
El Ple municipal, celebrat de manera telemàtica aquesta tarda, ha demanat amb una àmplia majoria que la Generalitat intervingui en la solució del top manta a Sitges. Ha estat arran la presentació d’una moció conjunta de Ciutadans i Nou Horitzó, que incloïa quatre punts dirigits fonamentalment a la Generalitat i en el qual es reclamen la intervenció policial per eradicar aquesta pràctica.
La proposta de Cs i NH ha comptat també amb els vots a favor de Junts per Sitges, PSC i Sitges Grup Independent. En total, han estat 13 vots afirmatius, davant set en contra, els que sumen ERC, Guanyem Sitges i Comuns Verds. Per la seva part, El Margalló, que ara ocupa la cartera de Governació, s’ha abstingut. El resultat de la votació ha deixat el Govern totalment dividit, ja que dues formacions s’han sumat a la proposta, dues s’han posicionat en contra i una s’ha abstingut.
La moció seguia els mateixos paràmetres de la que ja va presentar Ciutadans a la Comissió d’Interior del Parlament el mes de juny i que va ser rebutjada amb els vots de JxCAT, ERC, Comuns i CUP. En aquesta ocasió, Junts per Sitges s’ha sumat a favor.
El text aprovat consta de quatre punts, que insten al Govern de la Generalitat a destinar els efectius policials necessaris dels Mossos d’Esquadra per “combatre la delinqüència organitzada, la venda il·legal a l’espai públic i els problemes de seguretat ciutadana” que pateixen Sitges, Garraf i les Botigues, especialment a l’estiu. El text també demana que la Generalitat actuï proactivament contra les pràctiques il·legals i insta a reforçar la col·laboració interpolicial.
Però a més de contemplar les accions policials, la moció també demana un pla sociolaboral, en un termini de tres mesos, adreçat als venedors “explotats per organitzacions criminals que es lucren amb aquestes pràctiques”.
La moció ha estat acompanyada de retrets entre els grups de l’oposició que han votat a favor i el Govern. JxS ha qualificat d’“estèril” la política del Govern i la seva portaveu, Mònica Gallardo, ha instat l’alcaldessa que aclareixi el seu posicionament. Per la seva part, José Tendero (Cs) ha subratllat que la venda ambulant també suposa “un risc sanitari”, a més d’un perjudicar el sector comercial, mentre que Ignasi Rubí (NH) ha criticat la gestió del Govern davant “un problema molt greu” i ha preguntat a l’alcaldessa a “quins acords” havia arribat amb els manters; Aurora Carbonell ha respost que ni ella ni cap membre de Govern ha negociat amb els venedors.
PSC i SGI també han reconegut el problema d’imatge i legalitat que implica el top manta, mentre que els seus socis de Govern, ERC i Guanyem, han apostat per la via social per solucionar el fenomen. La divisió de vot entre els membres del Govern ha estat subratllada per Carme Gasulla (Comuns Verds).
El Ple també ha aprovat per unanimitat les bases d’ajuts per a empreses i autònoms que han patit els efectes de la Covid-19. JxS els ha qualificat d’insuficients, NH ha demanat que s’ampliïn a les residències i CVS que inclogui els centres educatius. La sessió també ha donat suport a la creació d’una comissió de control al Congrés que investigui la fortuna del Joan Carles I.

Notícies relacionades:
Els comerciants apressen el Govern a intervenir en el ‘top manta’ (21 de juliol de 2020)
El ‘top manta’ de Sitges arriba al Parlament (26 de juny de 2020)
Llegeix totes les novetats a HORA A HORA (La represa)