LOADING

Type to search

Cultura

El camí a Campdàsens fa cultura, germanor i folklore

Loreto Almirall protagonitza el pregó de la Festa Major, aquest diumenge

Les Cintes el 2018. (Joan Duran)

La cita és sempre el primer diumenge de juliol, quan Sitges s’aplega a Campdàsens per celebrar la seva Festa Major. Cultura, germanor i folklore sota l’ombra d’un conjunt històric mil·lenari. 

Els Amics del Garraf, fidels a la tradició, reuneixen litúrgia i balls populars a Campdàsens, una tradició iniciada per un grup d’amics a meitat del segle passat i que amb el pas del temps s’ha consagrat com una data especialment estimada. Enguany, tot i coincidir amb altres activitats com la Festa de la Poesia i la Festa Major de Cases Noves, Campdàsens acollirà el seu programa complert: missa, pregó, poesia, balls i esmorzar popular. 

Loreto Almirall serà l’encarregada del pregó. Una de les tradicions més arrelades a la celebració i que té lloc després de la missa a la Capella de Campdàsens, dedicada a la Preciossísima sang de Nostre Senyor Jesucrist, festivitat que la litúrgia va establir per disposició de Pius IX el 1849.

El pregó representa no només una benvinguda a la nova edició de la festa, sinó un recorregut pel llegat d’un dels costums que atorga solemnitat a tot el programa d’actes. El poema, enguany anirà a càrrec de Bàrbara Scuderi, i al so de les gralles de la Colla de Grallers la Sitja, la colla Vella de Bastons i el Ball de la Moixiganga posaran color i sonoritat al paisatge homenatjat. A més, es podrà visitar el Maset, l’habitatge que Amics del Garraf posa a disposició dels socis i on s’organitzen diverses trobades durant l’any.

Els Amics del Garraf, així com la Festa Major de Campdàsens han crescut en gairebé 70 anys d’història, i s’ha anat organitzant, sense perdre l’esperit inicial, engrescador per a fomentar la promoció d’activitats culturals i la protecció del paisatge del massís del Garraf i del seu entorn. 

La història ha volgut mantenir viu dins el patrimoni festiu local un aplec que, a més, posa a l’abast de tothom la ja clàssica parada de venda d’Herbes del Garraf i en que se sortejarà l’obra original de la portada del programa d’aquesta nova edició, que ha estat realitzat per Dolors Luján. Serà en el moment de l’esmorzar popular, que com sempre es durà a terme a Can Lluçà, un entorn privilegiat, que rep als sitgetans any rere any i els aplega en una celebració que és folklore, cultura i germanor.

També pots veure