Corresponsabilitat

- Publicitat -

L’alerta saltava aquest dilluns. Els rumors que preveien restriccions més severes d’aplicació imminent es feien realitat amb l’anunci de la Generalitat de prohibir les reunions de més de deu persones a tot el país. Una mesura inclosa dins un decret que pretén garantir la tornada a la rutina del mes de setembre, quan coincideixen la reobertura dels centres educatius i el final de les vacances laborals per a moltes persones, amb les millors garanties possibles.

La noble intenció del Govern, però, encara és només això: una declaració d’intencions que, a la pràctica, resolt gairebé els mateixos dubtes que genera. Perquè les escoles ja saben que hauran d’abaixar el nombre d’alumnes per aula. El que la majoria no tenen clar és on posaran els que s’hagin de desdoblar i quin professor se’n podrà fer càrrec.

El mateix passa amb el sector cultural, ja prou castigat per defecte, que està fent esforços titànics per a reinventar-se. Especialment, quan es tracta d’iniciatives sorgides d’un teixit associatiu que depèn en gran part del voluntariat. Com afectaran les noves restriccions als esdeveniments previstos? Prevaldrà la capacitat de l’aforament (limitada al 50%) o la concentració de persones (limitada a 10)? Encara no hi ha resposta. Si més no, a nivell oficial. El cas d’hotelers, restauradors i oci nocturn va pel mateix camí. Destinacions turístiques com Sitges, que estan salvant com poden la temporada d’estiu i que han respectat des del primer moment les restriccions vigents, es veuen abocades a un últim trimestre encara més fosc del que auguraven davant la incertesa que genera cada nou decret institucional.

A la sensació generalitzada d’angoixa ciutadana s’hi ha d’afegir unes administracions –totes– que s’han vist superades per la situació. La salut ha sigut, és i ha de continuar sent la prioritat de qualsevol govern. Però això no pot ser l’excusa per desatendre necessitats dels sectors socials i econòmics que, en cas d’ometre’s, poden acabar provocant un daltabaix tant o més important que el que hem viscut a nivell sanitari.

Les xifres del Departament de Salut són clares: l’increment exponencial de contagis té ara mateix el seu origen en les reunions socials. Les trobades amb familiars i amics de confiança, que és quan més s’incompleixen les mesures de prevenció, ja són el principal focus de propagació del virus. I en aquest àmbit, per ser justos, els governs hi poden fer més aviat poc. La prohibició de reunir-se ja està sobre la taula. Ara li toca a tota la ciutadania fer un nou gest de corresponsabilitat.

Articles relacionats