LOADING

Type to search

Actualitat Coronavirus Ribes

El canvi de fases i regions sanitàries genera desconcert en els moviments

La Vall, en una imatge de la setmana passada (F: Clàudia Sauret)

Podrà la gent de Barcelona venir a Sitges la setmana vinent? I a la inversa? I és més, podrà la gent de les Botigues venir a la vila a prendre un refresc en una terrassa? Ni la mateixa Generalitat ho sap. A la preguntada efectuada ahir a la tarda per L’Eco de Sitges, “Si unifiquen les tres regions sanitàries de Barcelona, i el Garraf passa a la fase 2, es podrà anar de Barcelona a Sitges –i viceversa– estan en diferents fases?”, la resposta del Govern va ser “encara no disposem d’aquesta informació. Caldrà estar atents a les futures comunicacions”.

El desconcert en les regions sanitàries per part de la Generalitat i els continus interrogants i canvis en l’evolució de fases per part del Govern de l’Estat podrien generar a partir de la setmana vinent una situació paradoxal, que, a efectes pràctics, suposaria un retrocés en els moviments respecte els d’aquesta setmana. És a dir, avui dijous una persona de les Botigues pot venir a Sitges: totes dues formen part de la mateixa regió sanitària (la de Barcelona Sud) i es troben en la mateixa fase (l’1). Però a partir de dilluns podria no fer-ho, ja que el Garraf i l’Alt Penedès està previst que saltin a fase 2 i, per tant, no s’admetria moviments entre gent que es troba en territoris de fases diferents.

Fa dues setmanes, la Generalitat va acceptar que el Garraf i l’Alt Penedès passessin a la fase 1, per l’evolució positiva dels seus contagis, mentre la resta de la Regió Sanitària Barcelona Sud (formada pel Baix Llobregat i els municipis del sud del Barcelonès) es quedaven en la fase 0 una setmana més. Aquesta setmana, el Govern ha sol·licitat a l’Estat que alguns territoris passin a la fase 2, com seria de nou el cas del Garraf i l’Alt Penedès, mentre que la resta de la Regió Sanitària Barcelona Sud es queda en la 1, igual que l’àrea metropolitana de Barcelona. És a dir, que el que inicialment era un avantatge per a Sitges i Ribes, ja que permetia l’obertura parcial d’establiments, ara jugaria en contra seva.

El canvi de fase suposaria una recuperació de diferents serveis i moviments (obertura d’interiors de bars i restaurants, d’espais esportius a l’aire lliure, de platges i piscines o d’ampliació d’aforaments, entre d’altres), però no permet encara que les persones puguin sortir de les seves regions sanitàries.

Paral·lelament, la Generalitat ha plantejat un canvi en les regions sanitàries, que implica la unificació de les tres del voltant de Barcelona: la Sud, la Centre (Barcelona ciutat) i la Nord (nord del Barcelonès, Maresme i els dos Vallès). Fins ara, la gent de Barcelona no pot sortir de la seva ciutat, ni tan sols anar a l’Hospitalet, perquè és una altra regió sanitària. Amb la unificació de regions, sí que es podrà fer aquest moviment. El problema es planteja quan dos territoris d’una mateixa regió es troben en fases diferents i, per tant, amb l’interrogant si s’accepten aquests moviments.

Després de dos mesos i mig tancats, o ara oberts amb limitacions, els responsables de comerços i negocis d’hostaleria estan esperant poder-se beneficiar de les opcions que ofereix la fase 2, però, sobretot, de l’arribada de gent de Barcelona, que durant els caps de setmana suposen el major moviment econòmic. La vila. Però la situació actual podria donar-se el cas que a Sitges la setmana vinent només pugui venir gent de Vilafranca o Vilanova.

Notícies relacionades:
Sitges i Ribes s’obren camí cap a la fase 2 (25 de maig de 2020)
El canvi de regions sanitàries estimularia l’economia de Sitges (24 de maig de 2020)
La inclusió de Sitges i Ribes en la regidí snaitària de Barcelona irrita el territori (8 de maig de 2020)

Llegeix totes les novetats a CORONAVIRUS HORA A HORA