LOADING

Type to search

Ribes

El Ball de Diables de Ribes Colla Jove s’emporta el segon Concurs d’Enceses de Catalunya

La trobada, organitzada per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, ha reunit vuit colles de procedències i estils diversos a Riudoms

El Ball de Diables de Ribes Colla Jove s’ha proclamat vencedor de la segona edició del Concurs d’Enceses de Catalunya, celebrat aquest dissabte a Riudoms. La colla ribetana ha quedat en primer lloc per davant dels Diables Voramar (del barri del Serrallo de Tarragona) i dels Diables de la Creu Alta (de Sabadell), que han quedat, respectivament, en segona i tercera posició. Les altres cinc colles participants han sigut el Ball de Diables dels Monjos – Spantus, els Diables del Grup Recerca (de les Borges Blanques), els Diables de Manresa – Xàldiga, els Diables de Terrassa i els Diables Foc i Gresca (de Tarragona).

El Concurs, que està organitzat per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, ha reunit al voltant de 500 participants i més de 1.500 espectadors a la plaça de l’Església de Riudoms. L’objectiu de la competició és “fomentar la qualitat artística de les colles” i, a la vegada, “fer d’aparador de l’àmplia diversitat d’enceses i models de diables que hi ha al país”.

La Colla Jove, que hi actuava en representació de la Vegueria Penedès, ha rebut la valoració més alta del jurat gràcies a elements com “la combinació de la pirotècnia utilitzada, el dansar dels diables, la sonoritat dels timbalers, la vestimenta, la seguretat i, sobretot, la coordinació de tota la colla (encenedor-diables-timbalers) a l’hora de fer la posada en escena”. El jurat ha estat format pel president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, l’alcalde de Riudoms, un representant del departament de Cultura de la Generalitat i dos coneixedors de la cultura popular catalana i, particularment, dels balls de diables.

La jornada del Concurs ha començat al migdia amb un vermut electrònic, un dinar de germanor i una exposició sobre la història de les colles participants organitzada per la colla amfitriona: els Diables de Riudoms. Els actes han continuat al vespre amb una tocada prèvia, en què els timbalers de cada colla han pogut mostrar el seu estil musical. Just després ja han tingut lloc els plats forts del dia: les dues rondes d’enceses que puntuaven. Una primera de sorpresa –en què les colles rebien una caixa amb la mateixa quantitat i varietat de pólvora allà mateix– i una segona de lliure –en què les colles podien portar l’espectacle ja preparat des de casa–. L’acte ha finalitzat amb una encesa conjunta a càrrec de les vuit colles participants, amb la lectura del veredicte del jurat i amb un lliurament de premis reivindicatiu en què s’ha recordat els presos polítics i els exiliats i en què s’ha destacat el ball de diables com un dels elements festius més representatius de la cultura popular catalana.

Els orígens de la colla
El Ball de Diables de Ribes Colla Jove és una colla d’arrel tradicional que té els seus orígens a la Festa Major de Sant Pau de l’any 1992, quan els seus membres van coincidir per primera vegada a la colla ja existent dels Diables Petits de Ribes. Des d’aleshores, aquell grup de diables i timbalers infantil ha anat pujant de forma conjunta i ininterrompuda: primer, completant el seu pas pels Diables Petits de Ribes; després, creant els Diables Mitjans de Ribes (any 1995); i finalment, coincidint amb l’assoliment de la majoria d’edat per bona part dels seus membres (any 2002), esdevenint ja una colla de diables adulta amb la denominació actual de Colla Jove. La seva consolidació com a colla ha permès que, per primera vegada en la història, Ribes disposi de dos balls de diables d’edat adulta, que mantenen una excel·lent relació entre ells i que organitzen conjuntament diversos actes al llarg de l’any.

El ball de diables a Ribes
El ball de diables és una de les manifestacions folklòriques més antigues i concorregudes de Ribes. Les primeres referències escrites daten de l’any 1882, mentre que el primer ball parlat del que es té constància és del 1913. La població també va ser de les primeres del país que va poder recuperar el ball de diables després de la Guerra Civil (any 1951). Des d’aleshores, Ribes ha comptat amb la presència de diables als carrers de manera ininterrompuda fins als nostres dies. Actualment, al poble hi ha 5 colles que aglutinen al voltant de 300 membres i que abasten diferents segments d’edat (dues d’adultes, una d’adolescent i dues més d’infantils). Totes les colles participen cada any en les dues festes majors ribetanes: la de Sant Pau (24 i 25 de gener) i la de Sant Pere (28 i 29 de juny).