El congrés d’ERC Garraf tensa les relacions entre la militància activa de Sant Pere de Ribes i l’executiva comarcal

Tomàs Álvaro revalida còmodament el càrrec entre les protestes prèvies d’una vintena d’afiliats ribetans

La nova executiva d’ERC Garraf
- Publicitat -

El darrer congrés d’Esquerra Garraf, celebrat aquest dissabte al matí a Vilanova, ha tornat a posar sobre la taula les tensions internes que existeixen entre l’executiva comarcal i la militància activa de Sant Pere de Ribes. Una vintena de membres i simpatitzants de la secció local, entre els quals també hi havia el cap de llista Xavi Pascual, han organitzat una protesta lluint pancartes i repartint tríptics just davant l’entrada de l’edifici on s’ha celebrat la reunió dels republicans.

Els militants de Sant Pere de Ribes denuncien que el president d’ERC Garraf, Tomàs Álvaro, “no només no va mediar mai” entre Xavi Pascual i Lucrècia Ballvé quan van sorgir les primeres tibantors entre tots dos, sinó que va posicionar-se “des del primer moment” al costat de l’exregidora, “tutelant-la i protegint-la, sense abans comprovar absolutament res del que havia passat”. Des d’aquell moment, Pascual i els seus companys creuen que Álvaro ha iniciat “una croada maquiavèl·lica i malintencionada” en contra seva.

Entre altres motius, posen com a exemple “l’assetjament sota amenaça d’expulsió” que afirmen haver rebut tant Xavi Pascual com els que anaven en els números 3, 4, 5 i 6 de la llista electoral en les últimes eleccions municipals perquè no rellevin la dimissionària Ballvé com a regidora d’Esquerra al Ple ribetà. Es dóna la circumstància que el número 7, que és el designat pel partit, és Jaume Álvaro, cosí germà del president comarcal, la qual cosa els fa pensar que es tracta d’un “cas evident de tràfic d’influències, nepotisme, caciquisme i conflicte d’interessos”. Uns fets que, al seu entendre, podrien arribar a ser “constitutius de delicte” i que, si més no, “dinamiten la normativa i els estatuts” del partit.

La militància activa ribetana assegura que aquest “escàndol de corrupció política” està “avalat” per alguns alts càrrecs orgànics d’ERC, com és el cas de la presidenta regional, Lluïsa Llop, que també és alcaldessa de Gelida i diputada al Parlament; de la Secretària de Política Municipal, Sus Martí; i del Secretari d’Estratègia Municipal i també diputat al Parlament, Marc Sanglas. Tota una cadena interna que, segons el seu criteri, ha actuat en “total connivència” i com a “còmplices” de Tomàs Álvaro per tal d’executar una “cacicada major”.

Xavi Pascual i Jaume Torras, de la secció local de Sant Pere de Ribes, no han pogut participar al congrés d’ERC Garraf d’aquest dissabte perquè, des d’aquesta setmana, es troben suspesos temporalment de militància i amb l’inici d’un expedient d’expulsió. Una mesura que ja han anunciat que recorreran als jutjats.

Al final, el conjunt de militants de la comarca han reiterat la seva confiança en Tomàs Álvaro perquè revalidi el càrrec que ostenta des del 2018. El vilanoví s’ha imposat còmodament per 45 vots a 10 a Josep Torras, fill de Jaume Torras, que era la candidatura a la qual donaven suport la majoria d’afiliats ribetans. La nova executiva combina cares noves amb membres de l’equip anterior i s’ha configurat de manera “paritària, transversal i amb representació de tots els municipis de la comarca”.

En referència al conflicte obert amb la militància activa de Sant Pere de Ribes, la nova executiva entén que “tothom pot expressar les seves opinions com millor consideri”, tot i que es mostren “sorpresos” per com ha anat evolucionant tot aquest afer. ERC Garraf reafirma que les decisions s’han pres “seguint sempre la normativa del partit i de manera consensuada entre l’executiva nacional i la secció local”. En el cas de la suspensió cautelar de Xavi Pascual i Jaume Torras, a més, puntualitza que correspon a la Comissió de Garanties d’Esquerra, que “actua de manera independent i sense ingerències” de cap executiva territorial.

Articles relacionats