El Port d’Aiguadolç

- Publicitat -

El Port d’Aiguadolç s’enfronta en els propers anys a una decisió d’extraordinària transcendència, no únicament per a les seves instal·lacions, sinó per al conjunt de Sitges. L’any 2022 finalitza el període de 50 anys de concessió administrativa i les administracions han de decidir si treuen a concurs la seva gestió i, per tant, el seu model, o bé opten per renovar la fórmula i sistema actual, que ha permès integrar-se a Sitges tant socialment com paisatgísticament. La decisió correspon a la Generalitat, si bé l’opinió de l’Ajuntament (i, per tant, de la vila) resultarà fonamental.

La decisió és de notable importància, ja que en funció de la línia que s’adopti es podria canviar el model que ha caracteritzat el port i, fins i tot, podria estar acompanyada d’una ampliació que tindria unes repercussions clares sobre les platges del voltant, com les de la Marina, Balmins i Sant Sebastià. Hi ha grups internacionals interessats en fer-se amb la gestió de ports esportius a Catalunya i a Espanya i el de Sitges resulta un caramel. Aquests grups, en molts casos, corresponen a capitals de monarquies islàmiques del Golf, negocis russos o nord-americans. Al mateix Port vell de Barcelona hi han entrat alguns d’aquests grups i s’està produint una transformació en el model, que no ha estat gaire ben rebuda pels usuaris i concessionaris habituals d’aquesta instal·lació.

Al mateix temps, obrir un nou concurs de concessió administrativa d’Aiguadolç portaria explícit el tancament dels apartaments del poblat, que són un tret característic del port. La Llei de Costes estableix que els nous concursos no poden assumir la continuïtat d’aquest tipus d’habitatge. L’impacte per al Port i per al mateix Sitges seria desastrós, entre d’altres coses, perquè els petits pisos d’aquesta zona encara tenen uns preus de lloguer raonables.

Ara fa 50 anys, Sitges va aconseguir aturar el projecte per fer un port sota la Punta i traslladar-lo a Aiguadolç. La mobilització de la població va resultar cabdal per evitar una operació que hagués canviat radicalment la postal de Sitges. La renovació de la concessió actual és de la mateixa importància que aquells fets.

Articles relacionats