LOADING

Type to search

Editorial

Desànim i depressió

El 2021 va arribar amb l’esperança de la vacuna. Una de les majors operacions de la comunitat científica i política internacional ha permès crear en un termini relativament breu una vacuna, que hauria de ser la solució al terrible mal que està provocant la pandèmia, tant en la salut com en l’economia. Però passades tres setmanes, i quan el país en general i Sitges en particular, viuen un dels moments de major expansió del virus, el desànim s’ha instal·lat entre àmplies capes de la societat. La vacuna hauria de començar a donar resultats aviat (la setmana vinent s’aplicarà la segona dosi a les residències locals), però els efectes de recuperació en l’economia es veuen cada cop més lluny.

Els sectors econòmics de la vila no volen abandonar l’horitzó del maig i de l’estiu com el punt d’inflexió que permeti recuperar una certa alegria econòmica, encara que sigui condicionada. I fan bé en aferrar-se a aquestes previsions, perquè només des de posicions decidides i optimistes es poden superar les situacions més adverses. També és cert que la tercera onada passarà i, malgrat que n’arribi una quarta, els moments de tensió no seran tan extrems com els actuals, en què, a Sitges, en només tres setmanes s’ha registrat una quart part dels casos positius acumulats. Les dades dels últims dies fan preveure que la corba es comença a aplanar i que en les properes setmanes es podria produir un descens continuat.

Però el que està lluny d’aplanar-se és el desànim que hi ha en els sectors econòmics de la vila, siguin empreses, autònoms o treballadors. El cop que la pandèmia està provocant en el turisme és d’una duresa terrible. En un municipi com Sitges, el virus està causant un mal molt més accentuat que en altres poblacions. El nombre de negocis afectats –i, per tant, també de treballadors i de moviment econòmic a la vila– és cada cop més elevat. Botigues que tanquen, bars i restaurants que no tornaran a obrir, professionals que busquen una reorientació que no sempre és fàcil… el quadre és extremadament complicat. 

I en aquest escenari, tant el Govern de la Generalitat com el de l’Estat són lluny d’efectuar les compensacions provocades per les restrccions. L’Ajuntament ha fet passos endavant amb la concessió d’alguns ajuts, però també estan molt  per sota dels que realment hauria de concedir per salvar famílies d’una situació de fallida. El poble s’enfonsa i el qui tenen flotadors estan obligats moralment a llençar-los als afectats.

ARTICLE ANTERIOR
SEGÜENT ARTICLE

També pots veure