govern o a l’oposició. I tot indica que, llevat d’alguna excepció, la resta de candidatures també presentaran gent coneguda pels electors com a cap de cartell. És per reflexionar-hi.

Articles relacionats