LOADING

Type to search

Editorial

Covid-19: primer balanç

La finalització de l’Estat d’Alarma i l’entrada en escena de la situació de Represa suposa la culminació de poc més de tres mesos de tensió, preocupació, por i danys (en alguns casos, dramàtics) causats pel virus. Han estat prop de cent dies que han tingut un impacte terrible en la nostra societat i d’unes conseqüències que encara és prematur poder valorar oportunament.

Amb tot, aquesta primera etapa –que no ha estat uniforme, ja que des de final d’abril va mostrar petits avenços que han permès evolucionar fins a un escenari radicalment diferent al de les primeres setmanes del confinament– permet efectuar una ràpida mirada del que ha suposat a escala local. Efectivament, les dades de contagis tant a Sitges com a Sant Pere de Ribes podrien arribar a considerar-se com a moderadament satisfactòries, tot i la cruesa que suposa parlar de xifres que representen persones. A Sitges s’han registrat en aquests tres mesos 179 positius i a Ribes i les Roquetes, 201. Es tracta de dades situades notablement per sota del conjunt de Catalunya, que indiquen que tots dos municipis han estat afectats a un nivell i intensitat mitjà.

En l’àmbit econòmic, el pas de la pandèmia ha ofert unes dades de major impacte que la mitjana nacional. A Sitges, l’activitat econòmica ha caigut fins a un 70 per cent, si bé en les darreres setmanes hi ha hagut una esperançadora i progressiva recuperació. La causa que explica aquest major impacte en l’economia local és la dependència del turisme i el sector serveis. En anteriors crisis, com la del 2008, el turisme va actuar, precisament, com un escut protector per evitar que el mal fos major a escala local, però ara, amb el confinament les conseqüències han estat més greus. Els 4.000 ERTO aplicats a Sitges així ho il·lustren.

Davant aquest escenari, l’Ajuntament ha impulsat diverses mesures econòmiques i socials, que resulten de gran ajut a amplis col·lectius (des de gent amb dificultats greus fins a empreses que no poden afrontar els pagaments). Les mesures han estat necessàries i aplaudides –malgrat haver arribat tard en alguns casos–, però poden quedar en insuficients, si no van acompanyades d’altres noves accions, tant socials com econòmiques, per neutralitzar el fort cop.