LOADING

Type to search

Actualitat

El Govern presenta al PSC una proposta d’acord marcada pels equilibris

Membres de Guanyem entrant a la seu del PSC en la primera reunió per ampliar el Govern, el 4 de febrer

La proposta d’acord que els tres partits del Govern municipal (ERC, Sitges Grup Independent i Guanyem Sitges) han fet arribar aquest cap de setmana al PSC i a El Margalló està basada en els equilibris per buscar l’encaix de les diferents sensibilitats, especialment les que representen, per una banda, els mateixos socialistes i, en un altre extrem, les de Guanyem. El document incorpora alguns elements proposats pel PSC (especialment en l’àmbit socioeconòmic i d’equipaments), junt amb altres que són bandera de Guanyem (en el terreny ambiental i de la participació ciutadana). Ara el PSC ha de respondre a aquesta proposta.

El preacord tancat el 18 de febrer entre els partits del Govern i el PSC, per una banda, i els independents d’El Margalló, per una altra, estava pendent d’un document que detallés els compromisos programàtics per als tres anys restants de legislatura, així com el repartiment del cartipàs. Aquest document s’havia de tancar per les tres parts abans del 18 de març, però la irrupció del coronavirus ho va ajornar sense data precisa. Ja fa unes setmanes –i superats els moments més crítics de la crisi sanitària–, el PSC va transmetre a l’alcaldessa, Aurora Carbonell, la seva disponibilitat a passar del preacord a l’acord i implicar-se en la gestió de la crisi derivada de la Covid-19.

En base al preacord del febrer (que va permetre aprovar el primer pressupost del Govern format ara fa un any), els tres partits de l’executiu han elaborat un document de sis pàgines i deu punts titulat Actualització i ampliació del Pacte de Govern 2019-2023, on concreten els compromisos (veieu-lo al final de l’article). El document aporta plenes garanties al Pla d’Actuació Municipal (PAM) –presentat pel Govern el desembre passat–, com a full de ruta dels propers tres anys, però, a més, incorpora aquests deu punts. Els socialistes ja havien acceptat el PAM com a marc base de l’acord, si bé demanaven ampliar-lo amb nous punts.

El document recull diversos projectes proposats pel PSC, especialment en temes de desenvolupament econòmic i la construcció o creació de nous serveis i infraestructures: definir els nous equipaments de la Plana i Santa Bàrbara, impulsar un nou auditori municipal, espai firal i nou pas sota la via, resoldre el futur de l’Escola Pia i del Port de Vallcarca, entre d’altres. Es tracta dels ítems del punt 7 del document.

Al mateix temps, el document també detalla alguns punts que són bandera de Guanyem. Un d’ells resultarà, probablement, el de major debat: “redacció i aprovació del nou Pla d’Usos de les platges, que facin compatible l’activitat econòmica i social amb criteris sostenibles i sense aportació de sorra mitjançant fragues”. Precisament, en els propers dies està previst que comencin els treballs de trasllat de sorra a tres platges de Sitges, aprovat pel Govern, però sense el suport de Guanyem.

Altres compromisos que recull el document i que porten el segell de Guanyem són l’aprovació del Pla Especial de la riera de Ribes i que l’Ajuntament recuperi el Mercat Vell per a usos culturals, si ho avala el procés participatiu que està previst que es realitzi en els propers mesos. També rebutja la “repressió policial” per a les persones en situació administrativa irregular.

El document també regula el repartiment de carteres, que confirma les informacions ja publicades per L’Eco el 28 de febrer i el 8 de maig. El PSC assumeix la nova regidoria de Projectes Estratègics i Impuls Econòmic, a més de Salut, Sostenibilitat, Cementiri i Participació Ciutadana. En altres regidories (Hisenda, Recursos Humans i Platges) hi participa com adjunt. El Margalló es farà càrrec de Governació i els serveis de les Botigues i Garraf. Com ja era previsible, per raons d’aritmètica, el socialista Luismi Garcia serà el primer tinent d’alcalde.

Llegeix totes les novetats a CORONAVIRUS, HORA A HORA (FASE 2)