LOADING

Type to search

Editorial

Cultura limitada

Sitges celebra aquest cap de setmana la primera edició del festival Vila del Llibre. Es tracta d’una nova iniciativa, nascuda per la promotora que ha dut a terme en altres poblacions experiències similars i que ara, conjuntament amb l’Ajuntament, ha aterrat a la vila per a plantejar un format estable i més ambiciós. El programa –comissariat per una persona amb múltiples recursos i capacitat de visió com Jordi Barrachina– combina exposició i venda de llibres, amb debats, col·loqui, presentacions, lectures, activitats infantils, menús literaris als restaurants i experiències amb les paraules als comerços. Una fórmula encertada que permet casar la lectura amb altra facetes de la vida diària en una vila que ja fa cinc anys que ha acceptat viure sense llibreries. (Que aquest festival arribi la setmana que la Regidoria de Cultura hagi presentat el seu projecte de reforma d’equipaments culturals, que permetrà a la vila recuperar una llibreria és una feliç coincidència, que, a més, convé aplaudir).

El programa del Vila del Llibre és complet i ambiciós, però malauradament no podrà ser adreçat al conjunt de la població catalana, com s’havia previst en el moment que es va dissenyar. El tancament perimetral a la comarca, impedirà que el festival arribi a una àmplia franja de gent d’altres territoris del país, que havien fet plans per venir a Sitges a gaudir-ne. Tot i això, la promotora i l’Ajuntament van decidir –encertadament–, la setmana passada, tirar endavant la proposta, malgrat que el seu consum sigui només comarcal.

Que en les mesures de restriccions en la mobilitat que aplica la Generalitat no hi hagi excepcions per a les activitats culturals és un altre dels despropòsits en la manera en com s’està gestionant la pandèmia. El sector de la Cultura, que ja està acostumat a gestionar les penúries del sistema, ha estat terriblement abandonat per la Generalitat durant la crisi actual. Els ajuts als creadors han estat poc més que misèria, el suport als promotors ha estat mínim i la col·laboració amb les indústries culturals ha estat anecdòtica i insuficient. I ara, a més, impedeixen que les poques iniciatives que es poden dur a terme puguin arribar al públic consumidor i, per tant, siguin una oportunitat per als creadors i promotors. 

El nou festival Vila del Llibre paga les conseqüències també d’aquesta mala gestió cultural per part de la Generalitat durant el darrer any. I de retruc, un altre cop Sitges es veu perjudicat per unes decisions mancades de la suficient coherència i rigor.

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure