LOADING

Type to search

Editorial

Davant la pandèmia, civisme

Vivim un moment excepcional. El Covid-19 demana responsabilitat i no només als governs, administracions i centres sanitaris, sinó a totes i cadascunes de les persones que convivim en societat. És senzill accedir a les recomanacions que poden prevenir el seu contagi i esdevé de vital importància seguir-les al peu de la lletra. Rentar-se habitualment les mans amb aigua i sabó, desinfectar-les amb gels o etanol, quedar-se a casa en cas de presentar símptomes i evitar anar als centres sanitaris si no és estrictament necessari són algunes de les més bàsiques.

El coronavirus ja és aquí. Les informacions que establien distància geogràfica es converteixen ara en actualitat a casa i és encara un moment incipient. La previsió és que serà la setmana vinent quan s’assolirà el major percentatge de contagis, i amb un virus que muta i provoca greus afectacions pulmonars. Cal estar alerta i aplicar el sentit comú, tant amb la higiene com amb les indicacions de confinament i de contingència. No som el primer país infectat, malgrat que probablement aquí s’ha arribat tard a prendre unes mesures que demanaven acció.

Si ho fem bé com a individus i en conjunt com a societat, el coronavirus ho tindrà més difícil per continuar vivint, així com per causar destrosses en el nostre sistema sanitari, econòmic i del benestar. És imprescindible la sensatesa i evitar els espais amb aglomeracions, així com les visites als centres hospitalaris i sanitaris si no hi ha més remei. L’ús racional dels serveis sanitaris és una necessitat permanent per viure en comunitat. I en situacions com l’actual es requereix un requisit imprescindible: siguem intel·ligents i guanyem la por al virus demostrant civisme i que tenim capacitat per superar qualsevol repte si ens organitzem i tothom respon en la mesura que li pertoca amb responsabilitat i seny.

La salut és el primer i la prioritat absoluta en aquests moments difícils. Però tampoc cal oblidar les terribles conseqüències econòmiques que el coronavirus acabarà tenint sobre el conjunt de la societat. I en el cas d’una població turística com Sitges, probablement encara més. Caldrà activar mesures de suport al teixit empresarial i al conjunt de l’ocupació per part de totes les administracions.