LOADING

Type to search

Editorial

El cor fort

Les residències geriàtriques estan sent especialment castigades pel drama del coronavirus. La meitat de les morts a Catalunya han estat en aquests centres, en una fotografia que il·lustra cruament la terrible situació que, en el seu conjunt, estan vivint aquestes instal·lacions. Els casos de Sitges i Ribes no són una excepció i, tot i que les dades són diferents –i, en alguns casos, allunyades–, els geriàtrics locals estan escenificant aquestes setmanes una dura i entregada batalla per aturar l’entrada del virus i el seu efecte letal.

Les residències de Las Magnolias, a Sitges, i El Redós, a Ribes, han estat els centres on la Covid-19 ha impactat de manera més terrible. També ho ha fet, tot i que en menor grau, a Sitges Park, mentre que l’Hospital es manté, si més no fins ara, intacte. Les dades dels contagis i, especialment de les defuncions, resulten especialment dures. I també són injustament fredes i distants, ja que darrere de cada número hi ha una persona i una família i, per tant, una història particular que, en aquests dies, es viu des del patiment.

Quina és la línia que separa tenir un elevat nombre de contagis a tenir-ne pocs o no tenir-ne? Es fa difícil de jutjar i, de nou, també resulta injust emetre valoracions i avaluacions, ja que tots els centres estan gestionats per professionals amb àmplia experiència i coneixement en el sector. Les seves respectives trajectòries els avalen. Ningú com els seus responsables i personal coneix la realitat i els processos a aplicar en cada moment. I en tots els casos, tant les residències de Sitges com a la de Ribes, han realitzat els protocols sectorials en caràcter preventiu i, posteriorment, les actuacions d’aïllament i tractament també degudament marcades pels responsables sanitaris.

Ara per ara, de poc serveix buscar si s’hagués pogut actuar d’una altra manera per aturar l’entrada del virus. El que ha passat en aquests centres és el mateix que ha passat en tants altres de tot Catalunya i Espanya. Però també és cert que els familiars tenen dret a les explicacions oportunes i, sobretot, a les disculpes per part dels governants d’àmbit nacional i estatal per no haver treballat amb la planificació exigida.