LOADING

Type to search

Editorial

Desconcert en la mobilitat

El ministre Salvador Illa va confirmar ahir dijous al vespre que el Garraf i l’Alt Penedès passaran dilluns a la fase 2. Sens dubte, és una bona notícia, que cal saludar amb la satisfacció que es mereix, però amb la prudència que recomana, ja que el virus continua present entre nosaltres. Aquesta mateixa setmana, la consellera Alba Vergés va confirmar que la Generalitat unificava les tres regions sanitàries de l’àrea metropolitana: la Sud (on hi ha el Garraf, l’Alt Penedès, el Baix Llobregat i els municipis del sud del Barcelonès), la Centre (Barcelona ciutat) i la Nord (els municipis del nord del Barcelonès, el Maresme i els dos Vallès). També és una notícia que respon a un sentit pràctic de la desescalada, ja que en les fases actuals no permeten fer sortides fora de la seva regió i es donava el cas irracional que la gent de l’Hospitalet no podia anar a Barcelona i viceversa.

Ara bé, totes dues bones notícies han quedat a mitges, ja que el context actual –no modificat encara– no permet que el moviment entre persones que es trobin en llocs en fases diferents, malgrat formar part de la mateixa regió sanitària. Tindria lògica si el que es pretengués amb aquesta mesura és neutralitzar possibles expansions del virus entre persones de territoris amb nivells encara elevats de contagis. Però no és el cas, ja que si Sitges i Ribes no passessin a la fase 2 aquest dilluns i es mantinguessin en la fase 1 sí que podrien rebre gent de Barcelona. O, per contra, aquesta norma de limitació de moviment en territoris en fases diferents podria estar acompanyada del permís per canviar de regió sanitària veïna si es troben en la mateixa fase; és a dir, que es pogués anar al Camp de Tarragona i viceversa.

L’abast de la pandèmia ha agafat desprevinguts la immensa majoria de governs, des d’estatals fins a municipals. I en el cas de Catalunya i d’Espanya el nivell d’improvisació és especialment elevat. Tots dos governs estan canviant normes –en la majora de casos, amb ple sentit comú i per millorar els contextos sense desatendre la prevenció sanitària–, però sense acabar de resoldre els problemes. No té cap mena de sentit que aquest cap de setmana un veí de les Botigues pugui venir a Sitges i la setmana vinent, no.

També pots veure